Да бъдеш майка в България - истинско геройство

За демографския срив, раждаемостта и умиращата нация
20 яну 2016 18:54,
125
Да бъдеш майка в България - истинско геройство
Снимка: Архив Булфото

През 2011 г. населението на Земята достигна 7 милиарда души. Само от началото на 2015-а населението на планетата е нараснало с над 2,5 милиона.

Този бум се дължи на множество фактори: на развитието на медицината, на удължаването на човешкия живот, на въвеждането на нови технологии, благодарение на които многократно се увеличава производството на храни.

В разрез с този безпрецедентен демографски взрив у нас говорим за демографски срив. Вярно ли е това, че българите сме умираща нация?

Според Венета Арабска, която има три деца, да бъдеш майка у нас е равно на геройство.

"Има липса на детски заведения, където децата да бъдат настанени и майката спокойно да се върне на работа, знаейки, че детето й е добре", коментира тя в предаването "ДНЕС" по Bulgaria ON AIR.

По думите на Венета Арабска най-тежките проблеми са свързани с доходите, които получават родителите да гледат децата си.

"С 340 лева, които се получават през втората година, не можеш да купиш абсолютно нищо. Аз имам три деца и съм ги научила да ме питат: "Мамо, имаш ли парички", за да им купя дадено нещо. Те знаят, че повечето от парите ни отиват за бебето", сподели майката.

Анна Тодорова, член на Инициативния комитет "За повече грижи за децата в България", също смята, че 340-те лева са крайно недостатъчни. Според нея това принуждава майките да се връщат бързо на работа, а не да стоят вкъщи и да си гледат децата.

По думите й не е правилно обещетението за втората година да е обвързано с прага на бедност, тъй като с тези 340 лева живеят двама - и майката, и детето.

"Трябва да има истинско решение за демографската политика. Безпокои ме, че моето дете няма да иска да живее тук, защото тя тогава ще бъде заставена да бъде в ситуация, в която да издържа 80% от населението", коментира още Анна Тодорова.

Тя се възмути и как родителите на деца в неравностойно положение получават месечна помощ от 217 лева. "Как можеш да осигуриш адекватна среда с тези пари?", попита риторично Анна Тодорова.

Радостина Грозданова, която има две деца и чака трето, също смята, че отглеждането на деца у нас е много трудно. Тя споделя, че се справя с помощта на майка си, която е пенсионерка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
7
 
9
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Причината да не раждат българите не са материални. Бедните навсякъде раждат повече от богатите. Българките не раждат защото им се пропагандират материалните ценности - реклами има за всякакви *** - за деца не. И другата причина е липсата на сигурност която особено се натрапва от медиите. Тя сигурността липсва наистина но медиите я хиперболизират - Всеки сутрешен блок обяснява как най-вероятно ще е последен защото от утре България няма да я има. ЛЪЖА.
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1. Обяснете на младите хора че децата са най-хубавото нещо което ти се случва в живота Не колата, вградената кухня, кариерата, екскурзиите*********ти какво искаш никой да не си купува кола , да не обзавежда дом , да не ходи на екскурзия ? ти май не си наясно с нещата . това което искаш младите да не правят се нарича НОРМАЛЕН ЖИВОТ.
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В годината в която лишиха децата ни от детски надбавки увеличиха картите им за градския транспорт, за сметка на едни други дето са повече деца от децата на работещите. Е, отгледахме и изучихме ги, но не очаквайте да останат тук!
28
6
 
11
 
! Отговори
Diana преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯДокато си седиш у вас и се издържаш на гърба на държавата много ясно че заплатата няма да ти стигне;)
27
7
 
19
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Демографсаката криза се решава с две неща. 1. Обяснете на младите хора че децата са най-хубавото нещо което ти се случва в живота Не колата, вградената кухня, кариерата, екскурзиите силикона а децата. 2. Престанете да оплювате народа ни, страната ни и ДЪРЖАВАТА НИ. Българите друга РОДИНА никъде и никога няма да имат, а държавата е такава каквато сме успяли да я подредим и даже не е толкова лоша калокото е модерно от 15-20г. да се говори.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
'А всяка гъска трябва да си зададе въпроса - от къде се взимат тези гледачки, и ако те имат деца - и за тях ли има гледачки, а гледачки за децата на гледачката на децата на гледачката има ли по европейските програми! "Има има, достатъчно ясно ли се изразих? ;-)
25
1
 
23
 
! Отговори
българин преди 8 години
Да се приеме закон с който да се орежат майчинските и детските на м.а.н.г.у.с.т.и.т.е които не внасят никакви осигуровки в тая държава. Нямат един ден трудов стаж и държавата няма никакъв приход от тях.
24
3
 
3
 
! Отговори
nqkoi si преди 8 години
ot vseki napisal komentar tuka ne namiram edin dakaja zaradi noga hvala chesam Balgarin gnusmee ot vas i az sam roditel i ako razsajdavah kato vas shtqh da schitam sebesi za poredniq alkoholiziran tapanar jiveesh natozi svqt samo da mrazi horata i dagi drazni za MEN DECATA SA MOETO BADE6TE VIE NE ZASLUJAVATE BADESHTE GRAMNETESE NENI NAKAZVAITE S PRISASTVIETOSI IMA DOSTATACHNNO SMET PO SVETA MOJEM I BEZ VAS
23
4
 
11
 
! Отговори
Diana преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯТоест искаш да кажеш че вместо аз да се върна на работа(в частният сектор) и да плащам данъци, като по този начин и ще дам работно място и плащам/помагам на човек в рамките на 2 години, аз трябва да си седя в нас, да мизерствам на 340 лева и да се издържам на гърба на държавата. Ей това е мислене към перспектива и развитие. Ти си стой у вас и пиши по форуми, аз ще въртя кариера през това време.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"ИЛИ ИСКАТЕ ДЪРЖАВАТА ДА ПЛАЩА ЗАПЛАТИ НА БАВАЧКИТЕ ,А ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ДА ХОДЯТ НА РАБОТА !? " - мииии по-логично е от колкото да се ДЕквалифицираш за 2 години е 7 месеца (щото айде да не се залъгваме, ама бременните си визмат болнични на 2-рия месеч от бременността)! Отделно не е важно да е цялата заплата да е от държава/програма, може да е половината или някаква част, така, че майката да ходи на работа и да доплаща и тя. Има много варианти, обаче ние си исками пари и пари няма ;-)
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
" Да са живи и здрави родителите ни пенсионери, които се превърнаха в детегледачи за да може майките да се върнат след първата година на работа. Ако не са те много семейства няма да се решат и на второ дете. "Именно, трябват условия, НЕ ПАРИ на майките за 5 години майчинство! Защо майките не протестират за това? А за пари само? По-добре да има условия - почасови детегледачки (то всъщност има подобни програми и сега), разчупено време (7 - 20 часа) на ясли и детски градини и още много подобни!!!!
20
4
 
17
 
! Отговори
майка преди 8 години
До DianaТи роди първо, а после ще говорим. Да уточня само, че и аз бях на твоето мнение преди да се появи детето. Работохолик съм по природа, но жената се променя като стане майка.Освен това децата боледуват и имат нужда от майка си. Освен това ако го кърмиш до годинката няма как да се върнеш 7мия месец на работа, нито можеш да го пуснеш на ясла. Детегледачки и баби не са вариант за мен. Това си бебе все още. Моят го пуснах на година и 8 месеца на ясла.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТИ ДОБРЕ ЛИ СИ С МОЗЪКА БЕ ПИЛЕНЦЕ ?! КАКВИ 6 МЕСЕЦА МАЙЧИНСТВО ?! Е И СЛЕД ТЕЗИ 6 МЕСЕЦА ИСКАШ ДА ЗАПОЧНЕШ НА РАБОТА ,А БЕБЕТО КАТО ЗАПОЧНЕ ДА СЕ РАЗБОЛЯВА ПРЕЗ 2 СЕДМИЦИ КВО ЩЕ ПРАВИМ ?! ЩЕ КАРАШ НА БОЛНИЧНИ И ХЕМ ДЪРЖАВАТА ЩЕ УЩЕТАВАШ ,ХЕМ РАБОТОДАТЕЛЯ ! Така е, навсякъде по света всикми БЕБЕта са болни, само в БГто са най-най-най-най-най-здравите в СВЕТА, 'щото майчинстките са 2 години....*** глупостите........
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да са живи и здрави родителите ни пенсионери, които се превърнаха в детегледачи за да може майките да се върнат след първата година на работа. Ако не са те много семейства няма да се решат и на второ дете.
17
3
 
7
 
! Отговори
Diana преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯМи ще си наема бавачка примерно да ми помага. Ако не си запознат/а има европейска програма по която може да кандидатстваш и да ти гледат детето до 3тата година. Обаче като ти гледам езика и изразяването, май и едно дете не си заслужава да гледаш.
16
24
 
13
 
! Отговори
Diana преди 8 години
Аз наистина не мога да осъзная какво е това безумие с 2 години майчинство. Аз самата съм бременна в 6-тият месец, и имам намерение майчинството ми да е максимум 7 месеца и то само защото ми е първо дете и няма да имам опит в отглеждането му. Във всяка друга европейска държава майчинството не е по-дълго от 6 месеца. Майки стегнете се и се връщайте на работа навреме, стоенето вкъщи и сменянето на памперси няма да донесе развитие нито за вас, нито за детето ви.
15
2
 
32
 
! Отговори
помня преди 8 години
А вие не помните ли ,че според плана ран-ът българите не трябва да са по-вече от 5 милиона.
14
2
 
2
 
! Отговори
Трет преди 8 години
До 15 ....идиотино.,имаш ли и най.-малка предства срещу кого плюеш.? ...
13
0
 
0
 
! Отговори
Lina преди 8 години
Misla si i ti si prav za tova namam 2 dete..
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До LinaДържавата и 12 години за образованието ти е давала, но като гледам не е помогнало. Стига с тая държава, в Щатите майчинството е 4 месеца! Нали все натам гледате?