Хелоуин - забава или провокация?

Етнолог: Интересът към празника се дължи на изучаването на английски
30 окт 2015 17:40,
89
Хелоуин - забава или провокация?
Снимка: bgonair.bg

Въпреки днешния си комерсиален облик, Хелоуин е свързан с древна традиция – той убедително предшества възникването на християнството и е бил честван от келтите, които населявали териториите на днешна Ирландия, Великобритания и Северна Франция.

В основата му е залегнало вярването, че в навечерието на Вси светии душите на покойните се връщат у дома и животът се заражда от смъртта. През последните години Хелоуин се настанява все по-настойчиво и в нашия празничен календар. Честван в навечерието на Деня на народните будители, той сякаш "засенчва" важната дата 1 ноември и провокира гняв у мнозина – най-вече сред родители и религиозни институции.

Според фолклориста д-р Ирина Коларска и етнолога д-р Иглика Мишкова Хелоуин се чества най-вече от децата и младежите. У нас настроенията са смесени - от крайно неприемане и хейтърство, до добре настроени хора, които търсят нова изява около този ден. Заради глобализацията и влиянието на Холивуд, но и заради интензивното изучаване на английски език, този празник е аткративен за младите.

"Този празник е разпознат като празник на децата и младежите, заради изучаването на английски език", обясни д-р Иглика Мишкова в ефира на предаването "Днес" по Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ трябва да помислим как презентираме нашите собствени маскаради в училище, така че децата да не се увличат по чужди празници.

"В преобладаващата си част българските маскаради са типични за селската среда, но биха могли да бъдат стимулирани децата да правят маски и да участват в тези празници", коментира тя.

Според Ирина Коларска Хелоуин не може да засенчи Денят на будителите на 1 ноември, тъй като празниците са от съвсем различен тип. По думите ѝ обаче нещо в образованието не е наред, щом децата не помнят добре този празник и го учат в училище всяка година. Тя обърна и внимание на начина, по който се отразява Денят на будителите.

"Ако преди Хелоуин правим дебати за Хелоуин, естествено че първосигнално ще се сещаме за него. Ако направим тема за Деня на народните будители, Хелоуин ще е на второ място", обясни тя.

Според експертите в българския фолклор има много традиционни съответствия с Хелоуин и желанието на хората да се маскират, да променят своята външност, не е противоестествено.

Фолклористът д-р Ирина Коларска посочи в кои български празници можем да търсим прилики с Хелоуин.

"Когато е бил келтски празник, Хелоуин е бил съсредоточен върху събирането на реколтата. С това се свързва и нашият Димитровден, който не е много далече като дата от 31 октомври. Недалеч като връзки е и Архангеловата задушница, когато се осъществява връзка с покойниците", обясни тя.

Оказва се, че младежите освен костюми, търсят и помощ за грима. Деница Войнова, която е собственик и управител на салон за красота, разказва за тенденциите за предстоящия Хелоуин. По думите ѝ тази година феновете на празника ще заложат на по-страшния вид, а не толкова на карнавалния.

Мъжете търсят вида на зомбита и вампири. Жените също са оставили секси визията, която сега е заменена от по-страшно излъчване, обясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хелоуин е опит за заличаването на българските празници и подмяната им с чужди. Въпросният празник води началото си от варварски келтски ритуал, на който са се извършвали човешки жертвоприношения, а психопатите го налагат на децата. Това е модерна форма на сатанизъм.
23
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Взехме маска за детето и ние с жена ми ще се маскираме. Докато плюете в форума ние ще се забавляваме
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Хелоуин - забава или провокация?"Простотия.
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нито е забава, нито е провокация. ПОЛИТИКА Е! Политика за промиване на мозъци и заличаване на идентичност. Дори в училищата и детските градини са ги карали да си измислят костюми! Говорим за лакейничество в държавната ни политика от най отгоре! Няма просветители, няма коледари, няма кукери! Има кървящи разложени трупове, скелети, озъбени черепи и пак кръв, сатъри, ножове... все неща, от хубави, по хубави и възпитателни.
20
0
 
2
 
! Отговори
До ШОПО преди 8 години
Блажи докато можеш, че след 2 седмици започват постите. Аз съм сигурен, че ти като един истински православен християнин ги спазваш...
19
6
 
3
 
! Отговори
Рали преди 8 години
Кой каквото иска да празнува и прави, какво ви бърка толкова???
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПешкоОт къде ги измисли тия образи?
17
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комерсиален празник. Опит да се накарат родителите да се брънкат в джоба. Когато всички кравари се закичат с мартеници, аз ще празнувм тъпия празник.
16
0
 
10
 
! Отговори
ШОПО преди 8 години
До УСАБате,ти си ручай тиквата на Хелуин...Я че ручам мръвки на всеки християнски празник ,където се блажи...
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ич не ми дреме за тоя западняшки празник.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
''Хайтърство'' е много древна българска дума или ... ????? За тъпия и комерсиален празник, на който всички се правят на *** не си заслужава да се отделя и 5 мин.
13
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бай Петко,кара ли те някой да го празнуваш? Със сигурност не празнуваш и българските празници,защото още вярваш в Дядо Мраз!
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще празнувам Хелоуин, когато Американците празнуват Великден!!!
11
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хелоуин е празник за забавление.
10
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хелоуин - забава или провокация?Етнолог: Интересът към празника се дължи на изучаването на английскиТова не е нито забава, нито провокация. Това си е потурчване, пардон - поамериканчване.Набутват ни тук съмнителни "ценности" и "традиции" от държава, която има история от около 200 години. Най-нагло ни набутват разните там "свети" Патрик, "свети" Валентин, Хелоуин и други идиотиии, въпреки, че ние имаме традиции и история от повече от 1300 години.Гочоулу и Дочоулу, с Бай *** празнуват...
9
7
 
20
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
Хелоуин, западна П Р О С Т О Т И Я натресена от зомбирани чуждопоклонници, за да се харесат на кликата на управляващите !
8
23
 
4
 
! Отговори
УСА преди 8 години
Рубладжиите, свиквайте че ще има Хелоуин все повече и във все по-големи мащаби, както и все по-малко отразяване на умрели комунистически традиции
7
12
 
18
 
! Отговори
Да преди 8 години
Ми какво е Хелоуин - викане, тичане, бои по лицето, костюми и накрая бонбони!!! Е как няма да го предпочитат децата, пред сухите чествания за будителите. Аз не мога да ги издържам, та камо ли малки деца.
6
3
 
9
 
! Отговори
толерантен преди 8 години
Бе, кажи му Hell oween и не го коментирай повече
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
утре всичко ще е забравено и освен това никой не кара на сила някой да празнува насила нещо.прекалено много преекспонация. питайте колко българи празнуват и по какъв начин трети март например ?! и на колко къщи се вее българското знаме,като сме големи родолюбци.