Време е за ново жилище? А под наем или със заем?

Често разликата като пари е малка, смятат брокери
11 авг 2015 07:19, Красимир Ангелов
72
Време е за ново жилище? А под наем или със заем?
Снимка: Булфото

Често хората, които живеят на квартира, си задават въпроса: Кое е по-евтино – да живеят под наем или да си купят жилище с кредит?

Брокери предупреждават, че цените на имотите тръгват нагоре, а лихвите са ниски и моментът е изгоден за покупка на дом. Въпросът, който човек си задава, е дали това е истина?

Типичният пример - най-масовите двустайни апартаменти ново строителство са спалня, с хол и кухня в едно, а за старoто строителство стаите са отделни.

В София подобен имот може да се купи за около 55 - 60 хиляди евро. А наемът на подобно жилище на месец е средно 280 до 350 евро. За сравнение - вноската по изплащане на ипотечен кредит би била с 30-70 евро по-висока.

Брокери изчисляват, че често разликата между месечния наем и вноската по кредит е сравнително малка. Но все пак ипотечният заем е дългосрочен ангажимент – поне за 10-15 години напред.

"По-добрият вариант при всички случаи, ако прецени правилно своите възможности, е покупката на собствено жилище", коментира пред bTV брокерът Галя Котулева.

По-често обаче хората между 23 и 28 години предпочитат наема.

"Животът под наем се предпочита от по-младите хора, които са в началото на кариерата си, нямат спестени средства, искат да са мобилни - могат да намерят работа в друг град или друга държава, те не искат да се застопорят на едно място", признава кредитният консултант Тихомир Тошев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен пък няма лошо човек да живее и по-дълго с родителите си, ако има идея и капацитет за собствен бизнес е по-добре да си дава парите за него, вместо за наеми, заеми, защото хората не са вечни, накрая ще наследи и имота, ще има добър доход и сигурност. Заради пасивното рентиерство българите сме цъфнали и вързали, ако може само да се лежи и да ти носят парите наготово
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И това, че цяла България поголовно има по всички показатели двойка, а София три с два минуса или две и половина, въобще не е повод София да се възгордява.....
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Агенциите "опипват" пазара и след като лека-полека вдигайки цените, пак се купува, защо да не ги вдигат още? При всички положения по-добрият вариант за младите хора и семейства е просто да се махнат от тази тоалетна, в която другарите от ДС са си разпарцелирали всичко.....Така по-лесно, пак може би с кредит, но при по-изгодни условия, съотношение заплати/цени и т.н. ще си вземат жилище и то на по-хубаво място.....Адаптирането към обществото-*** не е признак на добро здраве, също и това, че
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, точно лошото е, че такова е търсенето и предлагането, иначе претенциите на наемателите са до небето, защото знаят как стоят нещата, същевременно на майсторите и магазините за обзавеждане не им пука колко взимаш и кога (дали) ще си избиеш парите преди пак да стане за ремонт. А да не споменавам данъците и риска, че ще те завлекат със сметките.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да бе и като ми запишат за едни елитни квартали и едни елитни имоти. Дали е елитна държавата и дали елитна столицата, та квартала/най-елитния ви е без канализация/, тажилищата ви били елитни. Дето ме е страх да наема дори ново строителство щото избива мухъл от некачествено строителство и е предпоставка за развитие на астма. Някакви селски тарикати станали строителни предприемачи и дай да да определяме кой да купува и как да купува.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се, напълно нормално е хората да се стремят да имат собствено жилище, но това 1000 евро на квадрат, на замазка и шпакловка, в "престижен" квартал с амортизирана или никаква инфраструктура.....И после дай още сума ти пари за довършване, обзавеждане и т.н. пак на кредит.......Освен това малеее що пари се изпраха през това строителство, бедна ви е фантазията, което на всичкото отгоре качеството му е кръгла нула.....Трябва да се спре да се купува и цените ще паднат.....
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората трябва да разберат, че в случая просто става дума за пълен цинизъм от страна на банките + агенциите за недвижими имоти, която мафия все на "наши" хора цели да смачка всички останали, предлагайки два варианта - или високи наеми, или непосилни цени на жилищата, принуждавайки да се тегли заем, съответно вземаш един апартамент, плащаш три, и накрая като заемът уж свърши, ставаш на 60 и кусур години и животът ти минал....Определено Терминал-2 за кадърните хора е по-доброто решение......
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що да е подигравка? Търсенето и предлагането определят цената. Т си му искай и 5000 ако искаш, за да не ти се подиграват. Не може масата да работи за маскимум 1000 лева на месец, а средната вноска за жилище да е 700-800 лева, а децата какво да ядат?
36
5
 
3
 
! Отговори
Жоре, спиш ли мама? преди 8 години
Много кисело това грозде, бре. Като работех в чужбина имаше един колега на 35 години и все още живееше с родителите си и всички му се смееха. Тук в БГ обаче е нормално да си на 35 и все още да живееш при мама и тате. Да ти плащат смеките и да те издържат, а ти да пишеш по форумите как не си заслужавало да имаш собствен дом. То че е скъпо спор няма, ама нали искахме капитализъм. При бай Тошо беше евтиното. Който няма пари кеш прави избора между наем на мастита рентиерка и заем на мастит банкер!
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много зависи от имота- ако е елитен може да печелиш реално, но ако става дума за панелка в Люлин или дори в района на Студентски град човек трябва да си помисли дали наистина има сметка или развива благотворителност,защото това, което е казано по-долу тристаен за 500 лв за мен е подигравка, а наистина цените са такива.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 33Пропускаш 2 важни фактора.При жилищата няма инфлация и след 20 г. струва повече отколкото си го купил (по принцип), и освен това можеш да го отдаваш под наем .
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тук цените на наемите са завишени. Хубаво тристайно жилище с пълно обазавеждане се намира и за 500 лева. И по ниски наеми има даже от по 400 лева .
32
2
 
18
 
! Отговори
до 33 преди 8 години
Принципно рентиерството е изгоден бизнес. Аз имам едно наследствено голямо жилище в центъра на София и в момента там живеят дипломати от 5 години. Наемът е 1000 евро месечно. Просто ей така си ми носи малко повече от половин заплата месечно. Данъкът е има няма 200лв. годишно. Имам застраховка- 30лв. годишно и би покрила всякакви течове. Собственото жилище е съвсем друго нещо. Чувството да го избереш, да го обзаведеш както ти е кеф, а не утре да ти прекратят договора за наем.
31
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и да си говорите как никой не купувал, това не е вярно. Купуват заможни хора с добри професии. Аз си купих жилище преди 5 години в София, след като продадох друг имот в София буквално за седмици. Хубавите имоти се търсят, но не са за всеки. В момента живея в блок с 15 апартамента- моят беше последния непродаден, защото е голям и ексцентричен, а такива жилища се търсят рядко. Друго е да обазаведеш собсвен дом по свой вкус. Под наем се живее до едно време, след това е немислимо.
30
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много е важно и друго. В хубав квартал масовите жилища от 75-80кв, реално са 50кв, а го купуваш за 150 000лв. Като сложиш и лихвите удря 200 000. Наем в хубав квартал, за 100кв е 700-800лв. Хем ще си по на широко, хем не те интересува какво се е счупило, протекло и т.н., нямаш данък. Утре се нанася кофти съсед, или се преместваш на друга работа и сменяш. А не като много познати взели в младост до бизнес парка ама ги преместили в овча купел и сега пътувай по 1ч.
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
naema go pla6ta6 na vyzduha i VECHNO bez da stane sobstvenost izpla6ta6 na bankata i sled godini ima6 ne6to za dezata si.
28
3
 
18
 
! Отговори
някой преди 8 години
Цитираните в статията цени за двустайни жилища по БДС - без довършителни работи и обзавеждане, а при наемите се цитират цени за обзаведени жилища. Като се вземе в предвид, че след като се купи жилището ще трябват още едни 15-20 хил.лв. за довършителни работи и още толкова за обзавеждане, сумата за настаняване в "собствено" жилище нараства на около 150 000 лв. Сметките показват, че наема е по-нисък от размера само на лихвите по кредит, другия проблем е трудното вземане на подобен заем.
27
2
 
37
 
! Отговори
33 преди 8 години
Айде пак старата песен ! Цените не се вдигат хора, то след 2008г. няма как да стане тоя олигофренизъм на космически цени. Ниски лихви има в Чехия - 2%, тука са по 4.5% за големите мениджъри, за простолюдието по 5.5-6%. Има 1 важен фактор, който всички статии го пропускат - за 20години под наем ше платиш 2 пъти по-малко отколкото с кредит. А накрая, ако изплатиш всичко, имаш жилище което струва 100к , а ти си платил 180к :D Жилище или с готови пари или с много малък кредит, да го върнеш за 5г. :)
26
9
 
3
 
! Отговори
от Сидни Ав$тралия преди 8 години
това е песен на right said fred казва се stand up можеби я има преведена в нета потърси, ако не ще ти я преведамежду другото сега получих писме че намаляват цената на тока, преди 1-2 години пак го намалиха
25
1
 
8
 
! Отговори
наемател преди 8 години
Не застопорят е думата.Закрепостят е правилната дума