Кой съм аз? За тайната на осиновяването и самоличността

Социалното министерство се обяви за промени в законодателството
23 юли 2015 09:34,
13
Кой съм аз? За тайната на осиновяването и самоличността
Снимка: Gettyimages

Тайната на осиновяването пречи на децата да имат ясна самоличност! Това коментира заместник-социалният министър Лазар Лазаров пред БТА. Министерството на труда и социалната политика се обяви за промени в законодателството, които да подкрепят осиновените деца, но настоява да се прави разлика между тайната на осиновяването и тайната на произхода с акцент върху правата на осиновеното дете, а не на осиновителите.

Лазаров допълни, че социалното министерство ще участва в работната група, сформирана от правосъдното министерство за промени в Семейния кодекс. Според него процедурата за получаването на информация за произхода в момента е усложнена и създава трудности, защото е свързана само с важни обстоятелства, които налагат предоставянето й - например болести, предавани по наследство.

Отпадането на тайната ще помогне и на родителите, за които винаги е трудно да изберат подходящия момент да споделят факта с детето, и не са подготвени за последствията. Не на последно място са и опасенията от възникване на връзки между роднини.

Министерството подкрепя правото на всяко дете на информираност, на идентичност, фамилна и медицинска история. Съществуват и възможности за въвеждане на минимална възраст, на която детето да научи истината.

От ведомството не подкрепят предоставянето на информация на всяка цена на осиновителите за биологичното семейство на детето, заради прецеденти от разсиновяване поради етническа принадлежност, определени заболявания на родителите и опасения от наследственост.

"Отпадането на тайната на осиновяването и на произхода не е въпрос само на законодателство, а на обществени нагласи", допълни Лазаров. Според председателя на парламентарната социална комисия Хасан Адемов въпросът със законодателните промени за отпадането на тайната на осиновяването трябва да бъде подложен на широка дискусия.

"Необходимо е да се запознаем с практиката в Европа, където, доколкото ми е известно, тя е в подкрепа на позицията на неправителствените организации, които искат отпадането й", допълни той.

По думите на Адемов хората, които са навършили пълнолетие, имат крещяща потребност да научат кои са биологичните им родители.

Според сегашното законодателство те трябва пред съда да предоставят информация за важни обстоятелства, заради които се налага тайната на осиновяването да отпадне, а в много случаи такива обстоятелства трудно могат да бъдат дефинирани, коментира председателят на социалната комисия. Той допълни още, че е необходима не само законодателна инициатива, но и проучване на обществените нагласи важни по този въпрос.

Според неправителствени организации, въпреки препоръката към България от Съвета по правата на човека на ООН за въвеждане на законодателство, което забранява тайната на осиновяването и гарантира правото на детето да знае своя произход, тя продължава да е регламентирана законово и да се практикува.

Заради запазването на тайната, произходът и роднинските връзки на детето се скриват или заличават, което нарушава правата му на запазване на самоличността, гражданството, името и семейните му връзки, гарантирани от Конвенция на ООН за правата на детето.

Процедурата по единствената уредена от законодателството възможност за установяване на биологичния произход /чл. 105 от Семейния кодекс/, протича бавно и е само по съдебен път.

С промени в Семейния кодекс да се отдели информацията, идентифицираща биологичните родители от информацията, съдържаща се в социалното досие като например - данни за семейната среда, характеристики на биологичното семейство - история на семейството, фактори на средата, причини за изоставянето и пр. Това коментира за БТА юристът - специалист по осиновявания, Фани Давидова.

В социалното досие на всяко дете, оставено за отглеждане в институция, има два вида данни - първите данни идентифициращи биологичното му семейство и вторите данни, разказващи историята на самото дете. При осиновяване първата категория данни следва да се разкриват единствено при съгласие на биологичните родители, но втората категория информация - историята на детето следва да му бъде предоставена след навършване на пълнолетие.

Според Давидова, в две решения на Европейския съд по правата на човека, съдът указва, че всяка страна-член трябва да направи баланс между правото на децата да узнаят произхода си и правото на биологичните родители да запазят своята анонимност.

Съдът аргументира необходимостта от защита на биологичните родители с правото на жените да родят в здравословна среда, защото не са редки случаите на посегателства върху новородените, ако майката знае, че тайната на осиновяването ще бъде разкрита. Според Давидова социалното досие има функция на семеен албум.

"Всеки гражданин на този свят има право да знае как е бил роден, в каква среда, какви са били причините за изоставянето му", коментира юристът и допълни, че в момента правната уредба е изключително сурова към осиновените деца и е задължително тя бъде променена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен12Аз на леля Пена бих и пръснал мазната трътка!
6
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мисля че е редно всеки да може да научи произхода си. А и в предвид на факта, че сме 1 педя страна- много е възможно да се получат интимни връзки между роднини, които не подозират за кръвната си връзка. Смятам че и контролът при зачеване с донорство също трябва да бъде по-стриктен.. та кой знае точно колко деца са се родили от един и същ биологичен баща/майка.
5
2
 
14
 
! Отговори
защо преди 8 години
до коментар 6Омръзна ми да се дават примери как било в избрани от коментатора страни.В САЩ имат неприкосновеност на собствеността, имат право да се защитават с огнестрелно оръжие, полицаитеи имат право да удрят, имат бързи съдебни производства, имат още много неща.А ние нямаме.Защо се иска от нас да възприемаме само това, което ни кажат, без да се съобразяваме с нашия бит, обичаи и нрави?Защо винаги ни се натяква как е в САЩ?Ами на когото му харесва животът там, да отива!Затривате ни.
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БИГ ПРОБЛЕМ 1 В СТРАНАТА НИ....ХАХАХАХА
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България като цяло е добре това изобщо да не се казва. Живеем в много изкривено общество - има много зложелатели, които биха гледали сеир и разбили семейството. Да не говорим, че ако някой не може да има деца особено ако е жената е анатемосана и всички я говорят, ако с мъжа си са осиновили дете. Ако решиш пък не дай боже изобщо да нямаш дете там пък какво става...
2
0
 
24
 
! Отговори
мда преди 8 години
Както вече съм казвал въпроса е много комплексен. Няма дете което да не си е задавало въпроса кой съм, от къде съм. Но за да можеш да се справиш с последствията от отговорите и за да няма злоупотреба е необходимо да я научаваш само като напълно изградена личност с ясно самосъзнание. Не трябва да се отваря вратата за недоброжелатели или дори за хора които случайно биха навредили на едно дете. Макар че много хора на години все още искат да узнаят какво с е еслучило много други след време не искат.
1
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно ми е в случаите, когато жена забременява ин витро от мъж донор, който е съвсем случаен, тогава детето ще се интересува ли след време кой е баща му? Какви са тези глупости.