Нашите баба и дядо – най бедните в Евросъюза

Всеки втори от европейските възрастни е в нета и пише мейли
29 сеп 2015 17:52,
68
Нашите баба и дядо – най бедните в Евросъюза
Снимка: архив Булфото

Възрастните хора в България са най-застрашените от бедност в Европейския съюз, показват данните от проучване на Евростат, огласено от Европейската комисия.

Резултатите от изследването сочат и друг стряскащ резултат – българките живеят най-кратко след достигане на възрастта за пенсия – под 18 години.

В същото време данните показват, че почти всеки втори от европейските баба и дядо има интернет, а от тях 86 на сто пишат мейли.

Населението в България следва общоевропейската тенденция на застаряване, показва още проучването. Пенсионерите в България сега са 19,4%, а до 2080 г. се очаква да достигнат 29,7%. От възрастните у нас 4,4 на сто са над 80-годишни, като делът на дълголетниците до 2080 г. се очаква да достигне 12,4 на сто, съобщи БТА.

Българите над 65 години живеят средно по 14,2 години, а българките - 17,9 години. Близо половината българи под 65 години са заплашени от бедност или изолация от обществото (45,7 на сто), а при пенсионерите у нас делът на застрашените е 57,6 на сто.

В ЕС 25,9 на сто от хората под 65 години са заплашени от бедност, а при пенсионерите делът е 18,2%.

Общо 41,2 на сто от българите до 65 години са застрашени от тежки материални лишения, а сред хората в по-напреднала възраст това е заплаха за 50,7 на сто от тях.

Българските и румънските пенсионери са най-изолираните от интернет в целия ЕС - едва един от 10 ползва мрежата. От тези, които все пак имат интернет, половината пишат имейли, четат новини, търсят информация за стоки. Само два процента от тях пазаруват онлайн, а всеки трети влиза в социалните мрежи.

Тенденцията в ЕС показва, че през 2080 г. всеки осми пенсионер ще бъде на възраст над 80 години и това ще е удвоен брой спрямо данните за 2014 година. Миналата година 18,5 на сто от хората в ЕС са били на възраст над 65 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
4
 
! Отговори
Станчо преди 8 години
Защо само те баба и дядо да са най -бедни, къде другаде работникът бачка по 9-10ч. шест дни в седмицата за 400- 450 лв.заплата ,а шефовете на фирми тънат в лукс, вечно реват и се оплакват колко били ощетени а същевременно семействата им живеят в чужбина, сменят автомобили и любовници ежемесечно? Защо държавата не защити работникът а не барото, който редовно спонсорира нап, инспекция по труда, община?
40
0
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Не само баба и дядо а всички хора сме по-бедни! Замислете се за кой гласувате спящи сънародници!
39
1
 
2
 
! Отговори
Demokrat преди 8 години
Nasite Baba i Djada sa nai-bogatite v EU!!! No njakoi iskat te da stanat "bedni"
38
0
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Нека циритам глупавия блогер Бале Балев:По отношението й към старите хора и инвалидите, ще я познаете!(коя държава е цивилизована)
37
1
 
8
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Всемирният капитализъм си отмъщава на БГ баби и дядовци, дето са се стремели да построят реалният социализъм! Ще ми строят те Хаинбоаз,Перник -- Волуяк или Димитровград!? Хак им е --сега да карат /ако могат/ със стотина евро месечно! А най-вероятно целта на управляващите е по този начин /като измрът по-бързо пенсионерите/ да олекне на бюджета !!
36
0
 
5
 
! Отговори
UcKaMe nPoMяHa преди 8 години
Демокрация - всеки прави каквото си иска(лъже, краде, убива) с цел повече пари.Благодаря Ви, че съществувам!
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Кокомда обаче в споменатите страни -от 3я свят сигурно за тях пишеш -цените не са европейски ,нали,Съотношението цени -доходи определя стандарта на живот.При цени близки до цените в Германия ,доходите са много п ониски ,ей ти мизерия по български...В Афганистан сигурно живеят п о зле -но се вижда къде отиват нали/прескачат Бг ,това само говори колко близо до Афганистан е Бг ,и колко далече от Германия.../
34
9
 
5
 
! Отговори
Коко преди 8 години
Нашите баба и дядо са най-бедните в Европа по простата причина, че не разполагаме с данни за страните извън нея, иначе елате ни вижте ние ще бъдем най- . .... и в света.
33
8
 
16
 
! Отговори
3323 преди 8 години
Затова сте виновни вие съграждани. Всички знаем, че България фалира два пъти парите които са събирали вашите родители ги няма... по една или друга причина(т.е. всички знаем коя е тя). ДОКАТО НЕ РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ КРИЕНЕТО ИСТИНСКАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА ОСТАВЯ ВАШИТЕ РОДИТЕЛИ БЕЗ ДОХОДИ(ПЕНСИОНЕРИ), НЯМА ДА СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТАТА. ВИЕ КРАДЕТЕ СПОКОЙНИТЕ СТАРИНИ НА РОДИТЕЛИТЕ СИ И ОТ БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА СИ! ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ПОЕМЕ СОЦИАЛНАТА ОТГОВОРНОСТ И ДА СИ ПЛАЩА ДАНЪЦИТЕ.
32
4
 
14
 
! Отговори
Демократ преди 8 години
А защо агентите та ДС/КГБ получават по една руска фуражка пари за пенсия и ощетяват тези същите които ги носиха на гърба си 45г?
31
1
 
15
 
! Отговори
пенсионер преди 8 години
Заслужаваме си тази учат.Защото.Гледахме и бездействахме пред узорпаторите.Те /узорпаторите/ грабиха и ликвидираха наша собственост.
30
2
 
13
 
! Отговори
pet преди 8 години
Които оцелее, пък другите в чужбината!!!
29
2
 
37
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 8 години
ЗАТОВА ПЪК МАСТИТИТЕ ГЕРБАДЖИИ СА СРЕД НАЙ-БОГАТИТЕ ПОЛИТИЦИ В ЕВРОПА.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да има пенсия,някой трябва да е внасял,а не изнасял.Пък и някои са по важни за държавата защото пази властта!На кучето пазач дават най хубавата мръвка!
27
1
 
35
 
! Отговори
Ванката преди 8 години
На всички наши пенсионери незабавно да се издаде сирийски паспорт и да се пратят в Германия. Поне ще си изживеят старините спокойно...
26
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кво значи застрашен от бедност.. станеш ли пенсионер в бг вече си най бедния от всички ако не си краднал на времето или немаш повечко имоти
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По всичко хубаво което може да се случи на човек сме на последно място в европа егати държавата
24
1
 
36
 
! Отговори
гърч и ниски доходи преди 8 години
40г. стаж и се пенсионираш с цели 157лв и 40 ст пенсия.Това е висок жизнен стандарт.
23
6
 
19
 
! Отговори
mathur преди 8 години
Докато боко се грижи повече за ...това е...
22
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нелегалните иригранти от Азия,са по-важни за Брюксел и нашето "умно" правителство,отколкото вашите баби и дядовци!ФАКТ!

Спонсорирани публикации