Мечтаната професия за младите - чиновник с висока заплата

Има много и качествени работни места, липсват компетентни кандидати
Обновена: 29 юни 2015 13:01 | 29 юни 2015 13:00,
147
Мечтаната професия за младите - чиновник с висока заплата
Божидар Данев. Снимка: архив Булфото

В България работодателите предлагат достатъчно много и качествени работни места, но проблемът е, че няма достатъчно младежи със съответните умения и компетентности за предлаганата работа, каза пред журналисти изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев в рамките на форум за младежката заетост.

В момента секторът на информационните технологии (ИТ) се нуждае от няколко хиляди работни места, аутсорсинг секторът и машиностроенето също предлагат хиляди вакантни места, но има пропаст между уменията и компетентностите на младите и нуждите на бизнеса, каза Данев.

Като много съществен фактор той посочи, че е подменена ценностната система на младите – повечето желаят да са чиновници и да работят в обществения сектор, за да получават по-високи заплати.

Още по темата
А в същото време частният сектор "храни" обществения, където темповете на нарастване на заплатите са по-високи. Друг фактор, който деформира ценностната система на младите е, че заплащането е твърде ниско, но проблемът по думите на Данев е в маргиналната икономика.

По думите му намаляват хората, които предпочитат средното специално образование, което е и най-търсеното от бизнеса. "Икономиката ни започва да търси хора, които са на средното равнище, а дефектът е, че огромната част от хората с висше образование са в науки, които в момента не са необходими на пазара на труда – право, икономика, социални науки", каза Данев.

Според него висшистите са слабо подготвени – няма инженери, математици, подготвени в медицинския сектор и това е, защото младите не желаят да учат трудни науки, каза Данев.

Подобна теза изразиха и от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), откъдето отбелязаха, че има отлив от професионалното образование и хиляди свободни работни места, които стоят вакантни, защото не са желани от безработните.

По време на форума вицепремиерът Ивайло Калфин каза, че проблем за мотивацията на младите е и фактът, че много от тях получават пари от работещите си родители в чужбина. По данни на вицепремиера от БНБ около 1,7 милиарда лева годишно влизат като трансфери у нас от чужбина. Той коментира, че младежите получават за издръжката си от чужбина много повече, отколкото биха получили тук, ако работят.

Калфин призова социалните партньори за предложения как да се мотивират младежите да учат и да работят, защото в момента това е най-сериозното предизвикателство. Според него бизнесът трябва да се замисли и да увеличи заплатите в някои производства, за да стимулира и кандидатите да заемат вакантните позиции.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров посочи в рамките на дискусията, че нито планът "Юнкер", нито само държавни политики могат да помогнат за намаляване на безработицата. По думите му посоката е за икономически растеж, основан на инвестиции. Той отново подчерта, че и в момента икономиката ни е в състояние да дава по-високи заплати в частния сектор, защото доходите са много съществен фактор за мотивацията на младите.

Още новини от Икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
-Данев ,пак ли пееш същата песен.За 20 години главата ти нищо не е родила.
110
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горкото дърто ченгеНикой не искал да му работи без париМного били учениВземи си -билингви без образование -да ти работят като искаш по-неуки от теб
109
1
 
2
 
! Отговори
мераклийчо преди 8 години
искам да стана депутат и после мин.на финансите еееее
108
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това, с което се излиза от университета е само някаква плитка основа, иска се много бачкане и трупане на опит и пак от всички дървета само малка част ще станат ***.
107
3
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Дедо ми е станал чирак на 14 години и после беше майстор до 76... Искате да учите до 25, после да седите на бюро до 60 и после да щракате с пръсти до 90. Нема как да стане.
106
2
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 8 години
Терминал 1,2,3... Тази рецепта се предписва като панацея срещу всякакъв вид недоволство. Клишето се повтори няколко пъти и в текущите коментари и е бурно приветстван. Някой който го е вземал това хапче, да ми отговори, за всичко и всички ли важи. Конкретно питам за мъж на 35, които НЕ иска да е НАЕМНА ръка цял живот. Конкретен въпрос - къде е шансът да станеш работодател е по голям : в чужбина, ако си на 35, българин, образован, знаеш езика и имаш малко капитал, срещу този за същото в България?
105
4
 
13
 
! Отговори
до 125 преди 8 години
И кои точно са работните места и какви са заплатите? Като каза ИТ, аз съм програмист и последно работих в БГ на 1700лв., като ме осигуряваха на 700 лв. Такава беше последната ми заплата преди 7 години в София. От 7 години съм в Канада и заплатата ми е в пъти по висока.Не съм някакъв началник, а старши програмист. В момента мой колеги вземат по около 2000 - 2500лв. на месец в БГ и знам, че има много млади пограмисти. Ако ми плащат по 9000-11000 на месец бих работил БГ. Това е заплата за специали
104
4
 
2
 
! Отговори
До масло преди 8 години
IT сектор, аутсорцинг, бизнес анализ, изследователска дейност и други разни работи, които в НРБ ги считахте за боржуазни (а днес - за ***) и който желаеше да ги практикува, го пращаха на поправителен в някой труженички народ завод!
103
2
 
20
 
! Отговори
безработен преди 8 години
Как искате да има кадри, като няма адекватно заплащане. Как си го представяте в машиностроенето да има инженери и да работят за 400лв.?! Качествени работни места има и в държавната администрация и качествени кандидати има за тях, но на тяхно място уреждат некадърни кадри по шуробаджанашки принцип и затова администрацията е некомпетентна и неадекватна! А един качествен кадър никога няма да приеме да работи за ниска заплата, и да го ръководи тотален некадърник и безхаберник!
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да престанат да се оплакват от образованието в Германия има по-долнопробни висши училища Фаххохшулета в световната класация са след 1200 за тях се намира работа и никой не се оплаква .. ТУ София 1025 място
101
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквито заплатите, такива и специалистите!
100
1
 
13
 
! Отговори
емигрирал преди 8 години
Трябва да се подчертае, че това е мечтаната професия само на една определена съслойка сред младите, а имено онези с правилните родители и онези от определени малцинствени групи! Останалите, които имат амбиция за реализиране в сектори с реалана добавена стойност, просто емигрират и затова мнението им няма как да им бъде отчетено!
99
3
 
9
 
! Отговори
масло преди 8 години
И кои по -точно са тези достатъчно много и качествени работни места ? Моля някой да ми посочи за каква работа на каква заплата не може да намери компетентни хора?
98
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не мога да разбера къде на света има бизнес, който има спешна нужда от работна ръка и няма да наеме наличната, да я обучава и мотивира, но на какво вие обучавате ,какво извършвате, защо гледате да пропъдите наличните работници? Къде има бизнес, който да не работи в пряка връзка с образованието, т.е предлага стратегии, пише програми, гарантира реализация? Прочетете, има тонове материал за образователните системи по света, те са функция на бизнеса и на държавата. Тая работа кой да ви я свърши?
97
1
 
10
 
! Отговори
Феномен преди 8 години
Чиновниците се назначават с дебели връзки. В частния сектор трябва добра заплата, никой не работи за слава.
96
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Мечтаната професия за младите - чиновник с висока заплата"С други думи - да не прави нищо, но да взима много пари.
95
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отворете buljobs и вижте колко инженери се търсят вкл. Германия , и то с българска диплома от ТУ-София не е проблем само знания смелост да имаш .. поне 2500 евро начална заплата не са много данъците в Германия са големи, но са повече от 1000лв. в България. Не само тук а и на запад младежите ги мързи да учат математика , физика , инженерство.. Точно това водят европейските ценности гей пари , педофилия..
94
3
 
1
 
! Отговори
25 години... преди 8 години
... дяснолиберален англосаксонски Капитализъм по американски образец и сляпа вяра в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита сила доведоха до мечта за силна държава и достоен живот.
93
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 8 години
До pepe,любимия ти от банкя,кафява *** ли е,до колкото знам е червен.
92
1
 
2
 
! Отговори
до 109 преди 8 години
Демек, чиновник без образование с висока заплата! Що да не!