Премиер и министри "кръстени" с вода от Свещения кладенец

Рядка възможност – за кръщене и брак в Плиска, рече Борисов
Обновена: 3 авг 2015 15:39 | 3 авг 2015 15:12, Веселина Йорданова
56

Снимка: Facebook

Рядка възможност за българите е да кръщават децата си и да сключват брак в Голямата базилика в Плиска. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който се запозна на място с работата по реставрацията на Голямата базилика.

"Това е само началото, това е едно светилище, което ще го направим така, както трябва", обеща премиерът.

Той обясни, че работата по обекта е финансирана до октомври и допълни, че парите на археолозите стигат за тази година, а за догодина ще се определят от новия бюджет. "Неслучайно финансовият министър е тук, за да гледа и да знае какво трябва да предвижда", посочи Борисов, цитиран от "Фокус".

Всички специалисти работят в много добър синхрон и се надявам да продължат така, коментира министър-председателят и допълни: "Важното е да се прави така, че единствено водещи да са историците, а ние да сме само изпълнители. За да няма след това – защо така, защо иначе. Казват колко пари – даваме им парите, те си виждат, подреждат и правят". 

При обиколката из Стара Плиска Борисов беше придружаван от министрите Лиляна Павлова, Владислав Горанов и Ивайло Московски. Преди няколко месеца правителството отпусна 500 000 лева за проучване, реставрация и консервация на археологическия комплекс в първата българска столица, напомня премиерът в профила си във Facebook.

"Реставрацията протича в няколко етапа, като ние разгледахме "Свещения кладенец", в чиито води се смята, че е бил покръстен самият княз Борис и някога са вадили вода за първите покръствания. Божидар Димитров ни поля с вода от кладенеца. Част от комплекса са Голямата Базилика, която е дълга почти 100 метра, тайните входници, които представляват тунели, водещи към дворцовия център, малко дървено укрепление с баня, кръгла каменна площадка и сграда във вътрешния град", разказва премиерът.

От снимките, качени в профила на Борисов, се вижда, че той полива с вода от кладенеца министрите Владислав Горанов и Ивайло Московски.

Интересно е, че някога първата българска столица се е простирала на 23 квадратни километра и е най-големият град в Европа през VII век. Константинопол, столицата на Източната римска империя по това време, е с площ едва 14,5 кв. км. Плиска е и първият град от камък в Европа след края на Римската империя, пише още Борисов.

Премиерът се надява комплексът Стара Плиска да се превърне в културно-исторически център, където посетителите да виждат поетапно какви събития са се случвали по нашите земи преди 1150 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: Бойко Борисовплиска
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
4
 
! Отговори
Баба Ванга каза преди 8 години
Простаци да не се къпят в свещенни води!!!!
31
2
 
3
 
! Отговори
халиф преди 8 години
Аман от близачите тип Димитров .Слугинаж си е слугинаж на рая Димитров.
30
4
 
5
 
! Отговори
селянин преди 8 години
Онзи ден ходих да го видя този кладенец и понеже нямаше тоалетна наблизо пуснах една вода в него.Дано са го поръсили този мизеник с това което пуснах в дупката.
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов кръстник ли стана ? Старите жени броят стотинки за хапчета след като пенсията им е отишла за ток и вода той кръщава бабаитите с по 5 000 лева заплати без добавкибНа кръст да ви разпънат дано !
28
4
 
8
 
! Отговори
лл преди 8 години
До кк"мисли"? : )) точно това не му е силната страна. виж, да лъже без да му мига окото - много го бива.
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Богът на Борисов е сатаната защото Борисов е масон и е продал душата си на сатаната,от там мърдане няма
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко се кланя на онези брадатите дет подаряват свещници в Израел и се кланят на МОЛОХ.
25
1
 
7
 
! Отговори
от степите на парлам преди 8 години
Да я направят по по подобие на Кракра в Перник. Да свети в цветовете на дъгата и със поне 3-4 статуи със мигащи очи - червено - жълто - зелено. Да пускат туристите по алеите и най-вече за едноминутни селфита как се поливат от кладенеца. За децата - игрушки с лъкове и стрели с боя, за родителите - старопрестолно пиво и конско на скара. И ще станем хита на сезона! Чартърите няма да насмогват. Лично южните съседи - политици ще идват на политтуристически зачьот. Ех мечтииии :)
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Божидар Димитров: кучетата са извънземни
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този твърдо се е поставил за цел да надживее държавата. И така ще стане, да знаете!
22
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Свети Бойко Блажени!Но ако се пие светената вода,ще има по-голям ефект до гроб!
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и луксозно място за отпускане на греховете на управляващите ни мошеници...
20
16
 
4
 
! Отговори
кк преди 8 години
Най после имаме Премиер , който мисли и работи за България , а не за Руските пияници . Колкото повече другарите плюят толкова по добре за държавата .
19
3
 
12
 
! Отговори
кк преди 8 години
Малееееееееееееее, тоя вече става ОКОНЧАТЕЛНО безсмъртен!!!!Ми ,какво ще го правим ние, простосмъртните....Не го е срам, некадърник с некадърник!!!!Ама и тези с камерите, дето постоянно тичат след него като пърлета около магаре, и теса за бой!!!
18
2
 
11
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Нямам думи! Нещо му стана на този човек,но каво не знам! започва да ми напомня за Кралят Слънце!!!
17
4
 
2
 
! Отговори
Хризантема преди 8 години
дядо петре, стой си горе и не се бъркай в земните дела.
16
3
 
10
 
! Отговори
Баш комОниЗ преди 8 години
Ох тиквобандата са се къпали на аванта, ама що им дадохте бе- осквернили са кладенеца, замърсили са го и сега е само вмирисан гьол! А на първа снимка еврейското кепе на нашия Арнолд Шварценегер даже още си личи на тиквата му!
15
2
 
17
 
! Отговори
Дядо Петър преди 8 години
Това трябва да бъде записано в книгата за рекордите на ГИНЕС.Като ВЪРХОВЕН ИДИОТИЗЪМ.На който са способни само тройното ченге БД и агента Буда.Боже, отде се пръкнаха тия?
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако се възстановят древните столици България вече няма да е същата. Едно е да се тупаш в гърдите и да викаш ние това, ние онова, друго е да се визуализират постиженията на българите от онази епоха. И тогава, като мине Ханс, Франц или баба им или който щеш, няма да има нужда от думи, сами да си направят аритметиката, че когато предците ни са градили мраморни дворци, техните са търчали по ливади и горички и са мучали безсловесно. За комшиите пък да не говорим, ще цръцнат от бяс, особено западните
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И това място оскверниха.