Сурва, сурва с нови цени, детски, винетки...

Вижте кои са най-важните промени от днешния 1 януари
63
Сурва, сурва с нови цени, детски, винетки...
Снимка: архив, БулФото

Традиционно началото на годината е време за "сурвакане" с нови цени. От някои сме доволни, от други - хич, но нали знаете - кучетата си лаят, керванът си върви.

От днес минималната работна заплата вече е 420 лв. и "порасна" за ден с цели 40 лева. Въпреки това тя пак не достига за що-годе нормален живот – според синдикатите необходимият минимум е 500 лева на месец на един човек. С една дума за нея се трудят т.нар. "работещи бедни" и това май няма скоро да се промени.

Минималната часова работна заплата става 2,50 лева при продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

По-висока вече ще е и линията на бедност с 14 лева – от 286 на кръглите 300 лева. Обикновено разбираме за нея, когато се зададе време за "бонуси" за пенсионерите, защото такива вземат тези възрастни хора, които не преминават въпросния праг.

С два лева повече са детските надбавки за семейство с едно дете или 37 лева. За семейство с две деца държавата ще е толкова щедра, колкото и миналата година – 85 лева. За три деца ще се полагат 130 лева, а за четири 140 лева. Увеличава се единствено еднократната помощ за раждане на трето дете със 100 лева и вече е 300 лева.

Пенсионирането също ще е при други условия. Жените ще излизат в пенсия при навършване на 60 години и 10 месеца и ако имат 35 години и 2 месеца осигурителен стаж. За мъжете необходимата възраст за 2016 г. е 63 години и 10 месеца и осигурителен стаж 38 години и 2 месеца.

Всъщност възрастта ще расте по малко всяка от следващите години, освен ако депутатите не решат междувременно нещо друго.

От днес застраховката "Гражданска отговорност" ще може да се сключва по интернет без електронен подпис. Плащането й ще става чрез дебитна или кредитна карта, а застрахователят трябва до три дни да ни изпрати по куриер хартиения вариант на застраховката с неговия подпис и стикера, който да залепим на предното стъкло на автомобила си. Има и промяна в глобите за липса на застраховка, но читателите на Dnes.bg са от редовните водачи, нали?

И малко промени в посока надолу. Природният газ ще е по-евтин с 2.32% в следващите три месеца, но това минимално намаление няма да се отрази на цената на парното.

От началото на 2016 г. таванът на плащанията в брой пада от 15 000 на 10 000 лв.

Напомняме ви и че винетките вече са по-скъпи.

Ако имате годишна, тя важи до края на януари и от 1 февруари трябва да си купите новата, по-скъпа с 30 лева. Ако ви трябва за месец или седмица обаче, ще се бръкнете по-дълбоко отсега.

От нас наздраве и още веднъж – честита и успешна 2016-а!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
13
 
! Отговори
Глупости на куб.. преди 8 години
В БЪЛГАРИЯ ---ИМА РАБОТА ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ !!!ПРОСТО ----ВЕЧЕ НЯМА "РАБОТНИЦИ"..... !НЯМА И ДА ИМА ---ЗАЩОТО ТЕЗИ КОИТО РАБОТЯТ ...НЕ ИМ СЕ ПЛАЩА НОРМАЛНО...А, ТЕЗИ КОИТО , ИСКАТ ДА РАБОТЯТ И "ДА СЕ САМОИЗДЪРЖАТ"-----ИМ СЕ ПРЕЧИ, ЗА ДА НЕ КОНКУРИРАТ "МОНОПОЛИТЕ " на ДЪРЖАВАТА!"СВОБОДАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА" --ВАЖАТ , САМО ЗА СИЛНИТЕ ВЪВ ВЛАСТТА.....ЗАЩОТО , ТАКА Е ОТСЪДИЛО "СЪДЕБНОТО ПРАВО""!"СЪДЕБНОТО ПРАВО"---ПРИНАДЛЕЖИ НА "ЕДРИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ БИЗНЕС" в БЪЛГАРИЯ!"ДРЕБНИЯ БИЗНЕС"-ДГД......!
26
2
 
4
 
! Отговори
До Жан Габен преди 8 години
Доколкото знам, трудовите пенсионери са около 1 200 000.Не знам колко са истинските инвалиди.Във всеки случай, хазната хрантути поне два милиона човека, които или са фалшиви инвалиди, или не са си дали зор да работят и вземат социални пенсии, защото нямат необходимия трудов стаж.Като прибавиш и няколкостотин хиляди пълнолетни, здрави роми под 60-годишна възраст на соц.помощи, какво излиза?В страната на неограничените възможности България една трета от населението са хрантутници на хазната!
25
3
 
1
 
! Отговори
До 38. Без помощи преди 8 години
Подкрепям те, но си позволявам да добавя нещо.Всеки пълнолетен, здрав човек, който иска да живее в България, трябва да може да докаже законните финансови средства, с които се издържа. С други думи, трябва да работи всеки, който няма спестени пари и за когото никой друг не е заявил, че ще го издържа /и да е доказал, че има пари да го издържа/.Има логика държавата да подпомага подобни хора, ако за тях наистина няма работа. Но у нас има няколко милиона декара пустееща държавна земеделска земя.
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господин Анонимен 42 Лично аз имам като наследство колата на дядо ми произведена 1965 г. която си е напълно изправна и до 2012г. със всичко платено. Колата е в гараж и не е излизала от там вече няколко години след като той си отиде от този свят. И сега служебно ще отрегистрират кола която не се кара или да плащам гражданска за стоенето в гаража.
23
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ЧИЯ Е ЗАСЛУГАТА, НА -ГЕРБ И НАЙ-ВЕЧЕ НА НАРОДА *** НАРОД ПРОСТА ДЪРЖАВА
22
2
 
29
 
! Отговори
без помощи преди 8 години
Да се спрат помощите за ромите. Отгледахме си няколко поколения мързеливци.Стоп на помощите.
21
3
 
19
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
В България има 2 млн. пенсионери и 2 млн. инвалиди (по данни на ТЕЛК). Та аз седя и се чудя, пенсионер ли съм, инвалид ли съм какъв съм?
20
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес пропуеснахте колите които не ги караме от 01.01.2016г. служебно заличават регистрацията. Как така ще я заличат защото немап пари за винетка, гражданска и гориво и колата си стои у гоража. Все едно жив човек да заличат и после когато въскръсне отново хоп да ги впишат в регистрите . Пълно тъпотия и простотия и за пълнене джобовете на застрахователи и МВР / нали на тех след въскръсвнето на колата пак ще платаме.
19
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изминалите години доказаха, че българския народ не е способен на активна съпротива. За сметка на това постоянно се засилва пасивната такава- напускане на държавата, неплащане на данъци, кражби на държавни ресурси на всички нива, ограничаване на важното от фискална гледна точка потребление. Всичко това постоянно задълбочава конфликта между нищожното малцинство разпределящо в своя полза невъобразими финансови средства и всички останали. Този конфликт все по-сигурно води към края на държавата ни.
18
6
 
26
 
! Отговори
Алтернатива преди 8 години
В България има 2.5 милиона пенсионери.От тях сигурно има поне 10 процента по-млади пенсионери.От тези 10 процента няма ли амбициозни и смели хора които да си направят една пенсионерска партия .Ще имат пълно мнозинство в парламента и е крайно време да разкарат от живота ни тези народни изедници които прогониха целенасочено цвета на нацията в чужбина принудени да работят за чужди икономики.А тези *** да продължават да крадат от залъка на пенсионерите и работещите бедни.СЪБУДЕТЕ СЕ ПЕНСИОНЕРИ.
17
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не говори против българския народ, на никой не му се разминава това!И защо си мислиш, че българите извън България проклинат народа и България?Политиците са виновни, не народа... Помисли пак!
16
14
 
3
 
! Отговори
да ви се връща преди 8 години
До Анонимен29,дано пък господ чуе и двата млн.българи по света дето кълнат българия и нейното проклето население,живеещо като богове,аман от вашето дерибейство,дано най-после тая година си получите заслуженото,кърлежи,долни ***
15
8
 
29
 
! Отговори
ФАКТ преди 8 години
Всеки българин ще извади от джоба си 4857 лева през следващата 2016-та година и ще ги даде на държавата.Издател на "касовата бележка" е Министерски съвет, времето е 2016-та година, а сметката е на база на предложения от правителството проект на бюджет за следващата година.Това показва анализ на Института за пазарна икономика.България потъна в спиралата на дефицитите и новите дългове в публичните финанси. Дефицитното харчене и трупането на нови дългове е на път да се превърне в зависимост"
14
9
 
31
 
! Отговори
ФАКТ преди 8 години
Газ ще ви докарам и ще ви задължа да го ползвате, нищо че у нас е най-скъп в целия свят...21 милиарда заем взех за да има за крадене на воля, но вие ще го плащате ако сте живи...Построих най-скъпите магистрали, за сметка на това ще ги ремонтирам до безкрай.А съда,съда ще решава каквото му кажа.Дано да сте доволни и бързо да *** малко преди да се пенсионирате! Здравето ще остане само в пожеланията ви за Коледа, проклети българи!И ЩЕ ВИ МАЧКАМ ОЩЕ ,НЕ МОЕ МЕ БАРНИТЕ МЕСТАН Е ЗАД МЕН ЗАД МЕН
13
31
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пожелавам на народа на България една успешна, без комунизи и атакисти, Нова 2016 година!
12
9
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дано 2016 г. е края на безумието ГЕРБ и Бойко !НА ВСИЧКИ ДРУГИ ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА !
11
4
 
27
 
! Отговори
Гого Лозанов преди 8 години
В сайта няма плурализъм и има безумна цензура, нещо недопустимо! Подавайте жалби до СЕМ и сайтът ще бъде спрян и виновните наказани!
10
43
 
13
 
! Отговори
червена пенсия преди 8 години
Абе защо не се върне Гея? Пак да фалират банки, да не се строят пътища, да се вдигат детските на "индийците", да се спират европорграми, да се блокират европейски сметки, бизнеса да бяга от България.
9
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе дайте някакви положителни новини, че хората полудяха.Отварям руската телевизия и там хвалят България, че е на първо място в света по износ на розово масло. Чужди телевизии и медии хвалят България. Българските медии само плюят.Стига с този негативизъм.
8
7
 
45
 
! Отговори
pet преди 8 години
Съжалявам да го кажа, но сегашните управници продадоха Левски, Ботев Караджата ..... един цял народ!!!!