Експериментът в Dnes.bg: Бездомните кучета – бич или?

В Пловдив и Бургас проблемът пък е с бездомните котки
Обновена: 4 май 2016 15:36 | 20 ное 2015 08:30, Александър Попов
74
Експериментът в Dnes.bg: Бездомните кучета – бич или?
Снимка: Dnes.bg

Проблемът с бездомните животни по улиците на градове и села става актуален обикновено след някакви трагедии - дали някой човек е нахапан, през годините имаше и смъртни случай, или пък някой е избил безразборно кучета или котки.

Той се решава с някакви временни мерки, колкото да се успокои общественото мнение и после продължава всичко в познатите коловози - правим се на ударени, че въобще съществува този проблем.

София расте, а расте ли популацията на бездомни животни? Ако питате хората - расте, но статистика няма. В София проблемът е с кучета, а в градове като Пловдив и Бургас - с бездомни котки.

За тази популация са виновни институциите, защото няма политика по този казус. А той е национален, не регионален. Няма как всяка община или град да се спасява поединично. Закони няма или ако има - те не се спазват.

Има обществен натиск за създаването на зоополиция, която трябва да играе ролята на контролиращ орган. Защо не се прави - да кажат политиците.

Собствениците на домашни животни трябва да бъдат законово натоварени с отговорността за своите животни и ако не ги спазват - да има сериозни последици. Защото голяма част от вината за популацията е именно на хората. Изхвърлят домашния си любимец на улицата, независимо каква е причината, и от там размножаването няма как да спре.

В редакцията получихме сигнали и за кастрирани кучета, които в един момент раждат. И с право хората се съмняват, че се прибират едни пари под масата и се симулира дейност. А тези пари са от нашите данъци и в случая се прахосват.

По темата може да има милион мнения, но решения засега липсват. В някои страни като Румъния се взеха крути мерки с евтаназия на бездомните кучета. У нас залагаме на приюти и кастрация, но пък видимо резултат няма.

Има предложения за задължителна кастрация на всички домашни любимци – кучета и котки. Като се прави изключение за животните отглеждани с развъдна цел, като там пък да бъде обвързано с допълнителни такси.

Предложения има, но политика няма. Политика, която да бъде обсъдена от всички страни - политици, кметове, обществени организации.

Ако не стане - трябва да стискаме палци да няма жертва на някоя глутница или пък да изливаме гнева си върху хора, които малтретират или убиват животни. И ще продължаваме да спорим чий живот е по-ценен и да се разделяме на "Левски-ЦСКА". А имаме достатъчно проблеми, за да се делим по още един признак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
5
 
! Отговори
vlady преди 8 години
За кучетата трябва примерно салам или кокали с повечко ибупрофен, за котките риба или месо с повечко парацетамол.
45
3
 
5
 
! Отговори
до 55 преди 8 години
В една детска градина откриха педофил - ако искаш да избием всички мъже.Само дето кучетата са ги напускали хората. Егоистичните хорица, дето като им омръзне да си играят им бият шута. И с децата постъпват така. Отговорността е на хората. Кучетата не са виновни.
44
1
 
3
 
! Отговори
Сиси преди 8 години
Преди около два месеца в близост до Студентски парк беше нахапана зверски жена, видях го с очите си гледката беше потресаваща,но естествено във време преди кметски избори нищо не се спомена. В същият този парк масово се разхождат бездомни озверели кучета и просто няма как да излезеш да си разходиш детето. Но явно на България и е по-удобно да си отглежда бездомни кучета от колкото българчета. Звъняла съм къде ли не за тези бездомни кучета, но уви ефекта е нулев.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Котки - БЪЛХИТова което си написъл са пълни глупости. Не защитавам храненето на бездомин животни коментар 54 е от мен(ако не са го изтрили). Но ако прочетеш малко ще си по запознат и няма да изглеждаж толкова невеж. Котката си сменя козината без значение дали е на вън или в къща и ако някога си имал котка щеше да го знаеш това. Котешките бълхи изключително трудно се прехвърлят по човека защото котката има по висока температура която е небоходима за оцеляването на бълхите. Така че....
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До !Проблем е защото не е вложена мисъл в това дейстиве а последно до колкото знам се катигоризира това деяние. След като нахранеш едно куче дали си се замислял/а че то вече може да смята това като негова територия и да напада хора? Ако сега доминантния мъжкар не е агресивен дали ти е имнало през ума че следващия може да е? Разбирасе че не си си задал/а тези въпроси.
41
0
 
5
 
! Отговори
Криси преди 8 години
Уважавам написаното от Вас и то до голяма степен е вярно.Тази година това което видях във Флоренция ме удиви.На главните им улици пред луксозните магазини имаше метални съдове за вода за кучетата.Вярно не видях улични кучета,но видях че най-малко по две кучета водеха италианците.Да вземеш животно да гледаш е все едно да гледаш своето дете. По скоро модерните граждани трябва да преосмислят поведението си и ако искат да имат дом.любимец,трябва да притежават отговорност.
40
4
 
5
 
! Отговори
! преди 8 години
До АнонименНе съм съгласен, че да нахраниш едно гладно живо същество е признак за ментален проблем.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямаме никакъв проблем с кучетаИмаме грандиозен проблем с кумешката тения, но той се крие от хората
38
3
 
9
 
! Отговори
kucheta преди 8 години
много отдавна големите ни градове са се превърнали в кучкарници/това го няма в развития свят/,вечер кварталите в софия се контролират от бездомни кучета, а сега и котки се появиха
37
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма проблем с бездомните котки. Па.разитите от животинските организации търсят нови причини за финаниране от Запад.
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Далеч по голям проблем е увеличаващата се индийска популация по улиците. Те с кучетата се захванали. Кучетата са доста по интелигентни и непретенциозни животни. Освен това не грабят, не убиват и не изнасилват.
35
7
 
5
 
! Отговори
Звероукротител преди 8 години
Намерили за какво да си чешат езиците. Нямате ли си други проблеми или всичко Ви е на шест?
34
5
 
1
 
! Отговори
кок преди 8 години
Сел-яниииии
33
1
 
18
 
! Отговори
Баща Ви преди 8 години
Много добре написана статия и много истини в нея. Точно така трябва да се прави журналистика - обективно ,а не злобно. Животните са само последици от нашите собствени грешки..
32
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Където има бездомни котки е пълно с бълхи - азбучна истина.Всеки може да научи какви зарази разнасят бълхите като потърси нещо по въпроса в интернет.При кучетата също има бълхи, но са доста по-малко, не знам защо.
31
12
 
8
 
! Отговори
До 39 леле преди 8 години
Наистина си леле колко си зле. Толкова ли не ти идва до ума, че капаци и прозорци за мазетата има всякакви, както и изкукуригали, които отварят капаците и пробиват мрежите против плъхове, за да може да влязат котките в мазето? Хората от фирмата, която извикахме да изтреби бълхите в мазето, развъдени чрез котките си ни казаха: докато влизат котки в мазето, все ще имате бълхи, имаха опит хората.
30
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едни жалостиви баби хранят бездомни котки точно под прозорците ми. Не е истина каква смрад се носи от мястото, където ги хранят, особено когато е топло. Като им направиш забележка, те гледат сякаш си някакъв дзвер - за тях "милите смрадливчета" са много по-ценни от хората.
29
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Писна ми от тези котки. Нощем не мога да си отворя прозореца - мяукат сякаш ги колят. Отделно, че целогодишно смърди на котешка ур^ина.
28
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От кучета аз и семейството ми не сме пострадали, но дъщеря ми хвана онази гадна "котешка болест" от едни "мили бездомни котета".
27
17
 
10
 
! Отговори
Котки - БЪЛХИ преди 8 години
Котките са страхотен развъдник на бълхи. Има някои изкукуригали индивиди, които от криворазбрана милост към животните, пускат през зимата бездомните котки в мазетата на блоковете. Резултатите са два: - много по-лошо окосмяване на котките през зимата, съответно по-лесно загиват от студа, както и МИЛИАРДИ бълхи в мазето на блока. Аз самият без да знам за това бях нахапан на стотици места от бълхите развъдени чрез котките в мазето на блока ми. После 1 час не ми стигна да се изчистя навън от бълхите