Работодателите ни вече не искат и жени на 40. Защо?

Дискриминацията се съчетава и с друг стереотип – външният вид
Обновена: 20 юли 2015 14:04 | 20 юли 2015 11:11, Камелия Цветанова
202
Работодателите ни вече не искат и жени на 40. Защо?
Снимка: flickr

Възрастовата дискриминация на пазара на труда вече засяга жените много по-рано - от 40-45-годишна възраст, откогато тя се съчетава и с други стереотипи, като например как изглежда и дали е подходяща за определен вид работа. Това твърдят от Фондация "Български център за джендър изследвания" (БЦДИ).

Дискриминацията, съчетана с изискването за стаж и възраст, ще направи не само работата ни, но и живота ни невъзможни, коментира за БТА управителят на Фондацията Генова Тишева.

"За да не се обезсмисли реформата в пенсионната система тя трябва да бъде съчетана с мерки за недискриминация, за запазване на работата след определена възраст, за преместване на друга работа, когато е необходимо, за пълноценно използване на капацитета на работещите жени", каза Тишева.

Според нея разликата в пенсиите на двата пола се обуславя и ще се обуславя още дълго не от готвените реформи в пенсионната система, а от разликата в заплащането на жените и мъжете, която има структурен характер - обуславя се от джендър стереотипи, от дискриминация в системите за оценка и заплащане на труда, от сегрегацията на пазара на труда.

От Фондацията прогнозират, че пенсионната реформа ще фрустрира българката при стремежа й да достигне високата летва за възраст и стаж.

"Заради допълнителните грижи за децата и близките и прекъсванията на кариерата на жените, поставянето на тези високи изисквания ще доведе до много сътресения в живота им", смята Генова Тишева.

Според организацията трябва да се предоставят балансирани възможности за по-ранно пенсиониране, за преминаване на друга работа, когато става дума за физически труд и дейност при особено натоварване, съобразена с възрастта и здравословното състояние. Тези възможности не трябва да рефлектират върху заплащането, посочва Тишева.

Предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване, макар и представени като необходими и неизбежни според Тишева, не са благоприятни за трудовите и осигурителни права на мъжете и жените в България.

"Смятаме, че и за двата пола изискванията за възраст и стаж за пенсиониране са много високи", коментира управителят на Фондацията.

Те идват на фона на тежък икономически и политически преход, съпътстван с голяма несигурност, икономическа принуда, рязко променяща се конюнктура, и дори експлоатация на пазара на труда, допълни Тишева.

Заради кризата в здравната, социалната и другите системи, изискването за възраст и стаж, ще постави във физическа невъзможност всички работещи да достигнат необходимата възраст на пенсиониране.

През последните години, с изключение на една - две, твърде рязко се променяха изискванията и се вдигаше възрастта, което също създава несигурност и непредвидимост за работещите, коментира Тишева. Според нея това е форма на нарушение на трудови и осигурителни права.

Тя смята, че изискванията, залегнали в промените на КСО, не са част от стандартите на ЕС.

Тишева не изключва след преценка на окончателните разпоредби на КСО, които ще бъдат приети, както и на последните изменения на Кодекса на труда да бъдат предявени искове за защита на правата на работещите срещу приетите разпоредби.

Такива вече се наблюдават и в други държави, които налагат такива реформи, каза Тишева.

Генова Тишева изтъкна, че няма изследвания за това каква част от жените могат да достигнат безпроблемно стаж от 37 години. Никой не се е интересувал от това как ще се отрази това изискване на жените по-специално, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напоследък имам чувството, че младите служителки непрекъснато се учат на мой гръб, а с някои от тях съм имала работа многократно в продължение на месеци. и някак си не ми се струва редно аз като клиент да съм по-информирана от обслужващата ме млада служителка, както често се случва.
54
0
 
37
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
След време ще търсят, но няма да намерят. Наближава това време.
53
1
 
34
 
! Отговори
Мария преди 8 години
Да, пълно е по офисите на фирмите и в администрацията с млади момичета. Но като отидеш за някаква елементарна справка или каквото и да било друго, те започвата да се чудят за какво точно става дума - или нещо объркват, та се налага пак да ходиш, или овършават целия офис и провеждат няколко телефонни разговори да питат колегите си как точно се прави тази елементарна операция.(Вторият случай е все пак за предпочитане, въпреки загубеното време) Напоследък имам чувството, че младите служителки непре
52
3
 
66
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 8 години
Много се чудя и на сегашните рааботодатели които за най-ниска позиция в ъв фирмата имат големи изисквания като два езика от които единия обезателно английски писмен и говорим и друг по избор. Абе тия *** в потури повечето с килийни образования които и бъкел не знаят друг език и станали по случайност бизнесмени с кражби и далавери и изведнъж с големи претенции и изисквания и най вече възрастова граница до 25. Пълни профани.
51
3
 
23
 
! Отговори
до хасан комплексаря преди 8 години
Хасан, идеалът ти за жена е 16-годишна щаврантия, съгласна да живее в харем, да же и превъзнася тъпотиите на плешивия ти мозък и да не знае граматиката, точно като теб. Истинските, зрели жени не ти връзват и това силно те фрустрира, нъл тъй! Разбираемо, че си озлобен. Апропо, семките, особено тиквените са полезни за простатата, време ти е да ги почнеш, че старост-нерадост тебе чака, нъл тъй! А и 20-год. с "добра комуникация" разнасят едни кофти вирусчета, сигурно знайш, хахаха!
50
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жените са виновни за упадъка ..
49
40
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ясно, че ако сте работодател ще назначавате предимно красиви и умни хора!
48
7
 
38
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
търся си хора и една двеока ми праща СиВи и отделно снимка в пълен размер снимана в кухнята, мадамата наточена, нагримиране, а от зад мивката пълна с мръсни чинии и *** .... на право не можах да повярвам
47
0
 
29
 
! Отговори
mhm преди 8 години
До АнонименЖеланието да взимаш малди момичета като работодател за да ти е красивичко в офиса комбинирано с факта, че там се взимат заплати значително по-големи от други места е всъщност проблема на тази държава... Без да знам сферата на дейност мога да предположа с точност, че от работниците не се изисква голям умствен капацитет, не се изисква години траещо обучение за работата, не се изискват и кой знае какви лични умения :) Е кажете ми когато такъв тип работа дава пари за какво да се зориш.
46
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
продължение Днешните 40 са някогашните 20, нека и това да се има предвид.
45
19
 
3
 
! Отговори
Митак преди 8 години
До TinaСъчувствам на приятелката ти (ако тя е едно от малкото изключения) - явно е случила на ***, но в нормалният случай жените кандидатстващи за работа не очакват да работят, а да красят офиса (при това - сама каза - много пъти са я връщали). Моето уважение - ако не иска да работи и не става и за - никой не и е виновен. Това че не ставаш не е мотив да се намесва физическата красота - никой не и е длъжен ни най-малко.
44
12
 
17
 
! Отговори
Тялото преди 8 години
"...други стереотипи, като например как изглежда и дали е подходяща за определен вид работа."Значи ако не е подходяща това е дискриминация, така ли?За съжаление повечето места са за обслужващ персонал. За там се иска добре изглеждащи хора. По същия начин по който за физически труд се искат здрави хора.Няма дискриминация, има погрешната представа че живота е справедлив и на всеки му се полага хубав живот със записване.
43
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доказано е, че най-работоспособната възраст е около 47 г., децата са поотраснали, улегнал си да не забравяме опита...и куп още неща. Това не съм го измислила аз, но за съжаление в изкривените БГ представи, реалността е жестока. Една жена на 40 г. има още 25 г. стаж.Редно е държавата да се намеси и предвид застараващото население да се бори за правото на равенство, като въведе зад. изискване за % съотношение на възрастта в бизнеса, а не 20 г. пикла връзкарка да ми казва ...ооо вие сте на 40 г
42
3
 
11
 
! Отговори
1 преди 8 години
До ПРАВИ СА,да прависа,обаче др.калфин иска да прави пенсионна риформа,да вдига възръстта за пенсиониране.
41
2
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам един приятел бизнесмен, който е много напред с материала. Същият ми каза, че нарочно взема жени между 40 и 50 години, защото иска да са добре организирани, да ходят до НАП, до НОИ, до нотариуси, Енерго и какво ли още не. Вика, ако взема една млада котарана да ми прави с...ки, първо че ще създам конфликти между жените, защото към едната имам слабост, после ще си разваля и семейството. Ама такива умни хора като този бизнесмен, рядко може да види човек.
40
1
 
38
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
До Анонимен (46)Ами каква е майка му - най-вероятно е на 35-40, или ако не е такава (цитирам) "бабичка" - то тогава той е най-много на 10 :)Ами какво да ви кажа, при тази хегемония на чалгатурата, арогантността и невежеството, водещи ценности станаха пачките и издадените телесни форми. И вместо хората с голям житейски и професионален опит, напред излезе кича на вчерашните кифли и агресивната самоувереност на пъпчивите ***.
39
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хайде стига феминизъм
38
36
 
22
 
! Отговори
пич преди 8 години
Не съм шовинист, но съм имал "щастието" да работя с 45 годишна с наченки на менопауза и от години не усещала мъжка ласка . То се не траеше бе хора !!!
37
55
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е. Аз с ръка на сърцето си признавам....Работя в много голяма фирма със заплати в пъти над средното за София и работа, колкото да не е без хич. Съответно адски много момичета кандидатстват. Работата, която ще вършат може да я върши всеки...затова взимам само хубави момичета...да е по-приятно в офиса. Екипа ми е 110 човека, от тях може би към 60 са едни много приятни и усмихнати 22 23 годишни момиченца. Ем...твяа е живота...да се преориентира, който не му изнася.
36
16
 
31
 
! Отговори
bg преди 8 години
абе Днес, каква е тази несериозна статия изсмукана от пръстите. Мога да потвърдя, че повечето работодатели търсят жени над 35-40. Освен това жените са много по работливи и организирани от мъжете. Ако можех бих си подменил целия персонал само с жени, но за съжаление има тук там да се вдига тежко и няма как... въпреки че нищо чудно и тук да е по-добре жени.Повечето мъже над 35-40 вече са по 100кг и с шкембета, заспиват по машините и т.н.