Не обвързваме съдебната реформа с пенсионната, отсече Калфин

Нямам проблем с министър Христо Иванов, обясни той
6
Не обвързваме съдебната реформа с пенсионната, отсече Калфин
Ивайло Калфин. Снимка: архив, БулФото

Вицепремиерът Ивайло Калфин очаква парламентът да приеме промените в Кодекса за социално осигуряване преди депутатите да излязат в лятна ваканция.

Калфин разясни пред БНР, че не обвързва двете реформи - пенсионна и съдебна и че според него това не е реална дилема, а предизвикана.

Още по темата

Той се надява да има среща с Реформаторския блок, за да обсъдят техните предложения. Вицепремиерът обаче уточни, че позицията на АБВ за съдебната реформа не е обвързана с подкрепата на други политически сили за пенсионните промени.

"За пенсионната реформа много се е говорило, мина на първо четене. Сега четем конкретни текстове. А по отношение на съдебната реформа, там липсва целият етап на съгласуване, договаряне, както с колегията – съдебната, така и с политическите сили", смята той.

Калфин уточни, че няма проблеми с правосъдния министър Христо Иванов и предположи, че предложенията му са добре обмислени.

По думите му нормално е да се търси подкрепата на други партии извън управляващите, защото за промени в Конституцията са нужни 160 гласа. Вицепремиерът посъветва правосъдния министър да търси подкрепа за предложенията си чрез сериозни и задълбочени разговори с партиите.

Калфин съобщи, че през есента предстои обсъждане на текстове, свързани с регулирането на частните пенсионни дружества.

До края на годината министърът очаква вариант, свързан с регулацията на инвалидните пенсии. Факт е, че в България инвалидите не са повече, отколкото в европейските страни, но много бързо нарастват, коментира той.

На въпрос какво ще се случи, ако всички българи, които сега работят в Гърция, се върнат, Калфин отговори: Безработицата ще се увеличи значително, но засега няма индикации, че тези хора са готови да се върнат. Някои от тях от доста години са там и са част от гръцката социална система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: МТСПИвайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
33
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
До анонимен 5. Факт е, че има здрави и прави хора, които получават инвалидна пенсия. Но е също така факт, че има хора с инвалидни пенсии от 200 лв месечно, лекарствата на които струват по 350. Факт е, че държавата работи за малцинствата, гакт е, че държавната администрация е раздута. Но вместо да се взимат парите от инвалидните пенсии на хората може да се оптимизира системата в администрацията.
5
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ред армиДокато има хора здрави и прави с инвалидни пенсии ще има и тежко болни инвалиди без инвалидна пенсия. Когато този народ се научи да пише до европейската комисия по правата на човека може и да получи малко правда. Но ако народа продължава да стои под крава на която виметата са свързани с държавната корупция, ще бъде само сритван и няма да види капка мляко
4
8
 
34
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Не с Христо Иванов, проблем ще имаш с българския народ ако лишиш хората със заболявания от инвалидната им пенсия. ОСТАВКА за некадърните управници
3
8
 
34
 
! Отговори
аха ! преди 8 години
Законите д българия се купуват от министрите и се гласуват от депутатите. Кой, друг освен мафията и монопола може да си поръча закон? Ами то, законче струва милионче за джобчето на всяко правомощно и костюмирано "бонбонче".
2
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквото и да вързвате и да развързвате, като свински черва се навързвате крадец до крадец, лъжец до лъжец
1
8
 
35
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Каква пенсионна реформа? Такава, че ще посегнете на парите на хората с телкови решения, такава, че източихте сребърния фонд на НОИ, източихте здравната каса. Такава, че хората при средна продължителност на живота 67,5 год. трябва да работят до 65. Кариеристче, не ставаше за вицепремиер, не беше читав и като евродепутат, беше некадърен външен министър, а е ВИДНО, че не си и за социален министър. ОСТАВКА

Спонсорирани публикации