Грипът ще тормози хората в активна възраст

Тези с наднормено тегло също ще са засегнати, смята д-р Ангел Кунчев
14 яну 2016 18:56, Красимир Ангелов
4
Грипът ще тормози хората в активна възраст
Снимка: Булфото

Повишаване на заболеваемостта от грип можем да очакваме след около две-три седмици, обяви пред БТА д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Още по темата

По думите му основните щамове, които ще ни тормозят през този сезон, са познатият H1N1 "Калифорния", както и по-новият H3N2 - "Швейцария".

При грипа са много динамични нещата и не се знае все още кой от тези два вируса ще бъде доминиращ за сезона, предупреди Кунчев. По думите му това, което е известно, е, че познатият ни от шест години "Калифорния" много бързо води до пневмонии и до тежка дихателна недостатъчност. Той е много неприятен и с много тежка клинична картина.

Това, което се наблюдава тази година при него, е, че поразява предимно млади хора в активна възраст, бременни жени и хора с наднормено тегло.

По повод регистрирания случай на туларемия в Пловдив, д-р Кунчев каза, че той не е нов, а пациентката е имала оплаквания от миналата година и не се е заразила сега. Според него през последните десетина години са регистрирани доста случаи на туларемия в Пернишко, Брезнишко, Пловдивско, Бургаско.

Основният преносител са гризачите, които през зимния сезон търсят храна в мазетата. Заболяването е лечимо, не се предава от човек на човек, но са трудни мерките за ограничаването му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
9
 
! Отговори
Discovery преди 8 години
Може ме фане за шлифера вашия грип... от както спрях да пия антибиотици... вече 5 години, всяка година все по бързо ме пуска грипа. Иначе си ме държеше редовно седмица и все антибиотици!!! Не казвам че няма ситуации, в които антибиотиците са неизбежни... но имунната система правилно подържана си върши работата повече от добре. И не сваляйте температурата между 37-39 не е проблем... тялото покачва темп за да умори бацилите. Лежане и течности му е майката... успех братя българи...
3
0
 
5
 
! Отговори
Обеля 1 преди 8 години
Преди два дена приключи при мен, явно съм един от първите изкарал го тази година. Все съм боледувал от грип, ама тоя път беше ужас. Всяка година все по-мутирали вируси ни пускат, ще ни уморят. Държа ме цяла седмица, лекарства не помагат. Непрестанно, повтарям-непрестанно главоболие,много болезнено подути сливици и кашлица със много силни болки в гърдите+39 температура за капак. ЯЖТЕ БГ ЧЕСЪН-Това е единственото спасение
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ай пускайте го тоя грип вече, забавихте се тая зима!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статистиката е излишна. По-добре дайте съвети как да реагират хората при симптоми на грип и да не пият останалия антибиотик от миналата година- неизпит, защото никой не им е обяснил какво значи резистентност. Хора, при висока температура и внезапна слабост в целия организъм форсирайте имунната система с витамин С или подходащ препарат, не пийте антибиотик на своя глава, а веднага посетете лекар.