Живее ли българинът по-добре днес?

Икономист: Българският преход се оценява като най-неуспешния
Обновена: 14 авг 2015 20:52 | 14 авг 2015 19:50, Анисия Иванова
432
Живее ли българинът по-добре днес?
Снимка: Bulgaria On Air

Дали българинът живее по-добре днес? Ново икономическо проучване твърди, че 26 години след началото на прехода по-голямата част от нас живеят по-добре в сравнение с времето преди 89-та година. Заплатата у нас в момента покрива покупателната способност от 1989 година.

Според икономиста от Българската академия на науките Григор Сарийски обаче твърдението не е вярно. Пред Bulgaria On Air той коментира най-важните критерии, които определят начина на живот.

"Най-важният критерий, който можем да вземем е броят на хората, които живеят на прага на бедността. Той е 294 лева и една пета от българите живеят под този праг. 43% от нас живеят под този праг и са изпитвали материални лишения през изминалата година. Тоест, 3 милиона и половина българи няма да се съгласят с това, че сега се живее по-добре отпреди", обясни икономистът.

По думите му България е една от страните с най-огромна разлика в доходите между отделните прослойки и региони. "Средната заплата в София е 1200 лева, но във Видин е точно два пъти по-малка – 600 лева",  допълни Сарийски.

Експертът коментира и това как българинът премина от възторга към песимизма след промените.

"От 1991-ва година, когато имаше 70% одобрение на това, което дойде в първите години след 10-ти ноември, се достигна до етапа през 2009-та година, когато имаше 69% пък неодобрение. Тоест, в България преходът се оценява като най-неуспешен от всички държави в преход", каза Сарийски.

Ако се сравнят икономическите данни, средният разполагаем доход в Европа е бил около 13 хил. евро, а у нас е 4 пъти и половина по-малък. Доходът ни е 10 пъти по-нисък от норвежкия.

"Ако направите съпоставка с цените в ЕС - храната и безалкохолните напитки, които се купуват най-често, те са около 70% от средноевропейските цени. Така че цените са се доближили, но не и доходите на населението", обобщи той.

Той припомни, че всеки един народ гласува с парите и децата си. "Младите българи напускат с много интензивни темпове. Това е нагласата, каквито и индекси да вадим, това е оценката - българите напускат, за да не се върнат", убеден е Сарийски.

Икономистът направи кратък анализ и на външните икономически фактори. През 1971 г. САЩ пусна духа от бутилката, когато президентът Ричард Никсън отменя златния стандарт, коментира експертът и поясни, че от този момент започва задържането на доходите на средната каса и увеличаването на доходите на най-богатите.

Подобно нещо се получи и у нас - преди 1989 година българският лев имаше покритие. По думите му това ограничаваше правителствата и банкерите да "правят лудории". След това, когато това обезпечение се махна, преминахме през тежките години на хиперинфлация.

"В момента САЩ печатат безконтролно пари, същото прави и Еврозоната, нашата валута в момента е обезпечена с една валута, която постоянно се печата. В една въртележка сме", обобщи той.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


432
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
3
 
! Отговори
до 257 - които каза? преди 8 години
Убийства на 100 000 човека:България - 1.9Русия - 9.2
116
0
 
9
 
! Отговори
Полчо преди 8 години
Хора, помислете: от както има хора на тая планета и по време на всяка една историческа епоха 99% от хората не са били нищо повече от стадо, което мирно и кротко изпълнява нареденото от властимащите. Защо си мислите, че и вие не попадате в тази категория?!Респект само за хората, които ежедневно се борят срещу статуквото, защото само те си знаят какво им коства!!!
115
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки втори българин няма пари за ваканция, сочи анкета на Dnes.bg с 3720 анкетирани. 14% са заделили само до 500 лева за лятната почивка, а с 1% повече са тези, които отделят за море или планина до 1000 лева. Далеч по-малко са тези, които ще заделят от 1000 до 1500 лева за своята почивка 9% от анкетираните. Едва всеки десети (10%) пък няма проблем да извади повече от 1 500 лева за ваканцията си. Едва за 7% е важно да намерят най-доброто място.
114
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спрете държавата, искам да сляза!
113
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По време на соца емиграция почти нямаше защото такива ги застрелваха на границата. Ако беше разрешено легално да се емигрира, в България щяха да останат само Политбюро, Постоянното присъствие на БЗНС и ОФ комитетите.
112
2
 
5
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
20% с доход 300 лева невероятно.Едно време давахме стипендии на африканци и виетнамци. Сега да ни върнат услугата - Судан, Конго и Виетнам да ни помагат!!
111
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Средна възраст на мъжете в България - 69 год. Пенсиониране на 65 г. с тенденция за още.
110
2
 
12
 
! Отговори
Чуйте едно дете преди 8 години
България изглежда ужасно. Държавата е в такова положение, че повечето хора започват да извършват престъпления. Това каза пред БНР 12-годишният Стефан Станчев от Варна. Момчето излиза по няколко пъти в седмицата да свири на улицата, защото му трябват пари, за да учи музика. Майка ми е пенсионер, а татко ми кара камион. Мама получава по 200 лева, а тати 350 лева. Имам малко братче, което също е музикант А при социализма имаше музикални школи и родителите свободно записваха децата си в тях
109
3
 
5
 
! Отговори
Чуйте едно дете преди 8 години
Стефан Станчев, 12 год., който свири на улицата, за да събира пари за уроци по музика.Един път ми трябваха много спешно пари и не ми оставаше друга възможност. Тогава ме поканиха да отида в Санкт Петербург. Тогава имах Гран при за пиано. Трябваха ми 1200 лева, не можах да ги събера и не заминах, спомня си момчето. На въпроса какво очаква да се случи в страната ни, Стефан отговори: "Очаквам да се оправи положението в България. Трябва да има повече работни места, за да не страдат бедните хора
108
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тодор Живков създаде 3 Българии - 1 за себе си, 1 за хората и 1 за изност.Тези след него откраднаха не 6, а 12 Българии.Затова сега България е бедна и затънала в дългове.
107
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При социализма обикновените хора живееха по-добре.Сега е времето на мошеници, лъжци, крадци и далавераджии.Наричат ги бизнесмени и предприемачи.
106
4
 
7
 
! Отговори
До 205 преди 8 години
На 10 ноември 1989 г. България имаше дълг 8,5 млрд, а имаше да взема 3,5 млрд. от Ирак, както и още големи суми от Либия и др. страни, които загубихме заради продажните десни партии НДСВ и Паси, както и заради СДС. Когато САЩ нападна Ирак, САЩ нареди на българските управляващи да опростят над 3 млрд дълг на Ирак към Б-я (а Ирак е 2-ра в света по залежи на петрол), а после когато заради некадърните Надежда Михайлова (сега Нейнски) и Ив. Костов арестуваха мед. сестрите, либийският дълг отиде там.
105
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25 години анархия,беззаконие,липса на правосъдие,доведоха нещата до тук...Жалко,но е факт.
104
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В ГРЕБ са 50% шарани и 50% бивши ***
103
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И понеже сме с много стабилна икономика - ходим да работим в чужбина, за да издържаме семействата си. Истината е, че ние икономика нямаме - нямаме нищо, което да работи. Нямаме заводи, нямаме предприятия. Хора от всички сектори напускат страната заради смешните пари - не съм чула само за полицаи, депутати, държавни служители и митничари да го правят заради корупцията. Защо нас някой не подпомогне с такъв кредит? Защото знаят, че всичко ще се окраде пак и народа пак ще мизерства както винаги.
102
1
 
12
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 8 години
Гаден народ сте и това е ! Направих така че цял живот да работите и пенсия никога да не видите - вие ме мразите ? Разреших на мутрите от НСО да ви стрелят където ви видят - пак недоволствате ? Пътища ви правя така че да се избивате по тях - недоволни ? Сега тока ще ви вдигна така че светлина да не видите - пак същото ? Е вие какво искате ??? Ако искате и водата да ви я спра - ще я спра !!! То и без това ви оставих без пари така че няма с какво да я плящате и нея ?!!! Гаден народ бе ???
101
2
 
2
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 8 години
БРАВО! ГОЛЕМИ УСПЕХИ БЯХА, ХАХА! АМИ ГЪРЦИЯ ДРУГАРИ, Я СЕ СРАВНЕТЕ С ГЪРЦИЯ! КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ? ТИШИНА!
100
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брей този Орешарски голям злодей. За една година управление спря всички проекти на Бойко. На всичкото отгоре изтеглил заем от 1 милиард лева, как не го е срам? Бойко трябваше да тегли 16 милиарда, за да му плаща лихвите.
99
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТАЗ ГОДИНА ПОЛУМАГИСТРАЛИ А ДОГОДИНА ЦЕЛИ. А ТАТО ВИКАШЕ. ТАЗ ГОДИНА ПОЛУПРОВОДНИЦИ ДОГОДИНА ЦЕЛИ. САМО ЧЕ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ТИКВАТА И ТАТО Е МНОООГО ГОЛЯМА. ТОВА КОЕТО ПОСТРОИ ТАТО ЗА НАРОДА ТАЗИ ТИКВА НЕ МОЖЕ И НА МАЛКИЯТ МУ ПРЪСТ ДА СТЪПИ. НО ПЪК ЗА СМЕТКА НА ТОВА РЕЖЕ ЛЕНТИЧКИ НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР. КАКТО СЕ ПЕЕ В ЕДНА ПЕСЕН ОТ ДРУГАРИТЕ НА ТИКВАТА. НИЕ СМЕ НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР ОТ ТУК ДО КРАЯТ НА СВЕТА.
98
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели не е жертва, съучастник е. Джордж Оруел