Патриархатът у нас още на мода, младите му се опъват

Българите обаче са "за" Закон за равноправието на половете
20 дек 2015 19:03,
65
Патриархатът у нас още на мода, младите му се опъват
Снимка: flickr

73 на сто от българите одобряват идеята за закон, който да гарантира равноправието на половете, показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл".

Анкетата е осъществена сред 1002 души и е представително за пълнолетното население на страната.

Около една десета от попитаните виждат дискриминация на работното си място. На въпроса за кого е по-лесно да получи по-висока заплата за една и съща работа, 50 на сто казват "еднакво е за двата пола", 39 на сто - "за мъжа", а само 8 на сто - за жената.

Останалите се колебаят или се затрудняват да отговорят. Дамите отговарят с по-голяма тревога - 48 на сто от тях смятат, че на мъжете им е по-лесно да вземат повече пари, а при мъже този дял е само 30 на сто.

Общо 72 на сто отговарят положително за въвеждане на квоти за представителство на двата пола в големи компании или институции, но при жените този дял е 76 на сто, а при мъжете - 67 на сто.

По две трети от двата пола казват, че когато мислят за корумпирани хора, първо се сещат за мъж.

И мъжете, и жените почти единодушно се съгласяват с твърдението, че майките с деца у нас по-трудно си намират работа.

Патриархалната традиция продължава да е в сила, но не се наблюдават крайности. Все още 19 на сто от българите са съгласни с твърдението, че "жената трябва да се подчинява на мъжа", но 78 на сто не са, като това е преобладаващото мнение на по-младите.

Близо половината пък са на мнение, че "мъжът трябва да печели пари, а жената да се грижи за дома и семейството". "Мъжът трябва да плаща сметките", смятат 46 на сто, 52 на сто казват "не", останалите се колебаят. Любопитното е, че това твърдение среща повече подкрепа сред мъжете.

Разделени поравно са българите и по твърдението, че жените у нас разчитат повече на външността си, отколкото на професионализма си - 50 на сто са съгласни, 48 на сто не са, останалите се колебаят. Подкрепата е доста по-малка сред жените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 15 Не знаех, че да родиш е професия за която се плаща!
12
6
 
12
 
! Отговори
Тодор преди 8 години
До българинТочно така , да живее мюсулмаството - там жената ражда по една сурия деца, ако случайно си позволи да погледне друг мъж или дори само ако омръзне на съпруга си - няма проблеми - на мегдана и да се пребие с камъни. а правата и са мааалко по голями от колкото на овцата. Аз съм за равноправие между половете и с такова мислене като твоето може да живееш само на изток от Босфора (но не и в Истанбул защото там също почитат жените си и не ги разглеждат само като инкубатор)
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 10Това няма значение кой къде са го изпратили да учи в ЕС.Виждаш какво правят в великата ти Европа.Строят джамии и се страхуват да не ги гръмне или застреля някой превъртял ислямист.Междувременно всяка година си приемат още милиони такива които ще станат десетки и стотици милиони след 10-20 години.Готинка Евровизия се очертава на затворени квартали с охрана и огради а отвън талибани.
10
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама те са си равноправни.Друг е въпросът,че под равноправие разбират някой да им дава пари а те нищо да не правят.Или още по-лошото напълно да контролират мъжът си- заплата,дрехи,храна,време,как говори,къде отива какво да мисли и как да го мисли.Като се еманципират или стават лесбийки или стават стари моми в един момент се сещат,че харесват много "южни" мъже.
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 8Мисълта ми беше, че аз 8 часа мога да оправям закачалки и да си окачвам дрешки по закачалките за 600 лева, но тези дами не могат да товарят дрехи които се намират в 80 килограмови баксове(ччували) в бусове за 700- 800 лева. Е кой мда взима повече пари? Аз или тя?
8
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно аз като съм склададжия и зареждам едновременно и магазините със стока чрез бусове, дали някоя хубавица би била дошла на моето място от служителкуте във веригата магазини на фирмата в която работя и тръгне да вдига по 80 килограма наксове дрехи и да ги товари и разтоварва? Когато тази хубавица се реши на това, аз ще заема мястото й за 600 лева да се мандахерцам в магазина и да оправям закачалки и да накачам дрешки за 8 часа с час почивка. Взимам 700 лева, но те не могат да вдигат
7
8
 
14
 
! Отговори
от 5 преди 8 години
до 2 Ти със сигурност не си стъпвал по на запад от Кюстендил ама ни ги даваш за пример колко зле живеели.А бе ***, половината България избяга на запад, дали щото е много тъпо не знам, ама щерките ви и синчетата ги пращате да учите в извратения изпеде**стен запад нали, а не в патриархалните общества на Русия и близкия изток.Толкова сте объркани, че ви съжалявам чак.
6
22
 
24
 
! Отговори
българин преди 8 години
Престанете с глупостите.Християнката не иска да ражда деца,само курвее,създава базразборни сексуални връзки.Християнката днес е извратен вариант на жена.Доволни ли сте г-да женски родители,че създавате такива аморални същества.И това под благовидния предлог за равенства на жената с мъжа,женска кариера и пр.А,ние просто изчезваме като народ.И то по причина,че жената стана егоист,и е с отвратителна ценностна система.За християнката детето вече не е ценност.Поправете ме ако казвам неистина.
5
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм на 27.Поколението на родителите ми 45-50+ е изключително консервативно и на моменти откровено тъпо.Яздиха ви комунисти 45 години, после децата на комунистите още едно десетилетие, провалихте се с лустрацията, оставихте се да ви ограбят по най-унизителния и *** начин...и имате наглостта да ни поучавате как да живеем и дали да приемем вашите норми и "ценности" :)Фак оф, вие изживяхте жалък и доста безсмислен живот, ние ако искаме ще сме за равенство между половете.Аз лично съм за.
4
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво са виновни мъжете, че една и съща работа просто я вършат по-добре от жените. Освен ако не е нещо свързано с продължително говорене.
3
3
 
20
 
! Отговори
ККК преди 8 години
ако обществото не е дорасло за равенство, няма закон който да го накара да прави това .... така че подобен закон ще доведе само до пeдерасия
2
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето вижте на какво деридже е Запада, след като загърби традициите си и позволи на разни Феминистки и *** да им казват кое е правилно и кое не!
1
10
 
29
 
! Отговори
asd123 преди 8 години
Патриархалната "традиция" не е въпрос на мода, а на неизбежна човешка природа.