Боклукът - скъпата суровина за нови стоки

Европа забранява разделно събран отпадък да отива на депо
Обновена: 4 дек 2015 17:33 | 4 дек 2015 16:22, Анисия Иванова
4
Боклукът - скъпата суровина за нови стоки
Архив: Булфото

Боклукът е суровина за рециклиращите компании, защото от нея се произвеждат нови стоки, заяви зам.-изпълнителен директор на Екоколект Ирина Казакова в ефира на Bulgaria ON AIR. По думите й тази суровина е много скъпа.

"Много хора смятат, че когато си хвърлят разделно боклука той отива на едно и също място, където не се преработва или рециклира - това обаче е мит. Това са ресурси, това са пари и всички фирми, които се занимават с рециклиране, нямат нужда от това да съберат отделно отпадъка, а след това да го хвърлят на депо. Освен това според европейските директиви разделно събран отпадък е забранено да отива на депо", поясни Данита Заричинова, еколог от фондация "За Земята".

Младото поколение, децата, учениците и хората до 30 години имат еко култура не само за разделното събиране, а и за околната среда, смята Казакова. По думите й по-трудно се убеждава по-възрастното поколение, че отпадък се рециклира.

Оказва се, че пластмасата е по-ценна от желязото, обясни Казакова. Тя посочи, че през последните години рециклиращите компании имат проблем с клошарите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май не остана нищо, в което Европата да не се е намесила и регламентирала? Според мен не е попаднало под регламентиране само посещението на тоалетната, но живот и здраве - и това ще стане! В Брюксел кипи безсмислен труд!
1
2
 
7
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Точно дейците на Евророма и Съюз на Клошарите извършват ефективно рециклиране на отпадъците, а не измислените фирми.