Невидимите хора – не ги приемайте за аутсайдери

Хората с увреждания се нуждаят от равен шанс с останалите
3 сеп 2015 18:33, Анисия Иванова
16
Невидимите хора – не ги приемайте за аутсайдери
Архив: Булфото

Обществото негласно приема хората с увреждания за аутсайдери. Много често те не се виждат и се превръщат в "невидимите хора" за нас. Голяма част от тях не са трудово заети, защото много от фирмите отказват да ги наемат,  а ако го правят им дават занижени заплати, каза пред телевизия България Он Ер юристът и политолог Петър Кичашки.

Още по темата

Причините са различни – от една страна е ниският достъп до образователната система, от друга - няма механизъм, по който един работодател да бъде задължен да наеме човек с увреждания, каза още той.

Според бившия социален министър Иван Нейков проблемът е и психологически, а и финансов. По негови думи държавата не бива да създава програми за заетост само за хората с трайни увреждания. Това е вид дискриминация спрямо тях. Този човек трябва да има възможност да работи в една обща среда с останалите хора, смята той.

Нейков обясни, че фирми, които искат да наемат такива хора, могат да кандидатстват пред Агенцията за хора с увреждания, за да получат финансиране за изграждане на достъпна среда или за приспособяване на работното място за тях.

Такава възможност към момента съществува, но тя не е популярна, допълни той и уточни, че има програма, по която  се отпускат 20 000 лв. "Процедурата обаче трябва да се направи леснодостъпна и по-популярна", обобщи бившият министър.

Другата мярка е да се подкрепят такива хора, който искат да започнат свой собствен бизнес. Това се оказва по-добрият вариант за хората с увреждания, смята той.

Според него обаче основната пречка е, че обществото е убедило тези хората, че са аутсайдери.

Колкото и да имаме законодателство, каквито и механизми да създадем, докато околните продължават да гледат на хората с увреждания като ненужен придатък на социума, дотогава те ще продължат да бъдат "невидимите хора", потвърди Кичашки.

"Такъв човек има нужда от това да бъде равен на всички останали, да има равен достъп, и обществото да се отнася така с него", смята той.

Целият разговор вижте във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е правено преди 60 години ... то хора прави и здрави имат проблеми само акто ходят по счупените ни улици , онкоболни са без лекарства , какво остава за инвалиди ... важното е лимозини да има ,ибрикчията Сидеров да ходи на Варадеро, да се бие по самолети , вили ..и т.н. и т.н. ама както е казал поета "ще теглиш българино , защото явно можеш да теглиш много" нали сме платени студенти , червени , сини ,зелени и сме гуша за гуша , а свинете царуват !
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
90%SA FALSHIVI INVALIDI--DA UMIRAT.
7
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KOI E KRIV DA NE E GIV.
6
0
 
1
 
! Отговори
Хъммм до 7 преди 8 години
ами то БГ започна да се чисти от пришълците , като начало от придошлите от незнам си къде булгари , после от славяни , тракиици , дориици , .... и последния да цъкне лампата
5
0
 
1
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
никой не може и не трябва да кара работодателите да наемат работници ,които не желаят --- трябва да се поощряват , не да се принуждават . ти им отвори една "вратичка" ----- като цяло каква разлика има ако касиерката в хипермаркета е в инвалидна количка , тя и сегашната си седи на стола , не ми играе хоро докато и плащам .
4
4
 
0
 
! Отговори
Румен преди 8 години
Емигрантите са виновни за сичко. България требе да се изчисти от емигрантите за да се оправиме.
3
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми ок като цял живот ви се бутат инвалидни колички-правете го.Никой не ви е спрял.
2
7
 
13
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
"В България всеки, който е различен ,бива третиран отвратително."Освен ако не си нелегален имигрант. Тогава ти се полагат платени от работещите Българи подслон, храна, дневни, джамии и т.н. От теб се иска само да можеш да хленчиш, да викаш че полицията те бие, и да се снимаш с невръстни запартъчета.
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е правено преди 60 години ... то хора прави и здрави имат проблеми само акто ходят по счупените ни улици , онкоболни са без лекарства , какво остава за инвалиди ... важното е лимозини да има , мутрата от Банкя да ходи да гледа своите тигри с хеликоптер , самолети , вили ..и т.н. и т.н. ама както е казал поета "ще теглиш българино , защото явно можеш да теглиш много" нали сме платени студенти , червени , сини ,зелени и сме гуша за гуша , а свинете царуват !