Патрулка без камера? Ами рушветите!

Ще бъдем безкомпромисни, ако засечем рушвет, казват от полицията
1 авг 2015 21:56,
166
Патрулка без камера? Ами рушветите!
Снимка: Булфото

Вече стана ясно, че пълният контрол по пътищата се завръща. Патрулите отново ще могат да спират без да са оборудвани със средства за видео или аудио записване. Заповедта на бившия вътрешен министър Веселин Вучков за заснемане на всяка проверка е отменена, пише Нова телевизия.

От полицията разказват, че тязи мерки се заради многото катастрофи и жертви от началото на годината. Инцидентите с автомобили за последните 6 месеца са почти 4000. 370 души са загиналите. Затова от полицията обещават да бъдат безкомпромисни срещу всички, които не спазват закона.

Столичен пътен патрул дебне за нарушения на пътя. Двамата полицаи забелязват отдалече угасналите светлини на автомобил и го спират. В патрулката им няма нито камера, нито устройство за запис на звук.

"Понеже бях на бензиностанцията и не се съобразих да включа фаровете и да сложа колана", разказва Росен пред телевизията.

Шофьорът не възразява за глобата, която ще отнесе, а по-скоро обяснява случилото се като моментно невнимание. Така или иначе санкцията е неизбежна.

Още по темата

"Това, което констатирахме е липса на включени светлини, за което се налага санкция по фиш в размер на 20 лева”, обяснява младши автоконтрольор Красимир Станков от Сектор "Пътна полиция" при СДВР.

Досега спирането и проверките по този начин бяха незвъзможни. Миналата есен МВР се опита да ограничи взимането на рушвети по пътищата като задължи патрулите да заснемат всяка своя среща с шофьорите.

"Тогава се разреши на служителите да работят само с автомобили, в които има монтирани системи за аудио и видеозапис”, обясни гл. инспектор Стойчо Константинов от ГД "Национална полиция".

Връщането на стария режим, при който полицаите са с по-големи правомощия обаче се налага, заради ескалирането на войната по родните пътища.

Сега пътните полицаи ще могат и ще трябва да се намесват, когато не сме поставили колана, пренебрегваме червен светофар, не даваме предимство на пешеходец или пък караме в насрещното движение.

"Това са нарушения, които създават предпоставка за произшествия. Водачите трябва да са сигурни, че ще се взима отношение веднага, на място”, добавя гл. инспектор Стойчо Константинов от ГД "Национална полиция".

А дали това ще развърже амбициите на някои полицаи да искат рушвет? От МВР обещават здравата ръка на закона да важи и за пътните патрули.

"Ако бъде установено такова нарушение или престъпление, ще бъдем безкомпромисни към тях", казва гл. инспектор Стойчо Константинов от ГД "Национална полиция".

В противен случай битката с нарушителите е немислима. Именно възможностите за рушвети пристесняват всички шофьори в този момент. Да се надяваме, че звената в МВР, които инспектират и контролират това наистина ще бъдат безкомпромисни, както към нарушителите шофьори, така и към полицаите, позволили си да искат пари под масата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
21
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Oтново дадоха ход на *** полицeйски да задава въпроса в пълна сила " И ко прайм ся" Нема такава държава.Аз просто сякаш живея в една пародия.
28
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Огладняха гадовете
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
30 , веско, май не си се срещал с нашите ченгета от ония заядливите?от пиле мляко ще намерят и пак ще ти надянат най-малкото фиш. Ти от Луната ли падаш?
26
3
 
2
 
! Отговори
Х преди 8 години
До Веско Много си прав,до сега не съм чул един да се е оплакал ,че са го били да даде подкуп на катаджии.
25
2
 
3
 
! Отговори
sc преди 8 години
До Въже за КАТМоже и така да е, но през последните две години, културата ни на шофиране удари, дъното... Аман безсмъртни чукундури с газови. Рушвета не е средство, но 20 % да удари, дето с 20 лв стават мъже пак е ще е добре. "бИЗНЕСМЕНИТЕ" с камери и без камери все тая...
24
7
 
7
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Не е *** който взема,а който дава.Никой не ви бие да давате подкупи.Подкуп дава виновния!
23
1
 
19
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Озверелите от глад катаджии гледайте сега к'во правят! Няма държава, няма запис, няма установено нарушение.Според наредбата-, всяко катаджийче ОТНОВО може да спира произволно автомобили и да се заяде примерно, че нямаш аптечка и да си поиска рушветче.За разстрел сте бе, Мършииии!!!!
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е начина г-жа министершата и на Бойчето да се борят с корупцията! Гавазите им да са нахранени, а народеца вълци го яли!
21
1
 
28
 
! Отговори
Въже за КАТ преди 8 години
Обедняха момчетата ,6 месеца им спряха допълнителното финансиране, сега излизат на терена, пределно мотивирани да се реваншират за пропуснатите рушвети!!!
20
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спират стачките. Ще ходят на терен.
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гласувайте пак за бандитите на ГРОБ!
18
0
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
дo 21Халал да ти е съвестта- поне ще спиш спокоен. А паричките ти са изтекли в КАТ, както са изтекли и на един рушветаджия на твое място в джоба на корумпирано ченге.
17
5
 
3
 
! Отговори
до 11 от 9 преди 8 години
Не знам за какво говориш ти. Хората си мислят че всичко се прави за усвояване, да са на хранилка, да се пълни хазната. Целта е да се спре с тези произшествия които водят до една жертва на ден. Ако се спазват правилата всичко ще е наред.
16
2
 
14
 
! Отговори
Х преди 8 години
От 1973 имам книжка и съм платил около 5 000 лева актове и глоби и не съм дал и стотинка подкуп.
15
0
 
25
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Умъртвиха протеста.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМИ ЩОМ НЯМА КАМЕРИ........ БОЙ ПО КАНЧЕТО.С КАКВОТО ЗАВАРИШАКО НЯМА С КАКВО СИ НОСИ
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направо си е българска простотия лятно време да светят фаровете. При Тошовото време само при нужда , че караш болен, бързаш за спасяването на човешки живот за да се различиш от другите участници в движението пускаш през деня светлини.Не беше ли по времето на управлението на БСП като се гласува това? В Гърция защо го няма , нали са много преди нас в ЕС? Кой ще ни отговори смислено?А иначе полицията е призвана да си пълни бюджета, ще има и за държавата и за тех.
12
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали протестираха милити кукери. Идват избори трябва и тях да задоволят.. че ушевите са голям електорат. Вчера хвърлиха прах в очите на хората с цената на тока ..днес за взетите мерки се аргументират с многото жертви на пъта ( а те не са нарастнали спрямо предходни години). Медиите услужливо всеки ден публикуват всяка катастрофа за да промиват моэъците , че има война по пътищата.
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малий,и сега като хрътки ще се спуснат връз народа.Да пълнят гуши.Бягайте от тук.Спасявайте се.Ужасно е да се живее в такава държава.Само проблеми и нерви.....Тия тюфлеци протестираха и като не могат да им намерят пари ги пускат като пладнешки разбойници да вилнеят.Пфу.....
10
0
 
23
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Бравус брееее....отново дадохте ход на *** полицайски да задава въпроса в пълна сила " И ко прайм ся" Нема такава държава.Аз просто сякаш живея в една пародия.