По Нова година ни заливат с алкохол менте

По-лек махмурлук след ракия и водка, бирата и виното са коварни
Обновена: 30 дек 2015 19:16 | 30 дек 2015 19:12, Камелия Цветанова
12
По Нова година ни заливат с алкохол менте
Снимка: Булфото, архив

Докато Коледа е семеен празник, сега много хора излизат навън и по Нова година злоупотребите с алкохол са много по-големи. Това обясни пред БНР кардиологът доц. Сотир Марчев.

Още по темата

На вкус и мирис метиловият алкохол не може да се различи. При домашно произведения алкохол производителят му вярва на себе си, останалите да се доверяват на запечатаната бутилка със заплатени акцизи, посочи д-р Марчев по повод трагичните случаи с фатален изход в Якоруда.

Той посъветва страдащите от тежък махмурлук да консумират по-скоро бистри, прозрачните алкохоли, защото те предизвикват по-лек махмурлук - например ракията и  водката предизвикват по-лек махмурлук от червеното вино,
брендито и рома.

"Младите хора не бива да пият на гладно, защото храната задържа в себе си част от алкохола и нивото му в кръвта се качва по-бавно. Лош вариант е комбинирането на алкохола с газирани напитки, защото те подпомагат резорбирането на алкохола и улесняват напиването. Затова от бира и шампанско човек по-лесно се напива, отколкото е очаквал, гледайки по-ниския техен градус", коментира той.

"Кафето първоначално помага, но дългосрочно пречи на възстановяването от махмурлука. Най-добра остава водата", посочи още доц. Марчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: виноалкохолракиябира
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Гоце преди 8 години
Запомнете златното правило: "Щом не е китайско, е менте!"
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безумна статия на фона на ракиената афера в Якоруда. Днес.биджи вие завършвате годината подобаващо. След ракия - лек махмурлук, след менте ракия - лека ти пръст.
4
0
 
9
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
червени мезета (домашно производство) върви с червено вино (домашно производство ) и ракия гроздова (домашно производство - тройна преварка )върви с червени мезета (домашно производство ) ха НАЗДРАВЕ и ДА ВИ Е СЛАДКО !
3
1
 
1
 
! Отговори
Бай Вълчо преди 8 години
За мен шишче и сочна пържола на скара със чаша първокласно червено вино! А селяните (и гражданята) да си ядат сланината и да се наливат с домашен метилов алкохол, тяхна си работа........
2
0
 
8
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Ало джУрналята не ви ли омръзна да спекулирате със случая в Якоруда . На всички вече е ясно , че става въпрос за менте на ментето тоест за метилов спирт,а не за домашна ракия.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рецептата за "ракията менте" трябва да я пуснат из всички ромски махали. :-D