Защитници на природата вардят машините на Витоша

Те се страхуват, че следите на нарушители ще бъдат заличени
12 ное 2015 09:44,
59
Защитници на природата вардят машините на Витоша
Снимка: Булфото, ахрив

Вече трета нощ машините, с които е работено до писта Витошко лале, стоят на терена и никой не си ги прибира. Затова природозащитници ги охраняват през нощта. Те се притесняват, че следите на нарушителите могат да бъдат заличени.

Още по темата

Пазенето всяка вечер започва с инструктаж. Отрядът се събира спонтанно и вече трета вечер охранява верижните машини, копали неправомерно в планинския терен. Групата е от 5 души.

"Просто видяхме, че никой няма да направи нищо. Ние сме хора, които няма да може да ни подкупи никой. Не ни интересува въобще политика, правителства. За нас е важно да разберем всички тези хора, които сме участвали, кой го е направил и да си поеме отговорността. Машините всъщност са единственият гарант, че ще се разбере кой го е направил", каза пред bTV организаторът Калин Христов.

График със смените на доброволците се изготвя всеки ден, а желаещите са все повече. Импровизираният отряд пази периметъра и с инсталираните уебкамери в района.

"Имаше екип, който гледаше постоянно камерите и когато някой се появеше тук - веднага се звъняха телефони и всичко знаехме - кой кога минава", допълва Калин.

Обходите до изровената писта Витошко лале се правят на всеки 2 часа.

"Аз бях част от организацията на засаждането и знам какво ни коства. Бяхме го направили със супер много любов. В началото си викам: "Абе, това не е истина". След това рухнах тотално. След това започна групата, които сме там - плакане, ревове, ексцесии", разказва още Христов.

500 човека участваха, деца, възрастни, баби, дядовци... абсолютно всякакви хора. Всеки един ги хваща и тръгва надолу с инструменти, с фиданка, слиза надолу и започва да копае. Много трудно. Около 6 дни ги правихме. 6 дни са засаждани.

Полицията също охранява мястото. Заради прокурорската проверка машините вече са доказателствен материал. Въпреки това доброволците ще продължат да изпълняват графика си докато не бъде установена фирмата нарушител.

Вчера хиляди граждани излязоха на протест в София срещу сечта в националните паркове Пирин и Витоша. Десетки демонстранти се събраха на екопротести и във Варна и Пловдив. 

Протестът организиран в социалните мрежи бе под надслов: "Граждани срещу мафията в Рила, Пирин и Витоша".
Поводът за протестните шествия в големите градове в страната е последното изсичане на над 20 декара млада гора в природен парк "Витоша".

Дръвчетата са били купени с европейски средства и засадени в района на ски писта "Витошко лале“ с доброволен труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 8 години
Проблемът е, че и в 2-те посоки има залитане - достатъчно е да се поразгледа в Гугъл Земя, за да се видят размерите на щетите от уж планираната санитарна сеч или "разрешеният" от някои общински кметове добив на облицовъчен материал. На другият полюс са злоупотребите и користните подбуди у някои от "еколози", удобно използващи протестите като инструмент за манипулация и рекет.Всичко е в баланса, но у нашенецът това чувство е дълбоко закърняло. Той винаги е с връзки и правилата важат за другите!
8
2
 
5
 
! Отговори
природолюбител преди 8 години
Чудя се защо всяка една добра кауза е толкова яростно оплювана.Събрали са се група млади хора, които искат да защитят природата на България. И веднага се почва - на тези им плащат да протестират, тези са наркомани и хипари, тези са екорекетьори.Природата на България се унищожава всекидневно. А ти каква позиция ще заемеш? Ти от кои си? От мързеливците, които чакат всичко на готово? От тези, които ще направят нещо за себе си само ако им платят? Ти какво направи, за да защитиш горите ни сечи?
7
2
 
1
 
! Отговори
До 9 и 10 преди 8 години
Вие сега ли осъзнахте, че държавата е на самотек и всичко през последните 25 години е само за парлама, за да може да се доусвои и доокраде?Лесно се дават определения за другите, особено от дистанцията на компютъра и препредаденото през медиите, но дори и удобното неглижиране на личното участие не отменя факта, че процесът е двупосочен и винаги идва моментът, в които трябва да се застане пред огледалото. Дали ще е на найсе и на -сет е подробност, макар и не маловажна.
6
3
 
8
 
! Отговори
ПРОСТИОРА преди 8 години
ПОЛОВИНАТА ДНЕВНИК Е НА ТЕЖКИ НАРКОТИЦИ!МОЖЕ ДА ХОДИТЕ ДА ПРОТЕСТИРАТЕ ЗА ПОСКЪПВАНЕ НА ГОВНЕТКИ С 30 ЛВ, А НЯМА ДА ОТИДЕТЕ ДА ОТСТОЯВАТЕ НЕЩО, КОЕТО ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ ВИ НЯМА ДА ВИДЯТ НИКОГА, ЗАЩОТО СТЕ СИ ЗАРОВИЛИ ГЛАВИТЕ В ГЗОВЕТЕ!
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо само за Витоша, Рила и Пирин ?Защо не протестират срещу това, че Цветелина Бориславова съсипа Пампорово ?Ще ви кажа - защото е политически некоректно и може да разсърдят Вожда на умните и красивите !
4
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
""Абе, това не е истина". След това рухнах тотално. След това започна групата, които сме там - плакане, ревове, ексцесии", разказва още Христов."Тези хора имат психични проблеми. А съсипаната ни икономика. А това че заради вашия фанатизъм Странджа обезлюдя. Вече дори баби няма на село. Всички улици които преди 30 години бяха пълни със деца сега са празни. Тягостна тишина обвива нашите села.Забелязали ли сте че всички еко-активисти са градски хора. Живеещи в апартаменти, комплексари.
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не разбирам как хората ходят на подобни протести но не ходят на такива за много по важни неща?!Едва ли състоянието на Витоша е по-важно от състоянието на разпадащата се, прогнила от корупция Държава, в която всички живеем?!
2
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Половината от тия *** са отишли там за да "сьи сньимът зъ Фиейсъ".Ако ги питаш за какво и срещу кого протестират няма да знаят.Още повече пък да знаят кой е Цеко Минев и на кого е приятел.Иначе са гласували за ГЕРБ де - спор няма, "щот тъй йе мудерьно"
1
6
 
11
 
! Отговори
1 преди 8 години
Не знам защо ги вардят, като по регистрацията в КАТ може да се види собственикът? Прах в очите!