Такса клошар е лобистка! Кой е собственик на боклука?

ОмбудсМая поиска глобите за ровене в кофите да отпаднат
28
Такса клошар е лобистка! Кой е собственик на боклука?
Снимка: Булфото, архив

Омбудсманът Мая Манолова скочи срещу готвените законодателни промени, които предвижда да се въведат глоби за клошарите, които се ровят в кофите за боклук, за да върнат на вторични суровини каквото могат.

Още по темата

Хората без покрив над главата си имат крещяща нужда от подкрепа, защото статистиката е смразяваща – от началото на януари досега осем души са открити мъртви, вкочанени върху преспите, смята тя.

"Вместо да им помага обаче, държавата като че ли търси още начини да ги уязви и унижи, какъвто е случаят с предвидените промени в Закона за управление на отпадъците“, коментира Мая Манолова, цитирана от пресцентъра на оглавяваната от нея институция.

Тя изпрати становище до Министерството на околната среда и водите, изготвено след среща с неправителствени организации, помагащи на бездомни хора.  

В докумнта омбудсманът призовава екоминистърът Ивелина Василева да оттегли т.нар. глоба „клошар“, предвидена за нарушаване целостта на контейнерите за смет или най-малкото, да бъде заличен текстът, „изземва съдържанието“ им.

Според нея недоумение буди самата мисъл, че е възможно глоби в размер от 300 до 1000 лева да бъдат събрани от хора, които за да оцелеят физически са принудени да ровят по кофите за смет.

"Такива хора ако реално имат доход в размер на 1000 лева, какъвто е максималният размер на санкцията, няма да живеят на улицата и на практика улицата няма да е тяхно работно място“, се казва в позицията на омбудсмана.

Омбудсманът е категоричен, че бездомните хора „вършат добра работа, не само по отношение на разделното събиране и предаване на отпадъците, но и в посока значително намаляване на количествата смет подлежащи на извозване“.

Мая Манолова отбелязва, че проблемът освен екологичен, има и социален аспект. Като възможно решение тя посочва създаването на общински площадки за възмездно предаване на отпадъци, при твърдо фиксирани цени за килограм от даден вид.

"Освен изкупуване на вторични суровини тези общински площадки биха могли да регистрират броя на хората, които се препитават от тези дейности, като едновременно с това им бъде оказвана и социална подкрепа или помощ“, пише омбудсманът.

Според обществения защитник,  обезпокоителна е още оповестената с проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците цел на предлаганата санкция, а именно да бъдат спрени кражбите на отпадъци от кофите.

"Така мотивирана, предвижданата нормативна промяна на практика поставя въпросът за собствеността на отпадъците. Кой е собственик на отпадъците и чия собственост реално се отнема? Отговорът на този въпрос гравитира между следните субекти: гражданите които са изхвърлили отпадъците, общините и фирмите, които се занимават с рециклиране. От така изброените субекти, безспорно, максимален интерес от предложените нормативни изменения биха имали единствено дружествата по сметосъбиране и сметоизвозване. Поради което намирам, че предложените промени са лобистки. Нямат нищо общо с екологията и няма да доведат до подобряване на управлението на отпадъците в България“, категорична е Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е защото за червените само клошари гласуват.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Poneje viarvam v Bog , molia se v momenta za teb , jalko zavistlivo zlobno cjovevevhe , Da imash vaemojnosta niakoi den Da popadnesh v sastata situazia /à tova v Bg e lesno / da tarsih parchenze hliab ili topla dreha, ako razbirase namerich !boje Kolko malko iska tozi chovek Edna troshiza hliab ..... No ne nie niama Da mu Ya dadem zastoto sme alchni , zavistlivi i tapi !!!! Nie ste gi dadem na ugoenite députati sled kato vzemem taxa ot bedniaka !Brabooo balgzrski Bokluzi!
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименмоля кажи ми как може да се хване спин при ровене в ***? единствено ако жена ти е вътре! - СПИН се предава само по полов път!
19
1
 
3
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Снимкатаааааааааа, снимката разгледайте по-детайлно.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен12Да де, но таксата не пада, а *** си е "чиста печалба" за разни вълчи фирми, да богатеят все повече, да сменят любовница след любовница и да правят извънбрачни деца, докато не им се "родело момче"! Какви социални цели, а! А ние, като послушни граждани, да слагаме по 3-4 кофи за отпадъци вкъщи, за да разделяме *** преди да го хвърлим в специалните контейнери и така да вършим ангария и да помагаме за вълчия демографски растеж.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 15"Докторе", туберкулозата е свирепа социална болест от бедност, спинът - от pазврат и зло, немарливо здравеопазване, хепатитът - от лоша семейна и лична хигиена - болест на мръсните ръце и на пиенето от един и същи съд, тетанусът - от нараняване, а причинителят е анаеробен микроб, ако знаеш какво е "анаеробен"- живее в пръстта, в затворено пространство. Ти да не си "ВЪЛК", бе? Та се "загрижи" за бедняците да им вземеш и тоя "доход", вместо да им осигуриш работа и дом. ФАРИСЕЙ!
16
0
 
7
 
! Отговори
к преди 8 години
знаят гадовете какво правят скоро клошарите ще са 5 -6 милиона, само че тогава от къде ще идва ***,дали няма да е внос
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Из Сарах Са и ЯзеНаистина ни е бедна фантазията. И аз от година-две непрекъснато си спомням за ония злокобни фантастични романи от 50-те - 60-те години на миналия век. Абсурдите от ония романи ни се случват реално сега. Та *** в контейнерите е НАШ, ОТ НАШИТЕ ПАРИ. И това, че горките клошари го използват, за да живеят, е с наше знание и неписано съгласие. Тези хорица почистват градовете, оставени в мръсотия от общините. Е, не могат да ги мият, и затова ние сме най-запрашената страна!
14
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Болести на клошарите у нас:1. Туберкулоза2. Спин3. Хепатит4. Тетанус5. Пневмонии6. ЦирозаПървите 4 са от ровене в *** и струват милиони за данъкопратеца
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 5Добре, че клошарите и каручките на *** почистиха София от разпиляните навсякъде ***, които общината все не можеше да "управлява". То само с надута фрпазеология не става. Забраниха и хората да предават домакински отпадъци в пунктовете. Та да може фирмите да окупират всичко. Не им и идва на акъл на законодателрите, че *** всъщност е *** от нещо, което хората са купили със своите пари, и затова *** е техен. И забраната за предаване всъщност е поредният грабеж.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
3. Като отделяме вторичните суровини от *** ние всъщност даваме нещо което е полезно и струва пари на почистващата фирма и така такса смет ще падне още повече.Турците започнаха да събират разделни и такса смет при тях падна 3 пъти.А тук как е? Май се готвят да ни вдигнат таксата 3 пъти?
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз като си хвърлям *** отделям всичко което се изкупува за вторични суровини и го оставям до кофите, за да могат клошарите да го вземат. Бандитските фирми, които събират разделния *** са виновни за опита да се прокара този лобистки закон! В Турция всичко започна около 10 години по-рано с мащабна рекламна кампания, в която се казваше:1. Така се пази природата2. Генерираме по-малко *** и така такса смет ще се намали.
10
2
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 8 години
Е то каква е логиката да се вкарват в затворите, като издръжката на един затворник на месец е около 700-800 лв? То по-добре, тези пари да им се дават и те със сигурност няма да ровят по кофите.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О, *** е голяма муфта. Дотолкова озверяха нашите управници след като за 25 години разграбиха всичко, та чак за *** на клошарите зинаха. Но не е само това - с НАРЕДБА от 2015г. е забранено обикновен гражданин да продаде във "Вторични суровини" свои домашни отпадъци, които е събирал и имат някаква стойност - напр. кенчета от напитки и други подобни. Само определени фирми могат да правят това. А ПЕНСИЙКАТА НЕ МОЖЕ ДА ПРОДАДЕ СВОЯ СОБСТВЕНОСТ, ЗА ДА СИ ДОКАРА НЯКОЙ ЛЕВ. Само за НАШИТЕ ХОРА!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глоба ( солена) и за тези, които изкупуват кабели за скраб
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега мафиотката Мая се прояви.Значи тя стои зад мафията, коята изкупува кабели за " скраб"
6
8
 
5
 
! Отговори
цинично преди 8 години
На откачалката Мая от заплатата да удържат за лечение на инфекциите, които тия хора пипват, докато според нея си " изкарват " прехраната - т.к.те са здравно неосигурени, докато ровят по кофите.Защо да не се ангажират в общински програми със закрила на здравето им?
5
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ами след като, няма собственост на ***, защо се плаща такса смет? Нали е за това да се събира, а не да се рови в *** и да се разхвърля около кофата. Ето друго предложение: Няма глоби, но директно в затвора за някой и друг ден, така хем няма да се бърка да плаща за глоби, хем в затвора ще има малко копаня - ето ти и социален елемент. Не съм виждал другаде хора да се ровят по кофите. Това трябва да се спре по някакъв начин, без значение на какво основание и какви права и задълж. са нарушен
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От тези "калинки" не може да се очаква нищо нормално и то е видно.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Управляват ни пълни изкукуригалци ... Уникална територия ...