Мюфтийството подкрепи Църквата за "Александър Невски"

Храмовете трябва да са на вероизповеданията, пише Мустафа Хаджи
9 дек 2015 11:40,
12
Мюфтийството подкрепи Църквата за "Александър Невски"
Снимка: БТА, архив

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи изрази своята подкрепа към Българската православна църква за запазването на храм-паметника "Св. Александър Невски" в нейно владение. Това става ясно от писмо до патриарх Неофит.

"С настоящото писмо имам честта да заявя нашата съпричастност и подкрепа по отношение на изконното право на Българската Православна Църква над собствеността на Патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник "Св. Александър Невски", пише главният мюфтия до патриарх Неофит.

Още по темата
По думите на Мустафа Хаджи Главно мюфтийство напълно споделя изразената от Светивя Синод позиция, че храм-паметник "Св. Александър Невски" е символ на автокефалията на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия и с прехвърлянето правото на собственост на Църквата се осигурява правото на вероизповедание – от една страна, а от друга – не се нарушават правата на останалите български граждани, тъй като храмът е отворен за всеки.

Главният мюфтия уверява, че от Мюфтийството смятат храмовете на съответните изповедания за светини, създадени в името на Всевишния, за да служат на вярващите, а тяхното управление и собственост – за изконно право на ръководството на всяко вероизповедание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
СВЕЩОЛИВНИЦАТА преди 8 години
нали помним какви боеве бяха да се докопат до нея заради парите, които генерираше
9
4
 
2
 
! Отговори
ХРАМЪТ Е ДЪРЖАВЕН преди 8 години
Строен с държавни пари и е ХРАМ-ПАМЕТНИК. Когато си построят с църковни пари, вместо да купуват лимузини и часовници по 10 000 - тогава ще е църковен
8
3
 
5
 
! Отговори
BG преди 8 години
Храмовете да придналежат на вероизповеданията ?!?!Пълни глупости - щом сме светска държава религията е подчинена на държавата !Иначе мюфтийството хубаво си прави сметката за джамиите в Карлово и Кюстендил !!!
7
5
 
6
 
! Отговори
отвратен преди 8 години
А когато почнат да никнат училища за терористи БПЦ ще си замълчи ,преяла с Храма.Когато почнат да ни взривяват БПЦ ще се моли за здравето на падишаха.Тия неща ги знаем от историята .
6
6
 
3
 
! Отговори
Ето защо преди 8 години
Кой предаде Самуилова България- патриарха,за пари и власт .Запазиха му властта,макар да го понижиха .Кой предаде България в Османски ръце ..Кой бе братя за да си съхрани пешкиша крадеше наравно с бейовете и султана, раята .Те,тия дето ни съхранили вярата .Друг път.Свободата не ще екзарх ,иска Караджата е казал поета .
5
12
 
4
 
! Отговори
факт преди 8 години
БПЦ никога не е защитавала народа ни .От векове е или Византийска 5 колона или институция на султана .Не е зле да приемем друго вероизповедание,има католици ,евангелисти .....
4
9
 
2
 
! Отговори
чухте ли преди 8 години
Чухте ли БПЦ не вярва на народа си .Какво повече да искаме.Кой беше против освобождението -свещениците ни, раите на султана .Кой предаде Левски - един поп .
3
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Александър Невски е национален символ и принадлежи на народа, а не на БПЦ.
2
8
 
2
 
! Отговори
факт преди 8 години
С такава Църква и пет века са ни били малко .
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БПЦ за един храм и няколко милиона повече ще си продаде народа .