Ромите в Гърмен искат оставки на протест, досега търпели

Вече имат адвокат, за да съдят държавата за съборените къщи
Обновена: 11 сеп 2015 16:42 | 11 сеп 2015 13:21, Веселина Йорданова
101
Ромите в Гърмен искат оставки на протест, досега търпели
Снимка: БТА, архив

Ромите от Гърмен организираха протест днес заради събарянето на незаконните им къщи. Протестът не е разрешен от общината, за да не се създават безредици, съобщи БНТ.

Още по темата
Собствениците на 10-те разрушени постройки смятат да съдят държавата в Европейския съд по правата на човека. Те вече имат адвокат от Българския хелзинкски комитет.

Предвидени за премахване са още 114 незаконни постройки, за които има издадени заповеди още през 2011 г.

Ромите искат оставката на кметa Минка Капитанова. “Протестираме срещу кметицата, защото не си гледа работата. Ние толкова време стоим мирно, тя продължава да ни мачка. И вчера ни каза да не излизаме на протест. Ние излизаме на мирен протест. Искаме диалог с кметицата, ако не, да си дава оставката, независимо че остават 10-11 дена”, обясни Юлиян Герасимов от ромския инициативен комитет в града.

Другите жители на Гърмен пък се готвят да регистрират сдружение “Бъдеще за община Гърмен”. Те също са недоволни.

В отворено писмо до медиите посочват, че в продължение на 100 дни са протестирали мирно срещу незаконните действия на общинската администрация през последните 15 г. и срещу липсата на категорична воля за спазване на закона.

След като се събраха, ромите тръгнаха към центъра на Гърмен, като предупредиха, че от понеделник протестите ще продължат и в тях ще се включат роми от Сандански, Петрич и Благоевград. Те обявиха, че твърде дълго са чакали и търпели и сега ще покажат на България какви са техните възможности, предаде "Фокус".

Протестиращите твърдо заявиха, че ако не бъдат изпълнени исканията им, ще се стигне и до сблъсъци.

Шествието обаче беше спряно от полиция и жандармерия. Ромите скандираха "Оставка". Те символично погребаха законодателството на страната. На приготвен символичен ковчег, който ромите счупиха, беше написано „Законите на Република България”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
8
 
! Отговори
Митев преди 8 години
Да му направи на някой впечатление , че те НЕ ИСКАТ ДА ОТИДАТ В ДРУГО ЖИЛИЩЕ?! ЗАЩОТО ,АКО СА В ЗАКОННО, ЩЕ ИМ СЕ НАЛОЖИ ДА СИ ПЛАЩАТ ТОК, ВОДА, ДАНЪЦИ И Т.Н.И, като не платят,-ще ги резнат. А те не са свикнали!!! Отвратих се като видях как използват децата си, с риск да ги разболеят, за да предизвикат съчувствие.Да ме извиняват разните ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТИ, но и животно би прибрало детето си на топло. А "РОМЪТ" го оставил да спи на дъжда! Не обиждайте животните да ги сравнявате с тази ***!!
59
0
 
1
 
! Отговори
vvv преди 8 години
До любоnavremeto niamashe bezrabotni,nito * nito balgari,taka che nikoi ne stapvashe na prasti kakto se izraziavash a koito kradeshe ili marzeluvashe bivashe nakazan zashtoto togava imashe zakoni!
58
2
 
1
 
! Отговори
bratia balgari преди 8 години
Bratia balhari da se obedinim. Che inache zagivame
57
1
 
8
 
! Отговори
ЕЛЕКТОРАТЧО преди 8 години
В РОМСКИЯ ПРОТЕСТ МИ НАПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЕДНА ОЧЕВИДНО НЕРОМКА СЪС СИВО-БЕЖОВА БЛУЗА И КЪСА ТЪМНА КОСА, КОЯТО ПОДТИЧВАШЕ, ОПИТВАЙКИ СЕ ДА НЕ БЪДЕ ЗАБЕЛЯЗАНА , НО ОЧЕВИДНО БЕШЕ ОТ ОРГАНИЗАТОРИТЕ И ПОДСТРЕКАТЕЛИТЕ НА НЕЗАКОННИЯ ПРОТЕСТ!
56
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 8 години
БНТ МЕ ИЗНЕНАДА НЕПРИЯТНО! ВСИЧКИ ТЕЛЕВИЗИИ ОБЯВИХА, ЧЕ В ГЪРМЕН ПРОТЕСТИРАТ ОКОЛО 500 РОМИ, ВЪПРЕКИ ЧЕ БЯХА МНОГО ПО-МАЛКО! В СЪЩОТО ВРЕМЕ БНТ ОБЯВИ, ЧЕ РОМИТЕ БИЛИ 1000! ИЗГЛЕЖДА , ЧЕ В БНТ УПРАВЛЯВА ДПС ИЛИ СОРОС, ЗА ДА СИ ПОЗВОЛЯВАТ ТАКИВА ОПАШАТИ ЛЪЖИ! ТОВА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ЛИ Е ИЛИ ЧАСТНА И КОЙ ПЛАЩА ЗА МАНИПУЛАЦИИТЕ Й?
55
1
 
26
 
! Отговори
Напразни надежди преди 8 години
Единствената причина, поради която исках да влезе България в ЕС, беше надеждата, че това племе ще се изнесе оттук. Да отиват там и да са по-добре от нас, но никой не ги иска.
54
4
 
14
 
! Отговори
справедливост преди 8 години
Ехоо, багеристите - кога ще дойдете в Бургас, на Ченгене скеле, така нареченото Рибарско селище ?!?! Там 90% от българите са се самонастанили и са си построили вили - имат по 2-3 заповеди за събаряне. Но Общината СПИ и не и се занимава. Били ужким рибари. Да, има и рибари - но те са 10%. Другите са разни намазани пехливани,бивши величия с претенции - уж образовани, интелигенти - а пък са си направили там едно гето и те.......Защото Ченгене скеле е гето, но българско....
53
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наглеци!Строят без документи че имат право,били им обещали?Защо на мен никой не ми обещава и разрешава? Защо на мен ми съдират по три кожи за чертеж?Как са живяли до сега?Кой им е плащал ток, вода ,данък смет?И толкова безочливо се държат все едно ние сме им длъжни!Плачат за затвор.
52
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
евала деси...Най после разбра след 26 години И С Т И Н А Т А ...
51
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Turkie...Dobre de, nezakonni nezakonni sa kashtite na Romite! Zashto ot 20 gogini nikoi ne obeli prikazka za tiq nezakonni kashti a chak sega? I kade sa milionite otpusnati ot EU za integraciq na Balgarite? Pardom na Romite?
50
0
 
27
 
! Отговори
king_for_a_day преди 8 години
"...На приготвен символичен ковчег, който ромите счупиха, беше написано Законите на Република България..."Да, доста символично наистина :)
49
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе научете пет,шест думи на арабски и хайде в Европата ,сега Ви е момента Общежития,бели чаршафи, соц. помощи,няма бачкане.Пфу будали,седнали да протестират!
48
9
 
13
 
! Отговори
деси преди 8 години
Аз пък питам като гласувам на всички избори без изключение какво се промени от това? Може би е време да спрем масово с тези вотове. Тогава политиците ни ще се засрамят и ще повдигнат собственото си ниво. Също както се случва с една стока, която се въргаля незакупена от никого.
47
19
 
4
 
! Отговори
зъъъън!!! преди 8 години
НАПЪЛНО ГИ ПОДКРЕПЯМ!Виновни са кметовете и общината,и ние българите сме построили къщи уж на общински терен,а след 1989г.,се оказва че терена е на частни лица,които имат право да си го вземат или да бъдат обезщетени с равни терени или стойност в пари по сегашни оценки на терени,а пък от нас спират данък земя и сграда,но реално земята не е нито наша нито на държавата,но и собственика не може да си я получи,това е 25г безобразия общински ужаса е всенароден питайте в общините и ще разберете...
46
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На следващото преброяване ще се определя с етническа принадлежност - ром. Отивам на центъра пред шадравана (безплатна вода бате) и си правя барака. Дали ще ми я съборят, дали от бхк ще ме защитят? Нищо няма да плащам, ще крада, ще си правя каквото искам. Само някой да посмее да каже нещо или да направи - ром съм бате, дискриминация е това, беден съм и така ми е добре.
45
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво пишат в новините. Примерно агенция Фокус" 11 Септември 2015 | 13:26 | Агенция "Фокус""* от гърменския кв. Кремиковци ще проведат пореден мирен протест в понеделник"Протестът е за узаконяване на незаконните постройки. Министър Павлова каза преди време по същият повод, че по българските закони нямало узаконяване на незаконно построеното.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 37 "до 35"И какво става като не гласуваш и са по-малко легитимни? Викаш те имат срам и морал и сами ще се откажат? Сега, като са малко легитимни, а не много, та нещо е станало ли?
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 44И като не гласуваш какво ще постигнеш? Кажи, наистина ми е интересно да знам какво очакваш да се случи ако ти, а и още много хора не гласуват? Аз не правя нещо, чийто ефект не знам. Ти какъв ефект очакваш?
42
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оставаше и бхк да не се намеси, тия предатели трябва да се линчуват. А и какъв протест, какво съдене? За какво? Каква е причината и имат ли основание? Само с права не става, има и задължения.
41
2
 
14
 
! Отговори
виновна преди 8 години
а не е ли по-добре вместо да плюем беззъбите роми, да се поучим от тях, да си стоим на исканията, да се защитаваме, да се обединяваме, да не търпим, да протестраме, да искаме оставки. Докога ще ги държим прасетата гнусни горе?