Експерти: След термична обработка няма опасност от антракс!

И 6-годишно дете е консумирало заразеното месо
19 юли 2015 10:14,
9
Експерти: След термична обработка няма опасност от антракс!
Снимка: Булфото

Ако месото е добре термично обработено, не представлява опасност за здравето. Няма опасност от сварено мляко или печено месо да се заразим с антракс. Който пие непроверено пастьоризирано мляко, рискува здравето си. Това обясни пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, директор на Център по заразни паразитни болести.

"Ако имаше още заразени животни, досега трябваше да покажат симптоми. Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Антраксът по животните е овладяна много успешно”, коментира от своя страна д-р Бойко Ликов, директор на център "Оценка на риска" в БАБХ.

"От направеното епидемиологично проучване от инспектори на здравната инспекция са открити 26 контактни лица, те са идентифицирани и подробно е установено участието им в целия процес”, каза за "Фокус" д-р Дочка Михайлова, временно изпълняващ длъжността началник на Регионалната здравна инспекция във Варна. 

От контактните лица са взети проби, които се изследват в момента. Няма хора с оплаквания, предприети са профилактични мерки спрямо контактните лица, включващи антибиотична профилактика и указание на общопрактикуващите лекари за медицинско наблюдение. "Част от хората нямат лични лекари", допълни д-р Михайлова. "За момента обстановката е спокойна", подчерта експертът.

Контактните лица са от различни населени места в региона, като сред тях има и 6-годишно дете. То също е консумирало от месото, но за момента няма оплаквания.

Още по темата

"При сегашния случай всички животни в областта ще бъдат ваксинирани, те са под карантина, а пашата е спряна. Хората се лекуват с антибиотици профилактично, така че нещата са овладени”, допълни д-р Лилов. 

"Инкубационният период е много важен за хората, той е много по-кратък. Ако ядеш заразено месо, заразяването с чревен антракс се проявява до 72 часа. От човек на човек болестта не се предава”, поясни проф. Кантарджиев. 

Преди дни мъж почина от антракс във варненско село. Това е станало, докато колил болна крава. Оттам нататък месото е транжирано и пренасяно, стига и до кланица в квартал "Аспарухово"

От здравната инспекция припомнят, че антраксът е остра инфекциозна болест, която се характеризира с тежка интоксикация и образуване на специфична пустула на кожата или лигавиците при кожната форма, с развитие на възпалително-хеморагични изменения в белите дробове при белодробната форма или червата при чревната форма.

От антракс боледуват предимно тревопасните животни – диви и домашни. Причинителят на антракса е спорообразуващ бацил. Антраксният бацил не е издръжлив във външна среда, но след като образува спори преживява десетки години в почва и канални води. За унищожаване на антраксните спори са необходими дезинфектанти в по-високи концентрации– 10% разтвор на хлорна вар за 1 час и 10% разтвор на хлорамин за 10 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо не ни кажете коя фирма произвежда надениците?
6
0
 
2
 
! Отговори
OlegRU преди 8 години
До спокоАнтракс вкусно!!!За да се култивира антракс за износ за ЕС...
5
1
 
2
 
! Отговори
timi77 преди 8 години
след всички реформи последните години направиха така че експертите останаха само тези дето са чиновниците така че с една дума много знаят дали има опасност или не
4
0
 
2
 
! Отговори
споко преди 8 години
.. те експертите по цял ден само такова месо ядат...
3
0
 
13
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Вчера същите "експерти" обясняваха, че месото не е стигнало до търговската мрежа, ама се оказа, че го има в три града. Днес ни обясняват да го печем, утре чакам списък с антибиотиците, които за всеки случай да пием. Смятайте колко умрели животни сме изяли, понеже ДВСК го има само на хартия и работи пак само с документи, често фалшиви!
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МЕСОТО Е БОРИСОВИЯ СТАНДАРТ СТАРА ПЛАНИНА ,ЯЖТЕ СТАРА ПЛАНИНА НА БОРИСОВИЯ И НЕГОВИТЕ ЕКСПЕРТИ ХА ХА ХА ДОБРЕ,ЧЕ НЕ ЖИВЕЯ В ТОЗИ АД НА БОРИСОВИЯ ВИ И ОНИЯ ПЛЕВНЯ ЛИ Е КЪВ Е НЕ ГО ЗНАМ.ГОЛЯМ КОНТРОЛ ХА ХА ХА МИЗЕРИЯ.
1
0
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
a kak e popadnalo bez dokumenti v magazinnata mreja ostavka na ministar drqbva da ima