Търговските вериги на нож срещу данък "чипс", изкривявал пазара

Налогът ще удари по-бедните българи, много ще останат без работа, предупреждават те
3 ное 2015 07:00,
37
Търговските вериги на нож срещу данък "чипс", изкривявал пазара
Снимка: архив, Ройтерс

Търговските вериги "скочиха" срещу въвеждането на данък "вредни храни". Според тях то ще доведе до поскъпването и на други храни, както и до увеличиване на сивия сектор и намаляване на приходите в бюджета.

Позицията им беше оповестено от становище на Сдружението за модерна търговия (СМТ), обединяващо 11 от най-големите търговски вериги в страната, съобщава вестник "Стандарт".

Още по темата
Въвеждането на "Данък за общественото здраве" ще навреди на един от най-важните сектори на икономиката - хранителната индустрия, и в същото време няма да генерира очакваните позитивни ефекти, посочват от сдружението.

От СМТ смятат, че новият данък ще доведе до повишаване на цените на редица храни, които са част от ежедневното меню на много българи с по-ниска покупателна способност. Така те ще потърсят тези храни на по-ниски цени и ще купуват от производители в сивия сектор, които поради неплащане на данъци и осигуровки имат ценово предимство от поне 30%.

Логичният ефект ще бъде по-малко приходи в хазната, се посочва в становището.

От сдружението предупреждават, че това се е случило в Унгария - според проучване на PricewaterhouseCoopers, облагането на определени храни е довело до "посивяване" на сектора с около 10%, а загубата на приходи от ДДС се оценява на 25,6 млн. евро.

"Данъкът изкривява пазара на храни и ограничава свободния избор на потребителите като дискриминационно се опитва да контролира тяхното поведение в противоречие с принципите на пазарната икономика", пише в становището. Освен това ще бъдат закрити работни места поради намалените продажби, най-вече в малки и средни предприятия, заявяват от СМТ.

"Не допълнителното данъчно облагане, а информираният избор ще помогне за изграждането на по-добри хранителни навици у хората. За това са необходими две условия: потребителите да знаят кои храни са здравословни и какво купуват", коментира изпълнителният директор на СМТ Йордан Матеев. "По отношение на информацията, в България се прилагат изискванията на ЕС за етикетиране. Сега остава да работим още по-активно за образоване на хората", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Действат като наркодилърите: зарибяват хората с реклами на вредни храни, а после ги наказват с данъци.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо се рекламират вредни храни? Кой вреди на здравето на българина? Къде е правителството да защити народа от вредните храни, рекламирани по телевизията?
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докога софиянци ще издевателстват над общинската Топлофикация и няма да си плащат сметките? Приватизирайте Топлофикация и частните съдебни изпълнители ще оправят Топлофикация.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека се спре рекламата на вредни храни по телевизията. Не от Министерството на Москов да обират стотинките на децата като крайучилищни хулигани. Това е рекет.
16
1
 
14
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
Защо си мислят че хората купуват растително сирене или кашкавал защото им харесва? Или предпочитат салам кучешка радост за 3 лв/кг вместо чисто месо за 9лв/кг? Просто най-бедните хора нямат възможност да си купят нещо хубаво за ядене. Иначе всички знаем че био зеленчуците са по-добри, но кой може да си позволи краставици по 2лв/бр?Този данък само ще направи бедните още по-бедни.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каквито и данъци да вкарат, каквато и храна да забранят - вече във всичко има ***, е-та, лактози, подсладители, хлябът не е хляб, млякото пък с години вече не е мляко - нито кисело, нито прясно. Хората, които са живяли в малките градове или са имали родители и баби на село знаят какво е истинска храна - която сам си я отгледаш, включително и месната, въпреки че и смески за кокошки да купувате - и те са пълни с какви ли не ***. Тровят си ни стабилно.
14
1
 
14
 
! Отговори
Ха така преди 8 години
Уважаеми производители и търговци на вредни храни, пишете с едри букви, че хранителният продукт е вреден за здравето, но и причината, поради която го предлагате. Като: "От любов към клиента му предлагаме вредна храна" или пък "От финансов интерес..."Или "С мисъл за държавния бюджет..."
13
1
 
9
 
! Отговори
без преди 8 години
Ами пуснете им да ядат пясък - още по-евтино ще бъде. Нали после като почнат да боледуват тези хора започват да се дават пари за лекарства.
12
2
 
9
 
! Отговори
... преди 8 години
С това изказване "10-те най-големи" вериги в страната си признават, че има сива икономика при тях и заплашват с увеличаване на същата, а държавата вместо да почне да прави масови одити, клати кълки от страх пред някакви си мизерници пържещи картофи и бургери ...
11
1
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Абе - търсят се едни парички - причината е по 50-толевката коледни за пенсионерите- -какво толкова се чудите - Политиците от 26 г взимат от бедните - Те не мислят за някакво развитие на икономиката- Те мислят как да оберът бедняка останал в БГ -или казано - Деца не яжте чипс- не яжте банички -яжте само "истински" продукти- кашкавал сирене домати -(само че почвам да се чудя какво в магазините не е химия) май май само минералната вода не е
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Не допълнителното данъчно облагане, а информираният избор ще помогне за изграждането на по-добри хранителни навици у хората."Ако щеш по 2-*** частни учители назначи на човек - той като няма пари да си купи нещо по-добро пак ще си купи ***
9
5
 
23
 
! Отговори
Мич преди 8 години
Кой го интересува, че няма някои хора да имат работа и че обедневаме, нали вече гласувахте за ГЕРБ или ви дадоха по 40 лв. да гласувате. Сега поне ще си умрете бедни, явно и бедни души.
8
1
 
8
 
! Отговори
До преди 8 години
Вие дето ги размазахте,ако не се лъжа нямате цял един мандат изкаран. Ако се бъркам поправи ме
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
браво на нашите размазахме ги на изборите, колко градове падаха няма да видите вече власт близките 100 години
6
1
 
21
 
! Отговори
Я внимавай преди 8 години
Аз съм за покупка през производител директно,както правя и сега. Тези вериги извиват и без това ръцете на производителите. Сив ли е, пимбян ли е на това управление няма да допринасям с данъци.
5
1
 
9
 
! Отговори
цецо преди 8 години
До *** - прав си но с тия ниски заплати на контролните органи нищо не става.
4
1
 
7
 
! Отговори
Ala-Bala преди 8 години
Нали това е целта - няма от къде да се вземе ДДС освен от храните!
3
1
 
24
 
! Отговори
123 преди 8 години
Защо просто не намалят данъка на полезните храни ...Или само трябва да се увеличава, уж да се пълни хазната...?!?
2
1
 
12
 
! Отговори
Тодоров преди 8 години
Лелеее....Какво примиренчество?Вместо да се борят за пълна забрана на "пластмасовите"храни,те ми говорят за това,че всичко било отровно.А Държавата с тия данъци си пълни"гушата".Права е.Баницата и е дадена.Що да не си я хапне?
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
bezraboticata kak shte se uvelichi sled kato vsichki sa bezrabotni