Хелоуин - забава или провокация?

Етнолог: Интересът към празника се дължи на изучаването на английски
30 окт 2015 17:40,
89
Хелоуин - забава или провокация?
Снимка: bgonair.bg

Въпреки днешния си комерсиален облик, Хелоуин е свързан с древна традиция – той убедително предшества възникването на християнството и е бил честван от келтите, които населявали териториите на днешна Ирландия, Великобритания и Северна Франция.

В основата му е залегнало вярването, че в навечерието на Вси светии душите на покойните се връщат у дома и животът се заражда от смъртта. През последните години Хелоуин се настанява все по-настойчиво и в нашия празничен календар. Честван в навечерието на Деня на народните будители, той сякаш "засенчва" важната дата 1 ноември и провокира гняв у мнозина – най-вече сред родители и религиозни институции.

Според фолклориста д-р Ирина Коларска и етнолога д-р Иглика Мишкова Хелоуин се чества най-вече от децата и младежите. У нас настроенията са смесени - от крайно неприемане и хейтърство, до добре настроени хора, които търсят нова изява около този ден. Заради глобализацията и влиянието на Холивуд, но и заради интензивното изучаване на английски език, този празник е аткративен за младите.

"Този празник е разпознат като празник на децата и младежите, заради изучаването на английски език", обясни д-р Иглика Мишкова в ефира на предаването "Днес" по Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ трябва да помислим как презентираме нашите собствени маскаради в училище, така че децата да не се увличат по чужди празници.

"В преобладаващата си част българските маскаради са типични за селската среда, но биха могли да бъдат стимулирани децата да правят маски и да участват в тези празници", коментира тя.

Според Ирина Коларска Хелоуин не може да засенчи Денят на будителите на 1 ноември, тъй като празниците са от съвсем различен тип. По думите ѝ обаче нещо в образованието не е наред, щом децата не помнят добре този празник и го учат в училище всяка година. Тя обърна и внимание на начина, по който се отразява Денят на будителите.

"Ако преди Хелоуин правим дебати за Хелоуин, естествено че първосигнално ще се сещаме за него. Ако направим тема за Деня на народните будители, Хелоуин ще е на второ място", обясни тя.

Според експертите в българския фолклор има много традиционни съответствия с Хелоуин и желанието на хората да се маскират, да променят своята външност, не е противоестествено.

Фолклористът д-р Ирина Коларска посочи в кои български празници можем да търсим прилики с Хелоуин.

"Когато е бил келтски празник, Хелоуин е бил съсредоточен върху събирането на реколтата. С това се свързва и нашият Димитровден, който не е много далече като дата от 31 октомври. Недалеч като връзки е и Архангеловата задушница, когато се осъществява връзка с покойниците", обясни тя.

Оказва се, че младежите освен костюми, търсят и помощ за грима. Деница Войнова, която е собственик и управител на салон за красота, разказва за тенденциите за предстоящия Хелоуин. По думите ѝ тази година феновете на празника ще заложат на по-страшния вид, а не толкова на карнавалния.

Мъжете търсят вида на зомбита и вампири. Жените също са оставили секси визията, която сега е заменена от по-страшно излъчване, обясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахахахахахахахахахаха за култ към смъртта ще ми говори държава която е облепена с некролози, а задушниците и погребенията са вахканлия по надяждане и погребенията са винаги в отворен ковчег. В цивилизованите държави за да не се стрякат хората, погребенията са в затворен ковчег, а гробищата не изглеждат като място от ада като нашите.
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хелуин бил празник на смъртта... И какво от това? Смъртта е велика сила ,младите много си падаме по вампири, кости,духове, готика и всякакви зловещи неща. То ясно че дъртите ви е страх от смъртта , защото за вас наближава, но за младите тя има романтичен ореол.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
имаме си наш празник -Архангел Михаил!!Казват му още войнишка задушница.....
61
1
 
0
 
! Отговори
Негодуващ преди 8 години
Имах предвид страшни костюми за прогонване на зли духове.
60
0
 
4
 
! Отговори
Негодуващ преди 8 години
Може и да е бил древен празник, но е извратен, а и да не говорим, че това с обличането на страшнинкостюни прекалено много прилича на нашите кукери.Някои казват, че това за забвление и така нататък.Аз пък виждам нещо друго.Не смятатте ли, че е срамно да се окрасява на Хелоуин, а на 3-ти март да не може да разбере, че е празник и то един от най-големите ни празници.Аз в това виждам промивка на мозъците, подмяна на националното съзнание, поамериканчване.И най-жалкото е, че това е успешно.
59
6
 
3
 
! Отговори
Sasho преди 8 години
А ГА ПРАЗНУВАХТЕ 9 СЕПТЕМВРИ И 7 НОЕМВРИ НИ РИВАХТЕ А СЕГА РИВЕТЕ. КЪДЕ БЯХТЕ ТОГАВА "ПАТРИОТИ" МИЛИ ?? ПРАЗНИКА Е ПОВЕЧЕ ЗА ДЕЦАТА, ОСТАВЕТЕ ГИ ДА СЕ РАДВАТ. И БЕЗ ТОВА ИМ Е ТЕЖКО ДЕТСТВОТО АКО ЩЕ И АФРИКАНСКИ ДА Е, НЕКА ДА Е ВЕСЕЛО.
58
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хелоуин е хубав празник. Отприщва въображението, дава поле за изява на творческите ти способности. Понеже съм учил като малък в американско училище, с кеф си изработвах собствени костюми. И между другото е на 31 октомври. Нищо не ми пречи да си облека един костюм на дявола утре, а вдругиден да пея "Върви, народе възродени..." Що, проблем ли има?
57
1
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До БобиБобсън ко търсиш тука бе? Мислех че си на смяна да държиш кутията с носните кърпички на белия бродник. Недей го оставя сам, че както се е депресирал че си остави детето сираче...
56
5
 
10
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Езически обичай със същност на елементарен сатанизъм, превърнат от американската пропаганда в консуматорска вакханалия и запазил сатанистките си корени и цели.
55
8
 
10
 
! Отговори
сб преди 8 години
Аз лично ще празнувам ДЕНЯТ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ ! Това е истинският празник за тези, които се чувстват БЪЛГАРИ !
54
7
 
13
 
! Отговори
сб преди 8 години
Днес видях дете, което приличаше на смъртта! В нито един наш обичай не се толерира смъртта. Днес това се насажда в съзнанието на българските деца и не без вещото участие на медиите! А те явно не са български!!! Хелоуин НЕ Е БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК!!! Чрез него унищожават и малкото българи в България!!!
53
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаме си достатъчно празници, затова не празнувам тази мало.умна глупост, то даже не е празник.
52
5
 
13
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Редно е Хелоуин да стане професионален празник на МВР - съответства на интелектуалното ниво на служителите.
51
9
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Всички празници са хубави! Това, че ги политизирате и демонизирате си е ваш проблем. Друг е въпросът, че българите не знаят какво точно празнуват, когато си цапат лицата с боя и обличат костюми..
50
3
 
7
 
! Отговори
121 преди 8 години
За да бъде нещо прието трябва да бъде припознато като свое, е как да стане това?Чужд празник, който хитро налагат на децата.Тези учителки е нужно повече да четат и да помислят,че носят морална отговорност към децата.
49
3
 
17
 
! Отговори
Човек преди 8 години
После да не се чудите, ако децата ви получат страхова невроза, психични разстройства и какво ли още не!?Народът е като личността, когато се подаде на външни влияния губи своята идентичност, своята свобода.А нашият народ е православен и не бива да се поддава на това.Никак не е безобидно децата да желаят да се превъплъщават в демони и зомбита и възрастните да одобряват това.КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ???
48
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Образовай се народе, после пишете коментари за празика. Отрицателния вот, ще го приема като брой неграмотници. Благодаря.
47
2
 
11
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
Вярно е, че като бях малка нашите ми правеха тиквени фенери. Тогава нямаше по телевизията и никой не ни задължаваше. Значи има някакви традиции и преди телевизионната инвазия. Който е по-стар да каже.
46
2
 
10
 
! Отговори
дo 58 преди 8 години
"Ами организирайте се, които не харесвате Хелоуин, обявете си някакъв друг празник."Чудесна идея, ще празнуваме анти-хелоуин. Добре, че моят младеж е още много малък, докато расте ще мога лесно да го обработя да намрази празника, точно както ги обработват в училище да го празнуват.
45
12
 
6
 
! Отговори
Ясенчо преди 8 години
Това е един маскарад за децата!Няма дете на което да не му харесва!!!!