Престъпление и прошка: Може ли лошият да стане добър?

Макар и малко, има престъпници, които се променят
Обновена: 10 ное 2015 21:21 | 10 ное 2015 19:47,
16
Престъпление и прошка: Може ли лошият да стане добър?
Снимка: Архив Reuters

Целта на наградите "Човек на годината" не е да провокират или създават конфликти, а напротив – да отбележат постиженията и работата на хора, които защитавайки правата на човека допринасят за развитието на цялото ни общество", твърдят от Българския хелзинкски комитет.

Още по темата

След като номинираха Джок Полфрийман за Човек на годината, обществото буквално подскочи. Австралиецът излежава присъда за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. Той е признат за виновен от три съдебни инстанции. Номинацията беше заради активната му дейност в Българското затворническо сдружение за реабилитация.

Но има ли непростими престъпления, възможно ли е разкаянието? Може ли лошият да стане добър? Има ли място за прошка?

След номинацията на осъдения за убийство Полфрийман, българското общество моментално реагира. Гражданската активистка Бетина Терзиева изпрати отворено писмо по случай номинацията на Полфрийман. По думите ѝ след отвореното писмо, БХК е премахнала кандидатурата на Джок, но е оставила тази на сдружението, на което той е председател. Което значи, че физически пак той ще получи наградата, допълни Терзиева.

"Номинацията на Полфрийман беше морален знак и проверка на паметта ни. Човек на годината трябва да е някой, който да е пример за всички нас. Човекът на годината трябва да човек, на който искаме да приличат децата ни, човек, от който можем да се учим", каза Бетина Терзиева в предаването "Днес" по Bulgaria ON AIR.

Терзиева припомни, че на 27 юли 2011 г. е потвърдена присъдата на Полфрийман. Година след присъдата се създава и това сдружение на Полфрийман и той става негов председател. Сдружението се отчита за дейността си на БХК, а Красимир Кънев, който е председател на комитета, е защитавал Полфрийман в Страсбург.

Според пастор Ковачев, който работи с хора, лишени от свобода, престъпниците обаче могат и да тръгнат по нов път. Той признава, че процентът на поправилите се е малък, но не трябва да се търси количество, а качество.

"Ако един само се обърне, много семейства могат да бъдат спасени от неговите престъпления. Промяната не е масова, но се фокисурам върху единиците, които избират новия начин на живот и новата ценностна система", обясни пастор Ковачев.

"Най-лесно е човек да прости собстевните си грешки и най-трудно е да прости чуждите. Веднъж сложен печатът, че е направил нещо противобществено, трудно се изтрива този печат. Когато такъв човек опита да започне отначало, почти винаги получава отказ", коментира още той.

По думите му той е разговарял и с Полфрийман и коментира, че има нещо добро, което се случва с него.

Отец Иван от Нови хан, който е помогнал на 1500 души за 25 години, смята, че само Бог може да реши какво може да се прости и какво не. Той разказва, че много от хората, на които е помогнал, са поели по правилния път, научил ги е да прощават, да не лъжат, да не крадат, да живеят спокоен живот.

"Трябва да умеем да прощаваме, не можем само с омраза да се движим, защото така наказваме самите себе си", каза отец Иван.

За майката на убитите сестри Белнейски обаче е трудно да намери сили да прости на убиеца на децата си.

"Не можеш да простиш на някой, който е убил децата ти. Много ми е трудно да повярвам, че ще има промяна. Те ще си останат такива, каквито са. Щом са го направили веднъж, защо да не го направят отново?", попита риторично Фани Белнейска.

По думите ѝ, ако има смъртно наказание, много хора ще се замислят дали да извършват престъпления. В смъртното наказание тя вижда и възмездие, защото майката на убиеца на децата й, ще се чувства така, както и самата тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
ф преди 8 години
не може вълка да си сменя козината, но може овцата да направи грешка да прости и да забрави, което е равносилно на подаване на дупето за втори път:)
10
0
 
2
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Може при адекватно превъзпитание със съответните средства - бой с палки, оковаване във вериги, постоянно заключени помещения и т.н.
9
1
 
4
 
! Отговори
AZ преди 8 години
нема лошо, Поправил се е ЧУДЕСНО!!!!Да си доизлежи докрай и да си ходи.Белким някоя акула се заинтересъува от него докато кара сърф.Не може да убиеш някой и после ХОП АЗ СУМ СЕ ПОПРАВИЛ!!!Да си мислил бе ***.Лежи там и белким някой го е взле за любовница.Няма прошка.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира че, че човек може да се промени и след най-голямото престъпление, което е извършил. Просто трябва много размисъл, за да си дойде всичко на местото. Има хора обвинени за най-тежки престъпления, които изобщо не са направили. Времето ще покаже. Почивката е най-доброто лечение за всичко.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глупости - в затвора не се лежи за да се поправяш и да осъзнаваш вината си, а за да има възмездие за жертвите. То ако пускаме всеки който е поправен ще стане, така че убиваш някой и още в ареста се поправяш...Близките на този австралийски *** са решили да го вадят от затвора и затова плащат на медии и БХК, свещеници и кой знае още кой. Вижте статията колко финно ви обработва мозъка да ви накара да ви убеди, че човека трябва да се пуска.Ще го измъкнат като онзи *** от Ливърпул.
6
0
 
7
 
! Отговори
рам преди 8 години
Как ли да Вярваме ,че един УБИЕЦ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ след като самият той не е казал "извинете и ако можете простете"? За такива народа ни има изключително вярна поговорка "Вълкът козината си вени на нрава си на УБИЕЦ не. Това е!!!
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОТ ЖИТЕЙСКИЯТ МИ ОПИТ СЪМ РАЗБРАЛ ЧЕ УБИЕЦА СЕ РАЖДА УБИЕЦ. НЕ ВСЕКИ МОЖЕ ДА УБИВА. КРАДЕЦА СЪЩО СЕ РАЖДА КРАДЕЦ ТОВА НЕМОЖЕ ДА СЕ НАУЧИ. ТАКА ЧЕ ПРОМЯНА В ТЕЗИ ХОРА ЩЕ НАСТЪПИ ЧАК В ДЪЛБОКИ СТАРИНИ КОГАТО НЯМА ДА ИМАТ СИЛИ ДА ХОДЯТ.
4
0
 
11
 
! Отговори
Преподобния преди 8 години
А според пастор Иводор Ковачев може ли неговият приятел пастор Светослав Петров с фалиралата финансова пирамида SCI- SAVEWAY да се поправи и да върне парите на хиляди хора, които му платиха за кухи бизнес центрове? Ковачев и той беше бизнесмен в пирамидата с нелош ранг "Стар 3", да не поучава много-много,че и той намаза някой лев от бума на балъците.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може ли от паламидата да ожънете жито?
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1 - Като те гледам знаеш български, очевидно умееш да работиш с компютър... защо не си я напишеш сам статията?
1
3
 
14
 
! Отговори
БЕЗ ЦЕНЗУРА преди 8 години
Я направете една статия за горивата във Варна как дизела и бензина е под 1,80, а в другите градове се правят, че не могат да ги смъкнат тея гадни монополисти.

Спонсорирани публикации