Крадците посегнаха и на пчелите

Пчелари се оплакаха и от пръсканията с пестициди
6
Крадците посегнаха и на пчелите
Снимка: Булфото

Масово се крадат кошери с пчели и мед. Това стана ясно на пресконференция във Варна, на която бе обявен старта на поредния фестивал на меда в морската столица, съобщава информационна агенция “Черно море”.

Кошери с пчели се крадат почти навсякъде във Варненска област и съседните райони, като апашите действат вече и с камиони. При един от пресните случаи те натоварили 14 кошера в каросерията, но 15-ият се обърнал и бил изоставен, защото пчелите се разлетели на рояци.

За някои от кражбите подозренията са, че са извършени от пчелари. Има и случай, при който са откраднати 2 тона мед.

Другият голям проблем на пчеларите са третиранията с пестициди на посевите, които водят до мор на цели пчелни семейства. В повечето от случаите производителите на мед са уведомявани за пръсканията, както е по закон, но това не им е помогнало да предотвратят отравянията.

Предположенията са, че земята е пренаситена с пестициди. Във връзка с това пчеларите решиха да организират кръгла маса, на която да решат наболелия проблем с арендаторите. Тяхното мнение бе, че ако не се вземат адекватни мерки, в близките години пчеларството може да загине.

16-ият поред пчеларски фестивал на меда започва днес и ще продължи до 23 август. Той ще бъде разположен в непосредствена близост до входа на Морската градина във Варна, съобщи Валентин Атанасов, съорганизатор на проявата. На него ще бъдат представени всички видове мед от цялата страна. Направили сме селекция на всички изложители, във Варна ще има само качествен мед, обобщи Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пчелите няма ли да нажилят опитващия да ги краде ? :)
3
3
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
mnogo sa naglecite koito iskat na gotovo da 9dat med i na men mi kradoxa no polici9ta si zatvori o4ite neiskax da gi 4erpa
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спокойно, родната милиция ни пази!
1
7
 
4
 
! Отговори
Мечо Пух преди 8 години
Много ме е яд, че 15-тия кошер се обърна! Тъкмо щях да си доям с него.

Спонсорирани публикации