Да има ли затвор без право на замяна или не?

16 осъдени са помилвани за около 3 години
10
Да има ли затвор без право на замяна или не?
Снимка: архив, БулФото

В Комисията по помилванията са постъпили около 2300 молби на близо 1700 осъдени от началото на мандата й.

"От тях 16 са получили помилване, от които 6 са освободени, на 8 е намалено наказанието и двама вече са доживотници", обясни Ива Пушкарова, председател на Комисията по помилванията към вицепрезидента Маргарита Попова, пред БНР.

Още по темата

Става дума за двама осъдени, които са изтърпели минимума от 20 години лишаване от свобода, след което съд е преценил, че те са се поправили и вече са освободени от затвора - единият преди 6 месеца, другият преди около 2 години.

"Върнаха се напълно нормално и спокойно в обществото, живеят сред нас, не представлявайки риск за никого", заяви тя.

По думите й правото на помилване не е емоционално, а юридически институт, това е норма и има правила, по които то се прилага.

Пушкарова каза, че съдът в Страсбург никога не е имал категоричен отговор дали нашият доживотен затвор без право на замяна отговаря на конвенцията или не.

Това наказание не е много отдавна в нашата правна система и когато в миналото е било атакувано в Страсбург, Страсбург винаги е отклонявал категоричния отговор, като е казвал, че не са изтекли достатъчно години все още, за да може да се прецени дали това наказание е неоправдано тежко или не, допълни тя.

Доживотният затвор без замяна е от 1999 година като заместващо наказание след отмяната на смъртното наказание.

"Законодателите винаги са се притеснявали от облекчаване на най-тежкото наказание. Това е тенденция от всеки исторически период. В професионалните среди има категорично съгласие, че това наказание е излишно, то създава повече проблеми, отколкото носи решения. Доживотният затвор без замяна има негативни ефекти", коментира Пушкарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
До юрист преди 8 години
Нещо не схващам. Ако мнението ви за системата е такова, какво компетентно мнение да чакаме от нея? И още нещо не схващам - как това, че българските магистрати според вас са отчаяни невежи, противоречи на тезата, че доживотният затовр без замяна е съвместим с Конвенцията? Ако практикувате от 12 години, с вас най-вероятно се познаваме, защото сме връстници. Къде сте завършили, че знаете толкова малко?
7
0
 
1
 
! Отговори
Страсбург преди 8 години
До БПФАбе вземи се ти запознай с документа, който цитираш, а може след това да чуеш и цялото интервю та дано се образоваш по-добре. Уви, журналистите не са чули най-важното, както комай и ти. Комисията всъщност е успяла да защити доживотния затвор без замяна в Страсбург. Хейтъри като тук изказващите се би трябвало да се радват, ама къде ли ще видиш похвала за свършена работа. Все недоволни и все *** безделници се изказват по форумите
6
0
 
2
 
! Отговори
до БПФ преди 8 години
Много тъпо изказване! Хич нямате и представа от Конвенцията, ама така е, като се чете през гугъл. Сигурно и познатите ви автомоньори се запознават с устройството на колите, които ремонтират оттам. Още ли ви работи колата? :)))))
5
0
 
2
 
! Отговори
също юрист преди 8 години
Уважаеми колега, не знам в какви среди се движите, но между силна и силова наказателна политика има голяма разлика и явно вие и ,,вашите" ,,професионални" среди не я разбират. Суровите наказания не работят. Всеки правоприложител с ум в главата го знае. А на този, който си мисли че като чете Конвенцията през гугъл всичко му става ясно, да го насоча към Протокола за забрана на смъртното наказание, ратифициран от България. Лично аз, практикуващ от 40 години, заставам зад всяка дума от интервюто
4
2
 
4
 
! Отговори
юрист преди 8 години
никакви професионални среди не са давали такова мнение. това е манипулация, чиста проба глупост. занимавам с наказателно право от 12 години, познавам десетки съдии, адвокати и прокурори. това са професионалните среди, а не някакви грантови псевдоюристи, като тия в министерството. всички са единодушни, че наказателната политика на държавата е неадекватно слаба, полицията изобщо не работи, прокуратурата страда от системна некомпетентност всички нива са проядени от корупция и отчаяние. срамота!
3
2
 
3
 
! Отговори
аs преди 8 години
Смъртната присъда се изпълнява като се качиш на бричката и премажеш виновника. Присъда условна.
2
1
 
3
 
! Отговори
Бай Кур преди 8 години
Въпроса е смъртната присъда каква да е , спринцовка , разтрел или бесило .....
1
2
 
13
 
! Отговори
БПФ преди 8 години
Тая пушкарова, преди да дрънкоти глупости, поне да прегледа правния документ, който цитира, защото Европейската конвенция допуска не само доживотна без право на замяна, но дори и СМЪРТНА присъда, както всеки може да се убеди, ако намери Конвенцията пред Гугъл !!! И ние, ако искаме да станем отново нормална държава, а не да бъдем изтребвани и тероризирани от ***, трябва да върнем смъртното наказание, а не да успокояваме още и още престъпниците !!!