Рядък медальон откриха при разкопки в Бургас

В крепостта "Порос" за месец са намерени близо 200 находки
10 сеп 2015 17:16, Анисия Иванова
3

Археологически находки от крепостта "Порос". Снимка: БТА

Изключително рядък и ценен бронзов медальон е открит при разкопки на крепостта "Порос" в Бургас. Това съобщи на пресконференция в града директорът на Регионалния исторически музей Милен Николов.

Медальонът е с кръгла форма с диаметър 35 мм. Централното лицево изображение представя равнораменен кръст, около който са изобразени още 7 равнораменни кръста. Находки като тази са редки в световната археология, каза Николов.

На обратната страна на медальона има следи от дърво, което показва, че той е бил монтиран към дървена основа. Кръстовете, изобразени върху находката, говорят за предмет, свързан с ранното християнство. Има достатъчно данни, според които подобни медальони са украсявали кутии или дървени корици от богослужебни книги.

Затова на този етап приемаме, че медальонът е украсявал именно корица от евангелие или кутия, в която се е съхранявала богослужебна вещ - книга, потир и др, съобщи директорът на музея, пише БТА.

За месец в крепостта при разкопки са открити близо 200 находки. Към римската епоха принадлежат наполовина запазена изящна статуетка на римлянин в тога, апликации от бронз, много сребърни и бронзови монети от края на първата половина на IV век, луксозна керамика, огромно количество мраморни облицовъчни плочки и мраморни корнизи за прозорци.

В момента откритите находки се приготвят за лабораторна консервация и реставрация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
6
 
! Отговори
? преди 8 години
Медалъона на някоя нацепена батка от 15 век ;)
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Черепа да се самосезира!

Спонсорирани публикации