Резерватът "Сребърна" замръзна

Ледът е 15 сантиметра, има опасност от инциденти
22 яну 2016 15:52, Анисия Иванова
0
Резерватът "Сребърна" замръзна
Архив: Булфото

Езерото на резервата "Сребърна" е сковано от 15-сантиметров лед. Забранено е влизането по ледената повърхност, съобщават от резервата. Предупреждава се за опасност от инциденти.

Не е замръзнала централната част на езерото и там са наблюдавани лебеди, водни кокошки и гъски, но водолюбивите птици през деня не ловуват в езерото.

По данни от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе по време на четирийсетото среднозимно преброяване на водолюбивите птици на 16 и 17 януари е установено, че с най-голяма численост е зеленоглавата патица.

За Силистренска област най-големи струпвания на птици са наблюдавани в резервата "Сребърна" - над 2000 зеленоглави патици, 200 лебеда, около 60 къдроглави пеликани, водни кокошки и сиви гъски.

Много водолюбиви птици са наблюдавани в участъка от река Дунав до защитена местност "Блатото край с. Малък Преславец". Не е имало екземпляри от голямата белочела гъска, зимуваща в България, пиша БТА.

Поради ниските температури голяма част от водоемите са замръзнали и водолюбивите птици използват река Дунав като хранителна база.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари