Кръводарителите ни – два пъти по-малко от ЕС

През лятото има повече инциденти, а по-малко дарители
22 юли 2015 18:07, Красимир Ангелов
19
Кръводарителите ни – два пъти по-малко от ЕС
Снимка: Impact Press Group

През последните няколко години броят на хората, даряващи кръв в България е крайно недостатъчен, за да се задоволят нуждите на лечебните заведения от кръв и кръвни продукти, съобщават от Българския алианс за кръводаряване. От там отчитат, че броят е двойно по-малък от средния брой на кръводарителите в страните от Европейския съюз.

Лятото се явява особено труден период за кръвните центрове, като сезонът е изпълнен с тежки катастрофи и инциденти, което води до спад в запасите на кръв и кръвни продукти. Отделно от това поради засиленото използване на отпуски и почивки, броят на кръводарителите също намалява значително.

Предвид тези факти, Българският Алианс за кръводаряване (БАК) стартира насърчителна кампания за популяризиране на безвъзмездното кръводаряване под надслов: "Да дариш кръв няма цена".

В рамките на инициативата ще се проведат множество кръводарителски акции и активности из цялата страна. Дневно се правят около 1000 кръвопреливания, като за да се осигури нужното количество кръв и кръвни продукти са необходими около 400 000 доброволни кръводарители годишно. Зад каузата застава и популярният актьор Калин Сърменов, който е редовен кръводарител.

"Създадохме тази кампания, за да припомним на хората, че кръвта няма цена и всяка капка от нея е безценна за човешкия живот", заяви Драгомир Славев, зам.-председател на БАК и продължи: "Отправям молба към всички, които имат възможност да дарят кръв –да го направят. Процедурата е бърза и безболезнена, а в замяна спасявате 3 човешки живота”, добави той.

Специалистът отчита, че всички хора на възраст от 18 до 65 години, които нямат медицински противопоказания за това, могат да дарят до 450 мл. кръв еднократно. Мъжете могат да даряват до 5 пъти в една календарна година, а жените – до 4, като интервалът между две дарявания не трябва да е по-малък от 2 месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Мая преди 8 години
Шуменка съм, редовно дарявам кръв в Шумен,но се наложи операция в Плевен, и оттам ми казаха да си намеря кръводарители от Плевен или Разград, иначе не може да правят операция. Как ви се струва?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да има в България нещо безвъзмездно като всеки малко позамогнал се е "държава в държавата" и си мисли, че всички са му длъжници и за него закони няма тук! Огледайте се и ще видите един краде от държавата за живите и за умрелите, друг строи където му падне, трети решил ,че нещо му пречи -маха го или сече на поразия.Е, кажете след като няма възмездие как да бъдем народ с държава - аз мисля, че вървим към разпад и унищожение.
12
0
 
2
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
Аз съшо съм АБ-.Но за разлика от теб бих дарила абсолютно безвъзмездно. Защото, не дай си Боже да не попадаш в ситуация, в която някой *** да ти каже - дай 200лв, или чао!
11
0
 
4
 
! Отговори
СОФИЯ МЕД преди 8 години
Как няма да са малко!!!! Давам кръв и в предприятието ти казват:заври си бележката за два дни отпуск в ..... имаме вътрешна заповед да не се дават!!!Преди да ревете за нещо оправете с закон кръводаряването!!!
10
0
 
8
 
! Отговори
stoev преди 8 години
Защото някой дарява безвъзмезно а после *аните (дофтори) вземат пари за операции
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ненаказано добро. Хората които го правят не са го правили никога за парите, но накрая и повечето от тях отказахте. Както казваше един познат: "Винаги ще има тарикати, но защо винаги аз съм балъка".
8
0
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Напълно съм съгласен с теб. И предполагам, че много от хората също не даряват или са спряли по тази причина. Например в Гърция ти се води картон на доброволните дарявания и ако ти се наложи на теб си имаш осигурена.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Години наред съм бил кръводарител, за едно шоколадче и три дена отпуск. Но се чувствах полезен. Сега никога.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато беше безплатно здравеопазването- без "здравна каса"!!!То тогава имаше кръводарители,но не "роми"!!!!Самото найменование "здравна каса" опорочава здравеопазването.
5
1
 
21
 
! Отговори
Бивш кръводарител преди 8 години
Всяка година в разстояние на 15-16 години съм дарявал кръв с (0+ универсален донор). НО спрях по простата причина че ако на мен или мой близък се наложи ЩЕ ми искат минимум 3 -*** човека да дарят ! Това ми го заявяваха в прав текст че нямало как да вземат под внимание че реално аз съм дарил в годините това което би НИ потрябвало ...Какво като съм бил *** да дарявам безвъзмездно . Е *** не иска пари просто спря да дарява изобщо! Не съм искал и не искам пари !Но съжалявам наистина !!!
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кръвопииците са много като почнеш от мутро-политиците и като минеш през вечните безработни от 15 г. които люпят семки от сутрин до вечер на пейката и стигнеш до бай мангаАС, който само руши и суче.
3
0
 
18
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Долу под мене са се опитали да загатнат.Всеки път под подобна статия ви пиша ,че там се плаща.Продължавате да се правите на луди!!За 600 евро не знам но виж за 150 в Германия съм виждал.Официална правителствена политика.Че то дои меда в плика с ГМО шоколади не е истински!!Плащайте си бе?Нали така казвате и за ток,парно и за актове.Да си плащаме.Еми ние си плащаме ,плащайте и вие!!!
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За шоколад,сокче или жълти стотинки,никой не иска да си дава кръвчицата.
1
1
 
12
 
! Отговори
готин преди 8 години
еееееееееееееееее къде търсите кръводарители бе за 40лв. това е за смях в германия е по 600евра а тук ако мине за 40 лв не става вдигаите цената и ще видите как ще доидат дарите ли няма шматки вече