Живее ли българинът по-добре днес?

Икономист: Българският преход се оценява като най-неуспешния
Обновена: 14 авг 2015 20:52 | 14 авг 2015 19:50, Анисия Иванова
432
Живее ли българинът по-добре днес?
Снимка: Bulgaria On Air

Дали българинът живее по-добре днес? Ново икономическо проучване твърди, че 26 години след началото на прехода по-голямата част от нас живеят по-добре в сравнение с времето преди 89-та година. Заплатата у нас в момента покрива покупателната способност от 1989 година.

Според икономиста от Българската академия на науките Григор Сарийски обаче твърдението не е вярно. Пред Bulgaria On Air той коментира най-важните критерии, които определят начина на живот.

"Най-важният критерий, който можем да вземем е броят на хората, които живеят на прага на бедността. Той е 294 лева и една пета от българите живеят под този праг. 43% от нас живеят под този праг и са изпитвали материални лишения през изминалата година. Тоест, 3 милиона и половина българи няма да се съгласят с това, че сега се живее по-добре отпреди", обясни икономистът.

По думите му България е една от страните с най-огромна разлика в доходите между отделните прослойки и региони. "Средната заплата в София е 1200 лева, но във Видин е точно два пъти по-малка – 600 лева",  допълни Сарийски.

Експертът коментира и това как българинът премина от възторга към песимизма след промените.

"От 1991-ва година, когато имаше 70% одобрение на това, което дойде в първите години след 10-ти ноември, се достигна до етапа през 2009-та година, когато имаше 69% пък неодобрение. Тоест, в България преходът се оценява като най-неуспешен от всички държави в преход", каза Сарийски.

Ако се сравнят икономическите данни, средният разполагаем доход в Европа е бил около 13 хил. евро, а у нас е 4 пъти и половина по-малък. Доходът ни е 10 пъти по-нисък от норвежкия.

"Ако направите съпоставка с цените в ЕС - храната и безалкохолните напитки, които се купуват най-често, те са около 70% от средноевропейските цени. Така че цените са се доближили, но не и доходите на населението", обобщи той.

Той припомни, че всеки един народ гласува с парите и децата си. "Младите българи напускат с много интензивни темпове. Това е нагласата, каквито и индекси да вадим, това е оценката - българите напускат, за да не се върнат", убеден е Сарийски.

Икономистът направи кратък анализ и на външните икономически фактори. През 1971 г. САЩ пусна духа от бутилката, когато президентът Ричард Никсън отменя златния стандарт, коментира експертът и поясни, че от този момент започва задържането на доходите на средната каса и увеличаването на доходите на най-богатите.

Подобно нещо се получи и у нас - преди 1989 година българският лев имаше покритие. По думите му това ограничаваше правителствата и банкерите да "правят лудории". След това, когато това обезпечение се махна, преминахме през тежките години на хиперинфлация.

"В момента САЩ печатат безконтролно пари, същото прави и Еврозоната, нашата валута в момента е обезпечена с една валута, която постоянно се печата. В една въртележка сме", обобщи той.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


432
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние обещаваме да обещаваме, че ще обещаваме да обещаваме. Ухили се пожарникарят.
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОТ ТОПЛИТЕ ГРИЖИ НА демократичната НИ ЗДРАВНА СИСТЕМА МНОГО НАРОД ИЗСТИНА......
95
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цялата страна се е превърнала в агенция магистрални строежи. Бизнес не върви, Корупция навсякъде - обаче 10км магистрали събират очите на всички. Цялата идея как управлението уж работи. То ако ставаше с 10км магистрали да се развива икономика Гърция трябваше да е ново ЕлДорадо. Ама трябва много повече. Иначе както до сега - много шум, а все по-бедни.
94
4
 
7
 
! Отговори
До 199 преди 8 години
При Станишев са построени ПОВЕЧЕ километри магистрали и в ПЪТИ повече километри пътища, отколкото при Борисов в първия мандат, но Станишев не се биеше в гърдите като ***, за да се хвали, като вашия шебек.
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При днешната БГ-демокрация, народът е хвърлен на вълците, а политиците правят пачки, като че ли утре е потопът.
92
2
 
3
 
! Отговори
другари! преди 8 години
да питам аз : заЩО ГО РАЗРУШИХТЕ ТОЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РАЙ , А?
91
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В бай Тодоровото време киселото мляко беше истинско в стъклени бурканчета основно, след 4-5 дни вече киселеше - истинско. От две години пазя кофичка кисело млеко при стайна температура, още капачката не се е надула. Тагава е имало около 1.5000 000 крави и млекото не стигаше, сега има няма 400 - 500 000 магазините пълни с кисело млеко. Как става това?
90
5
 
2
 
! Отговори
до 197 преди 8 години
питай за цената на парното др. Путин... Аве, тъпли си , та не знаеш, че сега плащаме онези масрафи?
89
3
 
9
 
! Отговори
До 168 преди 8 години
Намери архивите на парламентарния контрол от 2009 г. в НС и там ще чуеш с ушите си, как Борисов и Дянков спират строежа на съвместен с IBM модерен завод, защото щял да струва 50 милиона?! И как IBM отива в Румъния, която при Станишев беше по-назад по развитие и доходи от България, а при Борисов ни изпревари, както стана и с другите балкански страни, които бяха след нас, а при Герб даже Албания ни изпревари. Герб прекратиха модерен контейнерен терминал с Япония и много проекти с водещи компании.
88
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
по онова време болният не плащаше лечението си, училищата и университетите бяха безплатни, както някой по горе пише сиренето беше от мляко. Бивало е тези говньовци да се спомнят, че тогава при средна заплата от 227 лева межаха да се се возят с трамвай от Централна гара до "Хладилника" точно 3750 пъти, а сега 800 пъти. И още и още..... Приключвам като цитирам сп. Икономист": "Покупателната способност на заплатите в България ще достигне тази от преди 1989 г. през 2063 година".
87
3
 
2
 
! Отговори
левскар преди 8 години
па имаше един отбор - евроекзекутор! екзекутраха го във В група... И за това ли шорошоидите ви са виновни, другари?Вие чувство за вина имате ли, или се оперириахте ?
86
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава си спомням, че живеехме във ведомствена панелка срещу 6 лева месечен наем, водата беше около 2-3 лева, тока -15-20, парното десетина.Сега колко са ? Колко млади хора могат да си позволят собствено жилище днес?Тогава на всяко младо семейство държавата отпускаше младоженски заем 6000 лева, който се опрощаваше, ако в рамките на 5 години родят 2 деца.Това беше и цената на панелна гарсионера.Тогава пенсионерите помагаха с пари на младите и им гледаха децата, сега е обратното.тогава ходех за две седмици на лагер за 5 лева, сега платих за детето за една седмица -500 лева.Тогава имаше работа
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тиквени ратаи, още дълго, много дълго ще сте най-бедната страна и най-простия народ в Европа. Не се наблюдава тенденция към повишение, нито на едното, нито на другото.
84
3
 
11
 
! Отговори
еди кой си преди 8 години
Дядо ми при Живков е работил като стругар. С тази заплата е ходил на почивка всеки сезон, на два пъти си позволява чисто нови коли, построява си къща.През прехода баща ми ни водеше един път в годината на почивка, с колата на дядо ми, успява да направи освежителен ремонт на къщата, която пак дядо ми му оставя.Сега при бойко аз не съм ходил на почивка от както е на власт, карам кола, за която съм спестявал с години за да си я купя втора ръка и живея на квартира, а бащата работи на 3 места
83
1
 
7
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Какви са тези спорове?В България никога не се е правил марксизъм. Говореше се за Маркс- това да, ама се правеше някъква мафиотска измислица- Ленин, Сталин, Брежнев. В България не се прави и капитализъм- прави се мафиотско- връзкарска- евро толерастка държава. Под основното влияние на световния подслушвач САЩ.Маркс не е отречен дори от западните философи и икономисти. Аз продължавам да вярвам, че бъдещето на хората не е капиталистическо. Можеби наистина някога хората ще станат по-човечни.
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боко каза че сме много добре,по-добре и от Гърция. Не зная на кого да вярвам.
81
2
 
1
 
! Отговори
левскар преди 8 години
другари, погледнете си ЦСКА! там кой ви е виновен? ЦСКА е България!
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всички мислещи, интелигентни, образовани хора трябва да са напуснали българия...нет человека,нет проблема- както е казал сталин...защото тези хора искат да живеят по нормални правила, а не такива, каквито им се налагат от мутрите, които ни управляват...
79
3
 
5
 
! Отговори
До 165 преди 8 години
Корупцията и некадърността на Герб продължава и сега- Герб продължава да гони чужди фирми от Б-я. Преди 3-4 седмици по БНР се оплакваха от Българо-кит. пром. палата, че правителството маха способна жена, владееща китайски от българското търговско представителство в Шанхай, за да назначат на нейно място партийната калинка Димитър Абаджиев, без кит. ез, но обиколил десните партии. Освен това Лукарски не благоволил да отговори на намеренията на китайски компании да инвестират и те отишли в Словакия
78
3
 
2
 
! Отговори
откъде ти преди 8 години
ги пращат тия статистики,177? от москва, или сам си ги измисляш?