89-годишен спря цигарите, за да скача за кръста

Янко от 2 месеца е на лукчета, за да е във форма
13
89-годишен спря цигарите, за да скача за кръста
Снимка: Булфото, архив

89-годишният Янко Янков от Синеморец е спрял от 2 месеца цигарите, за да е във форма за ваденето на кръста на Богоявление. Това разказаха за в. "Монитор“ съмишленици на най-възрастният рибар в южното курортно селище, който миналата година организира честването на Йорданов ден за първи път в 103-годишната история на Синеморец. Тогава обаче празникът беше отбелязан на 19 януари по стар стил, а сега Организационният комитет е решил да го прави на 6 януари.

"От два месеца съм на лукчета, за да не пуша", призна по телефона Янко Янков.

"Само чакам обаче да мине Богоявление, за да запаля. С такъв стаж като моя е трудно да се откаже такъв порок, но този повод си заслужава. Тук се готвим сериозно за церемонията по ваденето на кръста. Засега имаме заявки от доста роднини – дядовци и внуци, бащи е синове, най-младите са на 15 години, най-възрастен съм аз – с навършени 89. Това, което направихме през 2014-а запали много хора“, казва той.

Местните плувци очакват температури на водата към 7-8 градуса, както и сравнително топло време за ваденето на кръста в залива Бутамята.

В момента организаторите преговарят с водолази от Царево, вече е уреден и ахтополският поп Йордан, който да изпълни церемонията и да благослови участниците. Най-вероятно тя ще е от 12,00 ч. От общината обаче не се очаква помощ, затова ще правят благотворителна акция за осигуряване на средствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
1
 
! Отговори
Противоречиво преди 8 години
Доста е противоречиво... От една страна иска да участва в този християнски празник по някакъв начин, но със сигурност не е християнин след като пуши.. чака да мине празника с нетърпение, за да може спокойно да се върне към греха, "умил" съвестта си..
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И к'во? 2 месеца на диета за да се топна на 6-ти?Спирам ги само за през нощта срещу Йорданов ден!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
той е изкарал до 89 като пушач, сега вие ще му казвате да пуши или не. Цигарите са само един от многото фактори, които влият на здравето ни, но да кажат кои са и другите или не е удобно, щото ще засегнем и фармацевтичната и хранителновкусовата промишленост, а и най-вече стреса.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая злоба, братче.... Ще ви разяде животите, ако вече не е :))))
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много жавни са лукщетата, за да спреш цигарите. Кой ги мисли тия простотии.
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
циркът е пълен
3
9
 
7
 
! Отговори
Девил преди 8 години
Психопатски празник, в държава пълна с психпати. Гнусота!
2
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво, дядо! Ако можеш, не пуши и след това! Хубаво е, когато хората вярват в разни инициативи и традиции, сплотяват се около тях, и даже правят лични жертви за целта! Това ни обединява, прави ни народ и ни дава смисъл - да живеем и да сме заедно!
1
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на това му се вика старческа деменция- хич не мисли, че може да му е последния скок.