Патриархатът у нас още на мода, младите му се опъват

Българите обаче са "за" Закон за равноправието на половете
20 дек 2015 19:03,
65
Патриархатът у нас още на мода, младите му се опъват
Снимка: flickr

73 на сто от българите одобряват идеята за закон, който да гарантира равноправието на половете, показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл".

Анкетата е осъществена сред 1002 души и е представително за пълнолетното население на страната.

Около една десета от попитаните виждат дискриминация на работното си място. На въпроса за кого е по-лесно да получи по-висока заплата за една и съща работа, 50 на сто казват "еднакво е за двата пола", 39 на сто - "за мъжа", а само 8 на сто - за жената.

Останалите се колебаят или се затрудняват да отговорят. Дамите отговарят с по-голяма тревога - 48 на сто от тях смятат, че на мъжете им е по-лесно да вземат повече пари, а при мъже този дял е само 30 на сто.

Общо 72 на сто отговарят положително за въвеждане на квоти за представителство на двата пола в големи компании или институции, но при жените този дял е 76 на сто, а при мъжете - 67 на сто.

По две трети от двата пола казват, че когато мислят за корумпирани хора, първо се сещат за мъж.

И мъжете, и жените почти единодушно се съгласяват с твърдението, че майките с деца у нас по-трудно си намират работа.

Патриархалната традиция продължава да е в сила, но не се наблюдават крайности. Все още 19 на сто от българите са съгласни с твърдението, че "жената трябва да се подчинява на мъжа", но 78 на сто не са, като това е преобладаващото мнение на по-младите.

Близо половината пък са на мнение, че "мъжът трябва да печели пари, а жената да се грижи за дома и семейството". "Мъжът трябва да плаща сметките", смятат 46 на сто, 52 на сто казват "не", останалите се колебаят. Любопитното е, че това твърдение среща повече подкрепа сред мъжете.

Разделени поравно са българите и по твърдението, че жените у нас разчитат повече на външността си, отколкото на професионализма си - 50 на сто са съгласни, 48 на сто не са, останалите се колебаят. Подкрепата е доста по-малка сред жените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
4
 
! Отговори
v преди 8 години
А и още нещо целия свят от жени не се изчерпва с няколко певици с хвърлено дете на бабите. 90 % и повече работят нормална работа за прехраната си и не бива да бъдат осъждани.Не трябва да отиваме отново пак в мракобесието на античния свят. Ново време сме : Мъже, обичайте жените си, както и Христос възлюби църквата и предаде Себе Си за нея, за да я освети, след като я е очистил с водно умиване чрез словото (Ефесяни 5:25-26)
32
2
 
7
 
! Отговори
v преди 8 години
До до тодорУж, си християнин пък си тръгнал с камъни в ръце и да съдиш, жените,техните родители.Я ми кажи за кого да се ожениш на 20год след като никой от мъжете не иска да се жени дори и да е 40годишен,защото е възпитан в греховен морал, че трябва да обходи целия квартал жени?Жените ли ви са виновни,че мъжете политици ограбиха и изпъдиха 2млн. българи? Доказано е, че учените жени се грижат по-добре за децата си, а неуките увеличават бедността и дърпат страната назад- Индия, Африканските страни
31
1
 
0
 
! Отговори
Alou, 36 ? преди 8 години
Типично по православно-папагалски заучени клишета-"Не парел"-"Благодатния огън" ?! От кибрита пари,пари! Знаеш ли защо Вizantiyskata империя наследила Римската и защо Константинопол-сегашен Истамбул е още столица на пръдливия Дедо Димитрис със изанземното име "Вартоломей" ?
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията е тенденциозна. За 2014 завършилите висше образование в България са 63 373, от които мъже 25 360 и жени 38 013. Под равенство тук се разбира подкрепа само и единствено в полза на жените, а такава трябва да има и за мъжете, там където те са слаби.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като мамят с Благодатния огън защо в първите минути огъня не обгаря кожата. Доказано !
28
1
 
2
 
! Отговори
Берберис преди 8 години
Ако искате да видите истината за "Благодатня огън" в Йерусалим,влезте в You tube,напишете: "I apati tou agiou fotos 1965" и ще видите как мамят пръдливите попове-геополитически с "Кибрит-благодатен огън"
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Завъртете регулиращото колелце, за да изберете и заключите лесно желаната дължина с 23 настройки за дължина от 1 до 23 мм и с точно 1 мм между тях. Можете също да го използвате без гребена за гладко подстригване с 0,5 мм.
26
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 8 години
На голeмото Дедо поп & попчета:Поддържайте вашата машинка за подстригване във форма-"Philips"
25
11
 
5
 
! Отговори
да бе да преди 8 години
До Анонименмария и жюлие кюри...т.е двамата са открили радиоактивността ....за столетия само една жена ли се е сетила за нещо ново !!! а за разни конспирации не ми се чете. *** пример колко автори на фантастични романи са мъже и колко жени ??? мъже мога да изброя но за жени...не се сещам. просто жените са добри в рутинни дейности които ние мъжете сме измислили. какво би предпочела да загубиш 2 часа да разглобиш старо радио или 2 часа пред огледалото да се червисваш?
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мария Кюри - открила радиоактивността.Елена Блаватска - Тайната доктрина, Разбулената Изида. Чети и ще ти се изяснят много фундаментални неща.
23
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обичам равноправно да ги праскам девойките във всички дупки, без дискриминация
22
6
 
1
 
! Отговори
и за преди 8 години
До Анонимен 24кои древни източници говориш...от времето когато земята е била плоска или се е крепяла на гърба на слонове ?? като не можеш да изброиш няколко жени изобретателки дай сега древните са цепили атома
21
11
 
9
 
! Отговори
до тодор преди 8 години
Не се крии под мъжко име-жена си.От това което написах,попитах има ли нещо неистина?А,ти ме плюеш.Мъж съм,българин,християнин.Но не издържам да гледам как изчезваме.Не понясам днешната българка-християнка,която стана уникална егоистка,и за нищо не иска да е съпруга и майка.ИЗЧЕЗВАМЕ КАТО НАРОД.Вината е в женските родители,които нямат морал,и създават уродливи стари моми.После те реват,но вече е късно.При навършване на 20 год.момичетата да се омъжват задължително.Раждат 3 деца и после-кариера.
20
4
 
6
 
! Отговори
Калина преди 8 години
Тук чета за някакво чалгосване, харчене на нечии пари, кой може да мета кашони, кой не. Кой ражда...Какъв е смисълът на всичко това, след като Природата си е определила кой какво. Какви закони и глупости!
19
7
 
3
 
! Отговори
що преди 8 години
До Анонимен 23за глупост-война...всички имаме майки .просто жените трябва да престанат да се държат като дилъри а да започнат да бъдат отново човешки същества каквито са били преди време. дилъри-при оргазъм се стимулира същата част от мозъка както и при прием на кокаин а и отчитайки , че при нас имаме 100-на пъти повече тестотерон в кръвта ....става подобно както при богомолките
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Общо 72 на сто отговарят положително за въвеждане на квоти за представителство на двата пола в големи компании или институции..............................Разделяй, насъсквай едни срещу други и владей.
17
7
 
6
 
! Отговори
айде сега преди 8 години
До Анонимен 20сигурно и леонардо,мендалеев,тесла....бе всички са плагиатствали все от жени....добре де сега от поне 50 години има патентно право айде като си толкова отворена направи справка колко от патентите са заявени от жени...дай някакво значимо женско изобретение изобретение което е променило живота на хората ?? за секса това е заложено генетично но колко ли е интелектуално да въздишаш по парцалки и дрънкулки....като индианците по мъниста
16
9
 
7
 
! Отговори
естествено , че преди 8 години
До Анонимен 15няма как да са равни половете. но я ми кажи колко жени изобретатели познаваш или как процентно са разпраделени мъже и жени ? искам да кажа кой е про креативен? аз твърдя мъжете и няма смисъл да изброявам . за това не съм убеден , че мъжете зависят от жените а по -скоро обратното. жените са по организирани но не могат да измислят...като кози с капаци са.
15
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТодорА съвременната алтернатива каква е?До 25 години учи и чалгализира след това курвее и прави кариера търсейки някой финансово стабилен да му харчи паричките и да го лъже нещо а той да тича след нея,след това купона продължава но този път може би има и семейна драма с любовни многоъгълници,по някое време се ражда едно макс 2 деца но най-често няма после критическа,пенсия ковчег.Това ли е по-добре.Не,не съм мюсюлманин но тяхната система е значително по устойчива.Не е ли очевидно?
14
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз затова станах лезбийка