Трети сме в света! Но по брой загинали в катастрофи

За 10 години загиналите у нас са 10 000
19 сеп 2015 21:24,
33
Трети сме в света! Но по брой загинали в катастрофи
Снимка: Булфото

България е на трето място в света по брой на загинали при катастрофи - 90 на всеки 1 000 000 души. Тази статистика е огласил председателят на УС на Българска асоциация на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров пред участниците в срещата на върха на министрите по пътна инфраструктура, съобщава пресцентърът на МРРБ.

Според данните годишно в света загиват над 1,3 млн. души. За последните 10 години загиналите у нас са 10 000 - колкото е населението на Сопот или Банско, а броят на ранените е равен на живеещите в Перник, се посочва в съобщението, цитирано от БТА.

Загубите за българската икономика годишно вследствие на ПТП са около 2 на сто от БВП или 1,2 млрд. лв., е отчел още Тодоров, цитиран от МРРБ.

Още по темата

Като основна причина той е посочил скоростта. Според него тя може да се контролира чрез използването на технически средства, но камерите по нашите пътища са изключително малко.

Анализи показвали, че трябва да се поставят 350-400 стационарни камери.

Според Владимир Тодоров е добре и да се обмисли възможността те да могат да бъдат поставяни и от общините, защото имат информация кои са проблемните участъци на тяхна територия.

Пак, по думите му, у нас има 30 проблемни участъка с концентрация на ПТП. Пример е участъкът Бургас - Созопол, където всяка година загиват 10-12 души, но след поставянето на мантинели и разделянето на пътните потоци там няма загинали.

Тодоров е предложил още да се определи специален статут за младите водачи, за които да има определени рестрикции за даден период след получаването на правото да управляват моторни превозни средства, като през този преходен период те шофират само с придружител.

В рамките на дискусията председателят на сдружение "Българска браншова асоциация пътна безопасност" Николай Иванов е припомнил, че страната ни е задължена да прави одит за пътна безопасност на пътищата, които са част от трансевропейската транспортна мрежа. Той е предложил такива инспекции да бъдат правени и на по-малки републикански и общински пътища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, държавата следи за спазването на правилата, но има едно нещо, наречено САМОСЪЗНАНИЕ, което, ако го нямаш, и Господ не може да те спаси, пък какво остава за държавата. Спрете да търсите виновни за собственото си безхаберие. Все държавата ви е проблемът. Държавата - това си ти. И ако си отговорен и внимателен, ако използваш главата си, всичко ще е наред. Разбира се, при условие, че всички са такива... В заключение: държавата не може да те спаси о собствената ти глупост. Всъщност никой не може.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как няма да има, колко катастрофи станаха особено в по-малките населени места и селата, масово карат деца без книжки със знанието на родителите, полицията знае много добре, масово карат пили, идете в някое село да видите какво става от сутринта и от кръчмата в колата, да не говорим за пътища, манталитет, възпитание....но е факт, че държавата просто я няма, не е въпроса да налагат глоби по 3000 лв,. защото това е абсурдно на фона на заплатите ни, но да глобяват масово, да има камери и ще е ок.
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои пак запяха старата песен - манталитета, дисциплината на шофьорите и така и не разбират, че правилата се спазеат само и единствено, ако има държава, в случая става дума най-вече за КАТ, но не само за него, а и за държавата като цяло.
17
4
 
12
 
! Отговори
internetlumpen преди 8 години
Проблемът не е само в дисциплината! Проблемът е и в това, че "магистралите" не отговарят на днешните стандарти. Не за това дали са на вълнички или някъде има дупка. Те са остаряли като капацитет и са закъснели за реализация и нямат нищо общо с трафика.Никой не смее дори и да си помисли за четири лентови пътища! Но Герберската пропагандна и манипулативна машина работи с пълна сила и за момент човек може да се обърка и да повярва, че Бойче Ун твори нещо велико!Не чувам ръкопляскания!?
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
въпреки че ме е срам от спекулирането с черни статистики, бих искал да посоча списъка на страните, които са най-зле, за да разберете накъде бием в последно време:1. Namibia 452. Thailand 443. Iran 384. Sudan 365. Swaziland 366. Venezuela 357. Congo 348. Malawi 329. Dominican Republic 3210. Iraq 32засрамете се, шофери!!! виждате ли се в числата по-горе? време е да емигрирате, ***
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ужас, ако има и по-зле от нас! изводът е: твърде много автомобили и твърде малко интелект в глобален мащаб. от коя година е класацията, в която сме на 134-то място? who не е пускала изчерпателен доклад от 2010 г.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз също съм притеснен от шофирането на бг шофьорите, но истината е, че дори не сме в първите 50, класацията я има в Уикипедия.
13
1
 
7
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
Кой е на първо и второ място?
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко Борисов ни слага фалшив асвалт .. хлъзга се като лед..
11
8
 
18
 
! Отговори
до 14 преди 8 години
Грешиш, КАТ не са ти виновни. Причината се крие между ушите на шофиращите. КАТ са си сложили знаци, ама кат нямаш акъл да ги спазваш, държавата не ти е виновна.
10
7
 
10
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ преди 8 години
Данните са изнесени в Уикипедия с посочени източници. Това са пълни глупости, не 3-и, а дори 133 не сме в света.
9
8
 
7
 
! Отговори
99 преди 8 години
НЕ ни трябва война.Ние си се избиваме по пътиштата.
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак ни промиват мозъците. Основна причина за загиналите е неработещият КАТ. Следващата причина са лошите пътища. Третата основна причима са пътните знаци несъобразени с пътните условия. Почти всичко останало е следствие на тези три причини,вкл. и високата скорост.
7
4
 
24
 
! Отговори
ауслендър преди 8 години
И на първо място по ***!
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***..маа му стара.Чак трети,абе кои са теа тарикати, които продават повече книжки от нас бре?
5
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бракя, всеки се е качил на някоя германска таратайка извлечена от някоя германска автоморга и отремонтирана по- бързата процедура в някой гараж и затова се трепе народът. Кога карахме москалите и жигулите нямаше такива жертви и мога да кажа, че Путин е виновен, че спря вноса на части и руски автомобили. Мдаа! )))))))
4
10
 
12
 
! Отговори
Истината преди 8 години
До АнонименНе лъжи! В руската ***, стават 3,5 пъти повече самоубийства на глава от населението отколкото в България!
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОЗИ ЛЪЖЕ!! АКО СА 90 ДУШИ НА 1 МИЛИОН ЗНАЧИ ДОРИ НЕ СМЕ В ПЪРВАТА ТРОЙКА!!!ВЪВ РУМЪНИЯ КОЯТО Е НА ПЪРВО МЯСТО И ГЪРЦИЯ СЪЩО *** ПОВЕЧЕ ХОРА НА 1 МИЛИОН ДУШИ В КАТАСТРОФИ!!!ОСНОВНИЯ ВИНОВНИК НА ПЪТЯ Е ВОДАЧА 90% КОЙТО НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВА НИТО СЪС СКОРОСТ НИТО СЪС НИЩО ДРУГО А КОЛКО Е НАГЪЛ НЕ Е ИСТИНА!!!НО ТАКА Е В БЪЛГАРИЯ КЪДЕТО ИМА 1 МИЛИОН ДУШИ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ТАКИВА КАТО БУДАЛИСОВ! И ДА ДАВАТ СМС-СИ ДА БИГ МАЛОУМНИЦИТЕПРОСТ НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА ТАКА Е КАЗАНО!
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Достатъчно ни ограбва държавата. Проблема не е в глобите, а в самосъзнанието, полицията институциите, парламента и всичко що се нарича бюрокрация! Не може да вините винаги гражданите за небивалиците в рази бедна държава!
1
6
 
24
 
! Отговори
1 преди 8 години
Държавата и полицията знаят, но нищо не правят от 10 години. Защо ? Защото се върви към самоизтребване и прогонване на българите и към ислямизиране на държавата. Отворете си очите.

Спонсорирани публикации