Над 300 случая на насилие над деца за 2015-а

Водещите са сигналите за физическо насилие
9
Над 300 случая на насилие над деца за 2015-а
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

303 случая на насилие над деца са регистрирани за деветмесечието на годината, а за 2014 година те са 522, по данни на Държавната агенция за закрила на детето.

"Считаме, че този проблем, свързан с насилието между деца и насилието върху деца, е глобален и следва да се предприемат конкретно мерки и дейности за неговото туширане, за да може да бъдат преодолени негативните последици за децата", обяснява Камелия Николова, главен директор на Главна дирекция “Контрол по правата на детето".

Водещи са сигналите за физическо насилие над деца, следват тези за психическо, сексуално насилие и пренебрегването.

През 2014 са извършени 69 проверки, които са по сигнали за насилие върху деца, като за деветмесечието на тази година 41 проверки са извършении в образователни заведения, в училища и в детски градини, които са свързани с проблема.

Един от основните източници за информация на Агенцията идва от Националната телефонна линия за защита на децата.

"Ежемесечно около 10-15 са консултациите, които консултантите на линията провеждат на деца – т.е. самите деца се обаждат и споделят за този проблем, който е свързан с насилието и упражняван тормоз, най-често това е на територията на учебните заведения", уточни Камелия Николова пред БНТ.

За съжаление в разговорите с консултантите децата се притесняват да споделят конкретна информация за това кой точно е извършителят. Поради тази причина са толкова малко подадените сигнали към съответните органи.

"Важен вид насилие, на който може би не се обръща внимание в последно време, е онлайн тормозът, виртуалното насилие и опасностите, които крие за децата интернет пространството", подчертава Николова.

За да се развиват като добри и социално адекватни членове на обществото, е много важно децата да растат в среда, изпълнена със спокойствие и любов.

"Случаите, в които децата са жертва на насилие в семейна среда, те преекспонират и предават този модел на поведение и по отношение на своите връстници. Не на последно място причина са и тези онлайн общувания между самите деца, които в голяма част от случаите се преекспонират и водят до форми на физическо насилие", обяснява експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пркуратурата,всички престъпници ги пуска на свобода.Престъпника е наясно с престъплението.Като му даваш свобода жълт картон доволен Мръсното под съзнание в човека пренабрегват.Точно това трябва да накажат на психична основа ,лошите намерения на един злодей който ,се гаври.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само на мен ли ми се струва, че тия цифри са силно занижени? Това прави по около 1.5 деца в риск на ден. Което вероятно цифрата в София. Ама за цяла България, просто не е възможно. Социалните обработват сигурно 5 пъти повече сигнали. Може би това са само цифртите от горещата телефонна линия? Или това са само случаите, в които се е сметнало, че наистина има риск, а не всички подадени сигнали...
2
1
 
0
 
! Отговори
2 преди 8 години
Нека хората да не си затварят очите за деца подложени на насилие-съседи, роднини, приятели, колеги.Не може лекарите да отпращат неспособна майка, изгорила с вряла вода при къпане бебето си без да сигнализират закрила на детето.А дали колегите на акушерката, пребила бебето, не знаят какви ги е вършила ?
1
1
 
0
 
! Отговори
Soxtella преди 8 години
Дължи се на "самоизяждането". :(