Нашите баба и дядо – най бедните в Евросъюза

Всеки втори от европейските възрастни е в нета и пише мейли
29 сеп 2015 17:52,
68
Нашите баба и дядо – най бедните в Евросъюза
Снимка: архив Булфото

Възрастните хора в България са най-застрашените от бедност в Европейския съюз, показват данните от проучване на Евростат, огласено от Европейската комисия.

Резултатите от изследването сочат и друг стряскащ резултат – българките живеят най-кратко след достигане на възрастта за пенсия – под 18 години.

В същото време данните показват, че почти всеки втори от европейските баба и дядо има интернет, а от тях 86 на сто пишат мейли.

Населението в България следва общоевропейската тенденция на застаряване, показва още проучването. Пенсионерите в България сега са 19,4%, а до 2080 г. се очаква да достигнат 29,7%. От възрастните у нас 4,4 на сто са над 80-годишни, като делът на дълголетниците до 2080 г. се очаква да достигне 12,4 на сто, съобщи БТА.

Българите над 65 години живеят средно по 14,2 години, а българките - 17,9 години. Близо половината българи под 65 години са заплашени от бедност или изолация от обществото (45,7 на сто), а при пенсионерите у нас делът на застрашените е 57,6 на сто.

В ЕС 25,9 на сто от хората под 65 години са заплашени от бедност, а при пенсионерите делът е 18,2%.

Общо 41,2 на сто от българите до 65 години са застрашени от тежки материални лишения, а сред хората в по-напреднала възраст това е заплаха за 50,7 на сто от тях.

Българските и румънските пенсионери са най-изолираните от интернет в целия ЕС - едва един от 10 ползва мрежата. От тези, които все пак имат интернет, половината пишат имейли, четат новини, търсят информация за стоки. Само два процента от тях пазаруват онлайн, а всеки трети влиза в социалните мрежи.

Тенденцията в ЕС показва, че през 2080 г. всеки осми пенсионер ще бъде на възраст над 80 години и това ще е удвоен брой спрямо данните за 2014 година. Миналата година 18,5 на сто от хората в ЕС са били на възраст над 65 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
22
 
3
 
! Отговори
някой преди 8 години
Да бе! Това не е възможно да е вярно!Защо тогава почти всеки ден четем заглавия от рода на: "Ало измамници обраха 50 хиляди лева от баба пенсионерка на село"???Че дори американските баби пенсионерки, дори швейцарските баби пенсионерки не биха могли да се похвалят че са ги обрали с толкова! Да не коментирам повече че имаше наскоро и случаи с много повече парички!Докато има такива новини - българският пенсионер за мен е баровец!!!Точка.
20
1
 
41
 
! Отговори
... преди 8 години
Само не ми стана ясно защо са застрашени от бедност, като те са вече бедни.
19
6
 
6
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Добре,че децата и внуците са богати.
18
12
 
4
 
! Отговори
мдаа преди 8 години
Българите живеят до 73.3 годиниРуснаците до 66 годиниТака че има и доста по-зле от нас.
17
1
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Възрастните хора в България са най-застрашените от бедност в Европейския съюз, показват данните от проучване на Евростат, огласено от Европейската комисия. -ТОВА Е СТАТИЯТА- всичко писано по надолу е - БЛА БЛА БЛА БЛААААААААААА
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Резултатите от изследването сочат и друг стряскащ резултат българките живеят най-кратко след достигане на възрастта за пенсия под 18 години.Под 18 години попадат не доживелите пенсия , вземалите я 1 ,2 ,3 т.н години.Уникален интелектуален извод.
15
1
 
23
 
! Отговори
непукист преди 8 години
Пенсионерите особено по провинцията са оставени на милостта на съдбата за съжаление те не са бежанци нито са от боята поради което те са последна грижа на което и да е било правителство. Дано положението започне да се оправя защото всички които работим сме се запътили на там.
14
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най бедни , ама сега да им поискат за климатици,веднага ще извадят хилядарките.
13
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами той Баце си призна, че се грижим по-добре за бежанците, отколкото за пенсионерите.
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Открихте топлата вода!
11
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бедни, ама излапаха ония 500 млн лв, които Орешарски им раздаде на ръка.Това бяха парите за пътища и инфраструктура.
10
1
 
20
 
! Отговори
se преди 8 години
Ха имаме новина! Бреь какво откритие джанъм.Е ми децата и внуците винаги са неблагодарни.На оня дето *** утепаха дедо му му изпратете тази новина за да се засрами ( едва ли) и да направи пенсийките на старите хора по приемлеви.Може ли да има пенция 140 лева ?Може защото внуците и децата таковаха ***...та на всичко което имаше държавата.Да се преосмисли изцяло политиката към старите хора - но затова трябва акъл и кураж.
9
0
 
24
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Добре де, при положение, че в ЕС всички са братя и равни, как така българите най-бедни?! Нали все европейски практики прилагаме, икономически растежи отчитаме, а наблюдателите все хвалят?! :)))
8
0
 
17
 
! Отговори
gost преди 8 години
Ами сметнете ние сме г сметнали за 38 години на пат 180 лева интересно мие каде са парите от осигоровките които под лупа ни карат всеки месец да даваме аиде задаите си вапроса на какво се далжи това ако вие го обесните можем да излезем от кризата моментално
7
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как звучи само "Евросъюза"...ха ха "съюза"...демек заедно можем повече и затова е "съюз"....едните обаче ядът хайвер , другите ровят в кофите...и това се нарича "съюз"
6
4
 
27
 
! Отговори
Осман преди 8 години
Не са само бабите и дядовците. Обикновени работещи хора са бедни. Ето жена ми бачка по 10 часа за 300 лева (от провинцията съм) и търпи капризите на нейни съгражданки които не работят а теглят от банкомата имат по 5 деца, аз съм от турски произход ако се случи някаква патаклама в страната и хвана оръжие не може да си представите на какво съм способен. Само чакам да му дойде времето.
5
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така им се пада, изядоха на Рапона бюджета. Сега да мизерстват, че още не са при Свети Петър.
4
8
 
0
 
! Отговори
Solar Power преди 8 години
До bogatАми толкова можеш :)
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има нещо много нередно в тези сметки. Пише, че българските мъже живеят 14г след 65г възраст, което е 79г, а жените ни 18г, което е 83г В същото време средната продължителност на живот у нас е 73-4г. 69Г за мъжете и 75-6 за жените до колкото помня. Някак сметките не излизат.
2
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те понеже са най-бедните затова дават по 10-на хилядарки на телефонни измамници.

Спонсорирани публикации