"Държавата убива деца" – 50 болни българчета чакат!

Здравен спор за 1,7 млн. лева бави лечението им в чужбина
18 ное 2015 10:22,
50
"Държавата убива деца" – 50 болни българчета чакат!
Снимка: Reuters

Спор за 1,7 млн. лева бави лечението на близо 50 деца, съобщиха от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина.

Министерството на здравеопазването е забавило плащания за 1 млн. 782 хил. 306,15 лева към чуждестранни клиники, в които вече са оперирани българчета. Заради това някои от лечебните заведения в Германия, в които предстои да бъдат изпратени други малки пациенти, вече отказват да приемат болни от нашата страна, като заявяват, че нямат свободни места за хоспитализация, пише "Монитор".

Други 586 хил. 428,98 лева пък, здравното ведомство не е изплатило на български болници, в които са били лекувани деца по линия на фонда.

От обществения съвет заявиха, че по този начин "Държавата убива деца" и допълниха, че чуждестранни и български дарители вече спират да привеждат суми. Причината била назначената за кратко от бившата министърка Таня Андреева за директор на фонда д-р Ива Станкова, която не зачитала дарителската им воля и насочвала малките пациенти към подбрани от нея болници в България, за да им осигури финансиране.

Фондът харчи твърде много средства за консумативи и импланти, които могат да се поемат и от Националната здравноосигурителна каса, заявиха още от обществения съвет.

Формуляр S2 да може да бъде подписван не само от министъра на здравеопазването, но и от директора на фонда, за да се пести време, настояват още от там. С този документ се изпращат за лечение деца, за чиято терапия, за придружител и път са осигурени средства.

"Твърдения като "Държавата убива деца" са израз на притеснение, че искаме във фонда да има повече прозрачност, и опит за рекет на държавна институция“, категоричен бе зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков. В лицето на това правителство и това министерство, държавата полага максимални грижи за децата, подчерта той.

Зам. - министър Пенков посочи, че през 2014 г. бюджетът на фонда е 6 млн. и 230 хил. лв., докато за 2015-та е 12 млн. лв, към момента са изхарчени за лечение и пътуванията на родителите 8,5 млн. лв., предстои да бъдат платени още 2,9 млн. лева.

По думите му, до края на годината ще са необходими още 12,5 млн. лв., които обаче ще бъдат осигурени от преразпределение на средства в бюджета на МЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко защо не се разпореди с това и да се реши проблема, инъче си раздават милиони премии и защитава мързеливите полицаи, скачат веднага за глупости, а за болните деца пари няма и се бавят.
14
2
 
14
 
! Отговори
none преди 8 години
Едните ги убива другите ги гони .. Държавата май е решила да се само закрие. Хубава ни е държавата и културата ни е хубава, но е пълно с невежи хора по всички нива на обществото.
13
4
 
2
 
! Отговори
тиквоча. преди 8 години
да чакат. и аз чекам да ритнат камбаната ама те рипат още. аз магистралки ли да шмъркам, магистралки ли да строя, милиарди които никога няма да изхарча ли да крада, дрога с цру ли да разменям, на евроПейските парцали ли да слугувам, на турчина ли да се дупя, какво да направя по напред. убу си беше едно време, намачкам му ушагите, разтворя бузи и след две минути лашкане почивка. а сега страх, стрес, конвои до посолството. не ми е лесно ей.
12
1
 
15
 
! Отговори
8 преди 8 години
АКО ДРУГАРИТЕ ДЕПУТАТИ И ДРУГАРИТЕ ОТ ТАКА НАРЕЧЕНАТА НЗОК СПРАТ ДА КУПУВАТ СКЪПИ КОЛИ ЩЕ ИМА ДОСТАТЪЧНО ПАРИ ЗА ДЕЧИЦАТА!
11
4
 
10
 
! Отговори
:(:(:(:(:(:(:(:(:(:( преди 8 години
За тунеядците в Парламента пари има. За джипове и самолети за Тиквата и жалката му свита - пари отново има. За малките дечица, които имат нужда от лечение... пари НЯМА !Гласувайте пак за тези, дето са в Парламента и ще стане още по-добре.
10
1
 
16
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
Мерзост! За някакви нещастни ритнитопковци се дават милиони, за да щъкат из Европа да ритат топка и да ин правят за смях. А за децата ни, нашите, български-няма пари! По-добре спрете тия мерзавци ритнитопковци и закрийте това первезно първенство! Ето ви парите-и не само за тези деца, но и пари за по-високи пенсии например! Да не говорим пък колко милиони се дадоха за "привличането"на чужденци в родните" грандове", които играха паметни мачове с Иртиш, Любляна, БАТЕ,Тампере и други колоси!
9
4
 
12
 
! Отговори
край преди 8 години
Господ наказва българите защото слагат равенство на деца и пари. На магистралата билборд "Искате бебе, а то се бави - обърнете се към незанам си коя инвитро клиника - телефони. В клиника "Щерев" плакат за ПРОМОЦИЯ на инвитро процедура. Търговия с деца правят демоните. медицината ни не върви по тънката линия между хуманността и пазара, а директно става търговия.
8
1
 
20
 
! Отговори
ahmed преди 8 години
държавата отдавна избива собствения си народ...
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямаме държава,защото само искаме от нея,кога е за даване ни е скъпо.Язък за тези които умряха за да я има.Какви са били надежди и представи!Идва управлението на Йоло Денев и Сидер герой,блазе ни!
6
1
 
10
 
! Отговори
AHahah преди 8 години
И после си давайте парите в НОИ :) По-голяма пирамида НЯМА !!!
5
4
 
7
 
! Отговори
Суека преди 8 години
До 3-ти номер ДЯВОЛСКИ СИ ПРАВ приятел ! От 1944 до ден днешен България е поробена и ще остане така докато народа не вземе нещата в свои ръце понеже с "избори" които се манипулират както всичко друго и тази корупция РОДИНАТА и народа й няма да прокопсват няколко поколения напред !! За бежанците вадят милионите и милиардите да се изхранват и отглеждат на наша територия а за болни българи и българчета ПАРИ НЯМА да *** в гробищата ! НЕ ГИ Е СРАМ БЕ ЕНИЧАРИ ДОЛНИ СИТЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА !!! #681 #1944
4
2
 
19
 
! Отговори
Ванката преди 8 години
Ами няма комисионни, няма далавера за да ги лекува... Но пък на драго сърце хвърлиха над 20млн. лв. за ел. четци на лични карти, а сега искат и четци на отпечатъци за двойно повече пари...
3
2
 
24
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Отдавна нямаме държава ние...
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
MМи да чакат,сега ни е къде къде по-важно да се погрижим за прииждащите"БЕЖАНЦИ".Ей докато не увисне някой политик на някое дърво няма оправия.
1
1
 
18
 
! Отговори
Аз преди 8 години
"Други 586 хил. 428,98 лева пък, здравното ведомство не е изплатило на български болници, в които са били лекувани деца по линия на фонда.". Български болници, а пък фонд за лечение на деца в чужбина?