Яденето на чипс започва у дома

Ненков: Продават гадости, но има кой да ги купи
47
Яденето на чипс започва у дома
Снимка: архив, Ройтерс

Ограничаването на приема на вредни храни и напитки е преди всичко семейно възпитание, отколкото индустрия, коментира бившият здравен министър Мирослав Ненков пред БНТ идеята за данък "чипс".

Още по темата

По думите му индустрията произвежда гадости и ги продава, но има кой да ги купи. Според него едва ли производителите ще променят нещо сами.

"Обърнати с лице към печалбата на фона на този сериозен морален срив, който има в нашето общество, не вярвам, че някой производител ще каже: "Аз няма да отида на Малдивите тази година, но пък няма да влагам тия гадни мазнини в храните, които дечицата ядат". Няма да стане", коментира Ненков и допълни, че идеята за данъка му харесва.

Той отбеляза, че в някои от страните, в които е въведен, налогът работи добре, в други не толкова.

Бившият здравен министър изтъкна, че здравното образование в училище е на отрицателно ниво, което е част от общия проблем на системата на здравеопазването.

"Образованието е най-важното от всичко – отваряне на очите на хората колко е гадно детето ти да яде чипс от 60 стотинки", коментира още той.

Според него здравеопазването се възприема като "плод-зеленчук" – отиваш и си купуваш най-хубавите домати, а болниците се оказват пълни с хора в краен стадий на съответното заболяване.

"Предпочитаме да си купим 2 кутии цигари, вместо да си прегледаме зъбите", даде пример той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: Мирослав Ненков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
5
 
! Отговори
iliev преди 8 години
по тази логика трябва да намалят ддс на плодовете и зеленчуците и на киселото мляко и хляба примерно.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вместо този данък, върнете БДС. Който не го спазва да му се отнема правото на производство.
27
1
 
10
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Най-тъпите министри от РБ!
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
трябва данък политическа простотияда спрат да избират марионетни театри като гербавитеа тогава ще се оправи работата и с храните
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да сме благодарни на управляващите,че се грижат бащински да не остават излишни пари за харчене у българина , които да използва за нездравословно хранене
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво предпочитам да ям, си е лично мой проблем. Нали си плащам данък здраве, и да влеза в билница, ще направят проверка дали съм здравноосигурен. То така илииначе си плащаш. Баничка с боза ще се превърне в лукс.
23
2
 
8
 
! Отговори
Цвете преди 8 години
Много йезуитско!Няма да забранят влагането на трансмазнини и свръхнатоварването със сол, захар и кофеин, а ще наказват хората, които си ги купуват.За едни едно е вредно, за други друго.Като с цигарите-хората плащат за тях, но не им се дава право да ги пушат.С колите е същото- плакаме данъци, общински, пътни, но няма къде да ги паркираме.Това си е допълнителен данък върху храните, още ДДС.
22
3
 
18
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 8 години
ТОЗИ ДАНЪК "ЧИПС" Е САМО И ЕДИНСТВЕНО УЗАКОНЯВАНЕ НА НОВИЯ, ПОРЕДЕН ОБИР НА НАСЕЛЕНИЕТО. ИНОВАТИВЕН МЕТОД, КОЙТО ЩЕ ДОПРИНЕСЕ ЗА ПО-ГОЛЯМОТО И ПО-БЪРЗОТО ОБЕДНЯВАНЕ НА НАРОДА.
21
1
 
11
 
! Отговори
. преди 8 години
Да възпитанието е важно , но ако дадени храни съдържат вредни за организма мазнини или какъвто и да е вид вещества смятани за вредни трябва да бъдат забранени , извадени от пазара , производителите съдени. Това , което прави "загрижения" здраевен министър е като подкупите,които взимат корупмпираните ченгета от престъпниците за да им се осигури спокойствие в престъпната дейност. Как не ни писна толкова години да ни обират , тровят и гонят извън граница не знам ...
20
1
 
5
 
! Отговори
Бончо преди 8 години
Данък "*** " кога ще се въведе? Крайно време е да го въведът на запад не работи,но тук ще пожъне успех.
19
1
 
3
 
! Отговори
вуте преди 8 години
20 или 30 гр. чипс от 60 ст.=1 кг. картофи.Е, питам аз и отговор не искам.
18
1
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
До На Буров чичатаСанкционирането за вредни храни е на практика невъзможно, както и самото определяне на това кои са вредни храни. Пържени картофи с 50мг олио миже да бъдат определени за вредни, а с 49мг - не. Това затруднява контрола. Аз не виждам и сега този данък как ще се контролира събираемостта му, щом пържени картофи с палмово олио ще се облагат, но пържени картофи в слънчогледово - не. Някой ще ходи и ще взема проби от всяка партида пържено ли? Не е доизмислена тази работа...
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Братя да се вдигаме ще ни вземат и шльокавицата от масата. Ще стане страшно.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чипса е вреден.а пържените картофи вредни ли са?нищо не казват и пишат за тях.
15
5
 
4
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Не е много трудно да започнем да живеем здравословно, но изисква усилия. А специално в България думата "усилие" е *** дума.Например можем да се откажем от пушенето - доста вреден навик. Можем да престанем да си купуваме газирано, а вместо това да си вземем един чай или един фреш. Може всяка сутрин да си правим бърза физзарядка преди да тръгнем към работа.Може това да подобрим, онова да подобрим, но няма да стане, защото се изиксват усилия. А ние не обичаме усилията, пречат ни на комфорта
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
3 милиарда източи Дянков от здравна каса за строителство на частни фирми. Сега вместо за строителство и пътища може да се увеличат парите за образование и качествена храна.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отново се прехвърля проблема от болната на здравата глава.Вместо да се създават стандарти за съдържанието на 'вредните вещества' в храните и да се налагат огромни глоби на производителите, ще се глобяват потребителите.Това всъщност е данък храна.Започва се от 'най вредните' храни и постепенно ще обхване всички хранителни продукти.А министърът някак удобно пропуска връзката между подсладители и диабет.
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма по- гнусно нещо от това правейки се на загрижени за здравето на децата да налагате глупави данъци. Шоколада, чипса, колата и сега са скъпи. Осигурете работа на хората, стимулирайте селското стопанство и животновъдството, ограничете корупцията и хазната ще се напълни. Пенсионерите си позволяваха по 1 мляко на ден, а вие и това ще им отнемете. На тях им трябва мляко, а не спортни зали. Помислете за всички, г- да управляващи!
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Простите народи си избират прости водачи които ги унищожават бавно и с кеф.
10
2
 
12
 
! Отговори
На Буров чичата преди 8 години
А каква е функцията на Агенцията по храните ???!!! Не е ли да санкционира производителите на вредни храни !!! Ама така е по-лесно- увеличение на цените и ,,бум,, в хазната...Защото тия от Агенцията ще прибират пачките и за герберската шайка няма да има...