Българ(к)ите се женят все по-рядко, раждат все по-късно

Статистиката: 82% от младежите на 20-29 г. са неженени
22 дек 2015 18:32,
142
Българ(к)ите се женят все по-рядко, раждат все по-късно
Снимка: Reuters. архив

В България, както и в редица държави-членки на ЕС, се наблюдава трайна тенденция, при която семейството като юридически съюз губи своето значение. Броят на браковете намалява за сметка на съжителствата без брак. Като резултат от тази тенденция раждането на първо дете често предхожда сключването на брак.

Това са основните изводи в статията "Бракове, бракоразводи и раждания в България в началото на 21 век", публикувана от Националния статистически институт.

Статистиката показва еднозначно, че броят на сключените бракове у нас непрекъснато намалява от 1945 г. насам. Спадът на сватбите е особено забележим след 1990 г. - за първи път тогава броят пада под 60 хил. годишно. Спадът през следващата година е още по-забележим - 11 хил. по-малко, отбелязва 24 часа.

За 2014 г. 24 596 двойки са се врекли във вечна вярност пред държавата, което е с над 2500 повече от 2013 г.

Освен че броят на сключените бракове намалява трайно във времето, възрастта на младоженците се увиличава. Ако през 2000 г. средната възраст е била 30 г. за мъжете и 26 г. за жените, през 2014 г. тя е достигнала почти 33 г. за силния пол и 29 г.

Статистиката логично показва и, че нараства делът на 20-29-годишните при неженените е достигнал над 82%. През 2001 г. процентът е бил 64,6.

Още повече е нараснал процентът на неженените сред групата на 30-39 г. - от 18,2% през 2001 г. на 42,1% през 2014 г.

През 2001 г. 4.7% от населението на 20 и повече години на България е било във фактическо съжителство, а през 2011 г. този дял вече е 9.4%. Най-голямо увеличение на лицата, живеещи в съжителство без брак, се наблюдава сред 30 - 39-годишните - 13.0%, следвани от лицата на възраст 20 - 29 години - 6.4%.

От НСИ отбелязват също така, че от 60-те години насам раждаемостта постоянно намалява. Нещо повече - покачва се възрастта на майките.

Намалението на раждаемостта е следствие от редица фактори, като един от водещите сред тях е намаляването на броя на жените във фертилна възраст и тяхната плодовитост.

Съществено влияние за намалението на раждаемостта оказват и измененията във възрастовата структура на родилните контингенти. Близо 90% от ражданията се осъществяват от жените на възраст от 15 до 34 години, които през 2014 г. са 818 хил. и са намалели спрямо 2013 г. с 2.6%, а в сравнение с 2000 г. - с 28.6%.

Броят на жените в тази възрастова група намалява основно поради по-малкия брой момичета, които влизат във фертилна възраст, и емиграционните процеси.

Средната възраст на жените при раждане на дете както и при раждане на първо дете се увеличават за период от 14 години с 3.2 години. През 2000 г. средната възраст при раждане на дете е била 24.9 години, през 2014 г. тя вече достига 28.1 години, а възрастта при раждане на първо дете нараства от 23.5 на 26.7 години.

Един от основните показатели, характеризиращи плодовитостта на жените, е тоталният коефициент на плодовитост. В периода 2000 - 2014 г. той се запазва на относително постоянно ниво, като най-висока стойност е регистрирана през 2009 г. - 1.6 деца. През 2014 г. средният брой живородени деца от една жена е 1.5, а през 2000 г. той е бил 1.3 деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
12
 
! Отговори
Крейг преди 8 години
Омръзва ми да се занимавам с тая тема, като не приемате поука драги жени живейте си в реалността на западните ценности. Там жените знаят че мъжете им постоянно изневеряват, има разводи, нещастни деца, мъжете не искат да се женят и т.н. Феминизма не е проблем за мъжете, той е проблем за жените. Имаше един коментар на една бивша феминистка която се оплакваше как на 30г нямала мъж до себе си и деца и нямало и желаещи и че не това очаквала като станала феминистка.
67
2
 
5
 
! Отговори
Александър преди 8 години
Да не говорим, че трябва някъде да живее това семейство... Колко струва един апартамент? Колко е един наем? И ако изтеглиш заем, половината ти заплата изчезва в следващите 20-30 години, връщаш тройно...Робите не се женят и не раждат!!!Благодарете на "държавата"! Да не говорим, че изборите през последните 20 години са нагласени, а на последните имаше брутални доказателства, което нямаше никакво значение.
66
3
 
5
 
! Отговори
Александър преди 8 години
Е как да не намалява, като една скромна сватба излиза около 10 000 лв. От къде по дяволите да намерим толкова пари в държава работеща срещу интересите на народа си?
65
7
 
5
 
! Отговори
777 преди 8 години
Не приемам майка да станеш на 45, на тия години може да си баба
64
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
когато един мъж е привлекателен и знае как д асе отнася с една жена-нямапролблеми д а си намери жена.Поддържано тяло,лична хигиена,чар,възпитание,интелигентност,това са желани характеристики.Ако има образование,ие постигнал някаква фин,стабилноствжиовта/а не търси жена от която д а смуче пари,илиза жилище/-тогава няма да с еотърве от женско внимание.Мъже не привлекателни за жените намират оправдания във всичко/религията,феминизма,съвременнта политика/:) Има мъже които стават ,и останалите ...
63
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
все коментари против жените ...за семейство и деца с анужни двама.жените усещат когато нъжът е изтъкан от злоба,желаещите семейство ,жена и деца д а се замислят какво предлагат те в е дна връзка ,и после д атръгват сдългите писания срещу ююжените,феминизма,света,господ,съвременното развитие,баба ви' и всичко останало.
62
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Крейгти се замисли какво прави мъжете отблъскваши и нежелани.Грозно тяло,грозен характер,липса на възпитание ,образование, цели в живота,.Кво ти пречи бе Убавец.Ми''фИмИниЗМА БЕ'' щО си дебе.-жените пречатбе.Що нямаш образование -заради феминима бе.Що нямаш работа -заради женоте бе конкурират ме.Що нямаш жилище-абв жените,бе те пречат.Жена с образование ,работа,финанси -трудно може да с егавриш с нея.пречи ти съшо и космоса,нали магаре.
61
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отговорните хора първо мислят как ще отгледат и осигурят децата си и после раждат. Размножават се без мисъл за последствията едни определени наши сънародници. После или си продават децата или ги оставят на нашите грижи и си живеят животеца... За съжаление политиката на държавата е да поощрява точно тези последните. Аз имах късмет и шанс да родя 3 чудесни хлапета, макар и след 30-та си година и въпреки че стимул за такива като мен няма. За щастие с мъжа ми се справяме, но колко са такива като нас
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Родиш на 20 години, на 40 те напускат, покрай тях понякога и мъжа - забил е агънце. Родиш на 30-40 години, поне ще помагат като почнат болежките на 50.
59
2
 
3
 
! Отговори
stranen преди 8 години
Грозни коментари така е във всичко ........ гледай оптимистично
58
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е до сега четох , че раждали "българките" и продавали деца в Гърция .... сега пък много късно раждали ... изглежда , че не наричате раждащите "българки" с истинското им име. Иначе проблема с жененето и децата на етническите българки (и единствените истински българи) можете да го търсите в 26-те години престъпно управление , това че народа се спуква от работа и се държи на африкански заплати без перспективи да си купи човек жилище , камо ли да гледа деца , ето затова се женят рядко.
57
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че то си е личен избор искаш ли семейство и деца. Аз не искам. Идеята за брак също не ме блазни особено. На 34 съм и не смятам ,че правенето и гледането на деца е задължително.
56
8
 
15
 
! Отговори
Крейг преди 8 години
Такива жени се мислят за някакви пепеляшки и принцеси и поставят условия - ти трябва да си еди какъв си и да имаш еди какво си. Развалени са, феминизма ги е развалил. Бях писал в една друга тема за приказката за Цар Дроздобрад и поуката от нея, но никой жена не ми отговори по същество само как можело да се оплакваме от жените. Бедност и феминизъм и липса на християнски ценности е равно на геноцид.
55
9
 
19
 
! Отговори
Крейг преди 8 години
Феминизма прави жените отблъскващи и нежелани, от такива жени мъжа не може да получи това от което се нуждае - топъл и уютен дом и сплотено семейство. Феминизма превръща жените в своего рода вещици дори супер красавица с промит от феминизма мозък е отблъскваща, тя е развалена. Отвън може да изглежда приятна, но ако я опиташ отвътре ти става кисело а какво остава за обикновените с промит мозък феминизирани жени които чакат някакъв принц с цяло царство зад гърба си да дойде и да ги вземе?
54
4
 
10
 
! Отговори
Крейг преди 8 години
Когато комбинираш феминизма с бедност тогава се създава т.н. "перфектна буря" тоест такива условия при които един народ започва да измира от самосебе си. Не се раждат достатъчно деца, тези които се раждат се раждат много късно или се раждат и се гледат от самотни родители и това уврежда психиката им за цял живот. Говоря за деца от българския народ, не за маргинализирани общности живеещи традиционно с престъпления, просия и помощи.
53
8
 
6
 
! Отговори
Крейг преди 8 години
Вместо да бъдат добри майки и съпруги. Когато доктрината на феминизма която е внедрена от съветските подривни служби в сащ за да разбие християнските ценности през 60-те години на миналия век се допусне в едно общество дори такова от т.н. много богат първи свят то води до разбиване на семейството като институция, води до това че жените им промиват мозъка само да искат вместо да дават, води до това че мъжете не искат да се женят и да имат деца, води до морална разлагация в обществото и т.н.
52
8
 
6
 
! Отговори
Крейг преди 8 години
Ситуацията е много лошо и тая държава в близките десетилетия е пред срутване. Звучи драматично, но такова е положението. От една страна имаме бедност с тия ниски заплати които едвам стигат и дори в много случаи не стигат да съществуваш и ояли се работодатели които се интересуват само от пари, цитирам бившия си работодател "всичко е за пари". От друга страна страна имаме феминизирани жени които са им промили мозъците със сатанински доктрини как трябва да бъдат силни и независими.
51
0
 
0
 
! Отговори
знайко преди 8 години
Добре беше предположение, Жено извинявай!!! Но по лошо е да обещаеш нещо и да него изпълниш.
50
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брака се превърна в договор за финансово обезпечаване. По време на развода става много грозно. Аз лично от брака смисъл не виждам, но е традиция.
49
2
 
2
 
! Отговори
знайко преди 8 години
К'во съм те излъгал тебе бе ЖЕНО???!!!