Зам.-министър успокоява: Паисий не пада, местим го!

"История славянобългарска" ще се изучава в 9-и клас
25 яну 2016 10:07, Красимир Ангелов
57
Зам.-министър успокоява: Паисий не пада, местим го!
Снимка: Булфото

"История славянобългарска" на Паисий Хилендарски не изпада от учебното съдържание, а се премества от 6-и в 9-и клас, обяви пред bTV заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Тя коментира набиращия сила скандал с махането на ключови произведения от учебниците по литература в училище.

Още по темата

По думите на Кастрева нарушената комуникация е причината да се стигне до гневните изблици срещу промените в учебните програми.

"Съгласете се, че самосъзнанието не се преподава само в часовете по литература, а се формира от цялостната програма", заяви зам.-министърът на образованието.

В 6-и клас само 40% от часовете са за нови знания. Има петима български автори, които се учат в 6-и клас, уточни Ваня Кастрева.

Тя успокои и родителите, че част от песните на Добри Чинтулов ще се учат в 6-и клас, а друга част от тях в 7-и, когато ще се преподава само българска литература. Произведението "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" обаче няма да се изучава.

Зам.-министърът увери, че в новите планове се предвижда 60% от учебната програма да е отделена за упражнения, тестове и свободно избираеми автори и произведения.

"В новата програма се стремим да редуцираме академичността, за да дадем възможност на учителя да избере допълнителните произведения, в зависимост от интересите на учениците си. В училище децата трябва да се научат на отношение и критическо мислене, да се стремят да учат през целия си живот", посочи още Ваня Кастрева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
14
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Защо не се изучава Симеон Радев? Защо не се изучава Георги Марков? А, другари?
11
15
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До До Пешконе ми излизай с тия номера - нито Ботев е махнат, нито История Славянобългарска, нито някой е забранявал кръщенето. Кутевизмът е като вирус, само Кутев си го каза
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То така се прави. Първо уж го местят, след време го затриват съвсем.Пример: Виж какво се случи с източно-православната вяра на българите.Първо преместиха датите на православните празници съобразно католическия календар.В наши дни рядко се среща българин, който знае как точно изглежда източно-православния кръст.В България 95% от кръстовете на черквите са католически.
9
20
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Хващам веднага бас, че пискащите тъдява кутевци (както и мнозинството пискащи у фейса) не са чели никога История Славянобългарска и от нея знаят едно единствено изречение (ако въобще и него знаят).
8
0
 
28
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
ЕТО Я ЦЕЛТА "..........Произведението "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" обаче няма да се изучава."
7
0
 
29
 
! Отговори
Един преди 8 години
Не го местете в 9-ти клас, сложете го И в 9-ти клас.
6
0
 
25
 
! Отговори
Oleee преди 8 години
*** безродни ни управляват !!!!
5
0
 
19
 
! Отговори
Тинев преди 8 години
От както ТРОЙКАджиите започнаха да управляват България, я отписах. Едва сричащите, КУПУВАЩИТЕ изпитите си / пожарникари, фиСкултурници/ окупираха властта и последствията се виждат. Начело на държавата са и НЕ образованите депутати / сега им организират ПУЦ-ове /.Е, що чакате проспериране?Ще просперират неуките но хитри тарикати.
4
1
 
28
 
! Отговори
:( преди 8 години
Пак ли тази Кастрева...? Още от учителската стачка ми стана противна,ама много!!! Намърда се в министерството, а преди беше слуга на предния министър Вълчев, който досъсипа образованието с тези делегирани бюджети! Жалко за България,жалко за всички които милеят за родината ни...! Продажници!
3
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук съм съгласен! Да се учи Паисий в 5-ти клас е прекалено рано! Децата още не са минали основния материал по история, за да могат да оценят произведението! Същото е и с "Под игото". Учил съм го 2-пъти - в 5-ти и в 8 или 9-ти клас. В 5-ти клас изобщо не можех да разбера защо ни карат да го четем...В 8-ми го прочетох за 2 дни, от *** до ***, и до 12-ти го бях препрочел поне още 4! Не трябва да се рискува децата да намразят нещо, само защото не го разбират. Всичко с времето си!
2
2
 
25
 
! Отговори
ИДИОТ преди 8 години
Това е КРАЯ! НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тиквени майкопродавци !Ама с тая празна кратуна начело на Държавата, така ще е ...БГ нацията деградира тотално ...