Ваксините - полярни мнения, много въпросителни

Ако не се ваксинират децата, ще има епидемия до 2 години, прогнозира експерт
Обновена: 22 окт 2015 18:13 | 22 окт 2015 17:52,
106
Ваксините - полярни мнения, много въпросителни
Снимка: архив, Булфото

Болните са неразумни, здравите лекомислени, излекуваните мъдри. Вечнитят спор "за" и "против" ваксините се разгоря наново, а родителите се чудят какво е най-доброто за здравето на децата им. Противниците на задължителните ваксини се борят за информиран избор и свобода да решат дали да бъде имунизирано детето им. Други родители се чувстват по-сигурни, като ваксинират децата си.

Още по темата

Диляна Петрова, която има 11-месечен син, разказва, че му е направила всички ваксини. Направила е това по препоръка на личния лекар.

"Задължително е според мен, неслучайно държавата дава пари за ваксинирането на децата ни.", коментира тя в предаването "Днес" по Bulgaria ON AIR. Тя препоръча на противниците на ваксините да бъдат по-информирани и да търсят мнението на лекари. Въпреки че е "за" имунизациите, тя признава, че всяка ваксина крие известен риск.

Ема Черногорска, която е майка на две деца, е против задължителното ваксиниране. Тя настоява за свободен информиран избор, както е в повечето европейски страни.

"Родителите трябва да получат информация за това какво предстои, каква интервенция ще се прави на децата им, какви са ползите и какви са рисковете.", коментира тя.

По думите на Пенка Георгиева, която е председател на пациентска организация "Заедно с теб", държавата трябва да поеме отговорност към всички, които са пострадали от ваксини, и да се създаде национална програма за увреждането от ваксини.

Експерти обаче не смятат, че законодателството трябва да се променя и да се премахват задължителните ваксини.

"Не искам да се случват някакви апокалиптични неща и да се връщаме отново в средните векове. Не искам да виждам болести, които отдавна сме забравили, да се връщат тук.", каза д-р Рада Стаменкова, изпълнителен директор на Асоциация по семейно планиране.

По думите ѝ точно в този момент е важно да се спазва имунизационният календар, тъй като през Европа преминават различни миграционни потоци. Националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обаче обясни, че няма никаква съпротива от страна на бежанците у нас да бъдат имунизирани и вече са ваксинирани 2000 деца.

Според него имунизацията не е задължение, а право на детето за здраве. По думите му е опасно ваксините да не са задължителни, тъй като това крие рискове от епидемии.

"Не трябва да се допуска да провалим имунизационния календар, защото до две години ще тръгне епидемия - морбили, дифтерия или нещо друго. Такъв е законът на биологията.", обясни той и се аргументира със случаите на дифтерия в Украйна от преди години и починалото дете в Испания от тази болест.

Д-р Кунчев коментира и скандала с ваксината за хепатит Б.

"Живакът има токсични характеристики. В нашето обкръжение съществува метил и етил живак. Метил живакът е опасен, има го във водата и рибата. Етил живакът не се натрупва в организма и бързо се излъчва от него и затова в тези минимални концентрации не е опасен.", обясни той. Въпреки това веществото е изключено от ваксините за най-малките.

"Ако въпросната ваксина не се поставя на деца под 6 месеца, няма опасност за детето.", заключи д-р Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
5
 
! Отговори
Микроб преди 8 години
До 58Ако в БГ ваксинирането не е задължително, а препоръчително, при тази ниска здравна култура ще се получи следното... 99% няма да се ваксинират, както ти си мислиш, а ще са едва 10-20%(в най-добрия случаѝ), като препоръчителното ваксиниране срещу грип в БГ. И ще пламнат епидемии.
39
0
 
1
 
! Отговори
Ева преди 8 години
До 55Щяхме ли всички тук да си пишем тогава?
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Микробне самоа детския паралич?такива заблудени като 777 са много смешни
37
2
 
8
 
! Отговори
Микроб преди 8 години
До 777Ок!Само се моли, ако детето ти се разболее от заушка и е момче, ще му целуваш топките и ще се молиш един ден да има наследници, примерно. Това е една малка част от многото забравени болести, заради ваксините, разбира се.
36
0
 
6
 
! Отговори
Телескоп преди 8 години
До Анонимен 49"През 90-те години в Сащ е спряна ваксина, за която се разбрало, че предизвиква развитие на аутизъм. Оказало се, че наличието на тежки метали в тази ваксина е предизеиквало болестта."Предполагам няма да ти е трудно да посочиш коя е ваксината и научните материали на FDA за спирането и причините. На много хора би им било интересно.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 777никога не създавай дете тогава
34
7
 
5
 
! Отговори
хх преди 8 години
Ваксините ти майката на имунната система , увеличават риска от аутизъм ДЕСЕТОРНО и предразполагат организма към всякакви други болести. Няма да коментирам живакът и меркурии които се съдържат в някои :)))))))).
33
9
 
5
 
! Отговори
777 преди 8 години
НИКОГА НЯМА ДА СЛОЖА ВАКСИНА НА ДЕТЕТО СИ
32
4
 
6
 
! Отговори
JagdPanther преди 8 години
До МикробМного ясно, че е къса повечето от противниците на ваксините не са прочели дори учебниците си в училище пък какво остава за нещо друго.
31
2
 
7
 
! Отговори
Микроб преди 8 години
До 50Да, вирусите еволюират, обаче преставяш ли си при липса на ваксини, какво се случва!?Епидемии и масови гробове. Паметта на хората е къса, но историята помни... Например - испанския грип в началото на 20 век.
30
3
 
9
 
! Отговори
vivian преди 8 години
Ваксинирането срещу полиомиелит,туберколоза, дифтерия, коклюш и хепатит Б трябва да е задължително! Това са много опасни заболявания и не си заслужава да се рискува.Но напоследък има всезнаещи БГ-***, предимно от известния форум, които пламенно агитират срещу ваксините на всяка цена.Основната идея на тази пропаганда е, че освен отровите във ваксините, имунната система на човека отслабва. Може и да има нещо вярно, но повярвайте, не си струва да разберете колко тежки наистина са тези болести....
29
5
 
8
 
! Отговори
JagdPanther преди 8 години
Аутисти са родителите които отказват да ваксинират децата си.
28
2
 
1
 
! Отговори
Ева преди 8 години
Естествен подбор в 21ви век?
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 43детето ми е родено 1990така че,какъв е проблемаа които са неимунизирани е голям рискпреди месеци в Испания за пръв път от 50 г. дете се разболя от дифтерит естественно неимунизиранобързо бързо родителите имунизираха второто си дете
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ние всички сме имунизиранина мен и детето ми вече голямоняма не познавам някой да не си имунизира децатазащо изведнъж ваксините били вредни?за съмнения за негодни,добрено да кажеш,че са вредни е глупост
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма въпросителни, има умствено изостанали, които трябва да отидат да живеят в гората. И без това са безполезни и непригодни за живот в обществото.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека ваксинират но с нормални чисти ваксини от европа, а на минисьра да си пробутва неговите ислямски ваксини с живаци, алуминий и там каквото са сложили турците вьтре. Айде аман от тарикати в бг.
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щеви кажа спомените на баща ми.Преди 1944г. по селата масово се е умирало от туберкулоза, от скарлатина...Първите ваксини за децата са такива, за полиомиелит-детски параличТук всички пишещи са имунизирани,вместо да се гордеете,че страната осигурява достъп.. вие анти-кампанииА в Африка искат, но няматДеца умират по липса на ваксини..за 10 евро!Вземете прочетете малко!
22
1
 
2
 
! Отговори
Ева преди 8 години
Аутизма какво общо има с ваксините някой ще обясни ли не съм запозната
21
8
 
9
 
! Отговори
Микроб преди 8 години
Всички, които не желаят ваксинация, да събират дисагите и... в гетата. В помията ви е мястото.В 21-ви век такива мнения ... просто не е за вярване.

Спонсорирани публикации