Не бутаме незаконните къщи по етноси!

10% от съборените постройки са в ромски квартали
15
Не бутаме незаконните къщи по етноси!
Снимка: БТА

Над 400 незаконни постройки са премахнати от началото на годината, като около 10% от тях са в ромски квартали, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова.

Още по темата
Ние не разделяме и не дискриминираме по етнос или по друг критерий, когато има незаконна постройка, законът повелява тя да бъде премахната и не предвижда узаконяване, подчерта тя в коментар на ситуацията в Гърмен.

Министърът припомни, че масовото заселване на квартала започва от 1999-2000 г., като издадените адресни регистрации са на нерегулирана улица, на имот общинска собственост, който е със статут "земеделска земя".

Освен това през 2011 г., след промените в Закона за гражданската регистрация, с които се дават правомощия на кметовете по отношение на издаването на постоянен и настоящ адрес, са били издадени за няколко месеца 400 нови регистрации, отново на нерегулиран имот. По този повод министър Павлова е сезирала прокуратурата, като вече са разпоредени две проверки, предаде БТА.

Ппо време на дискусията „Деветте пътя към еврофондовете: Региони в растеж“, министърът подчерта, че през последните 7 години в страната са инвестирани 3,5 млрд. лева по Оперативна програма „Регионално развитие“ и програмите за трансгранично сътрудничество.

Тя отчете, че с инвестициите по ОПРР са възстановени 114 туристически атракции и паметници на културата, изградени са 118 центъра за настаняване от семеен тип и 17 защитени жилища, рехабилитирани са над 1100 км републикански пътища, инвестирани са почти половин милиард лева в нови 257 автобуса и тролейбуса, светофарни уредби, системи за управление на трафика, 192 пожарни и 6 спасителни автомобила, а 44 български града са вече с изцяло променена среда, от които се ползват над 3,4 млн. души.

Павлова информира, че в новата оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. основният фокус е насочен към провеждане на целенасочена политика за устойчиво и интегрирано градско развитие в 39 големи и средно големи градове с финансов ресурс в размер на 1,644 млрд. лв.

През новия програмен период се предвижда създаването на пет фонда – за София, за Северна, за Южна България, гаранционен фонд и фонд за развитие на туризма, туристическата инфраструктура и атракции, информира министърът. В новия период туристически атракции ще се финансират основно с финансов инженеринг. Капиталът във фонда ще е около 200 млн.лв., обясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Лиляна Павлова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи бутат под 1% от незаконните къщи на тези и над 80-90% от незаконните къщи на българският етнос. Само така може да се получат 10-те процента на Павлова.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако това, което казва тази, че само 10% от бутнатите къщи са на онзи етнос, то тогава не е вярно, че къщите се бутат не по етноси. От незаконните къщи, поне 90% са на този етнос, за който тази казва, че са 10-те процента. Излиза, че се бутат къщите на българският етнос и само от кумова срама на етноса с най-много незаконни къщи.
6
0
 
12
 
! Отговори
1 преди 8 години
До Анонимен-5,лилито е права,не по етнос ,а по богатство събарят къщи,колибите на се събарят,а заснетите от хеликоптер палати ,хотели,хасиенди,на "бедни"българи не,а точно тогава при акцията,слънцето беше се похвалил,че незаконните ,ще бъдат съборени.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ са организирана престъпна група
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ина тази дебела *** може да се вярва колкото но Мутрата
3
0
 
13
 
! Отговори
123 преди 8 години
Ха, пак дебелото Лиле, което народът с любов нарича Свинята.
2
0
 
3
 
! Отговори
do 1 преди 8 години
po nemskite tv darjavni kanali pokazvat real dokumentalni filmi vseki den za bg sela i onova, sto vegetira v tiah
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само 10 % на роми егати дискриминацията, но все пак това са само цифри, изречени от разни ***,дали изобщо има нещо бутнато е друг въпрос. В Максуда има цели палати и цели блокове за събаряне, ама никога няма ги пипнете тях.