Робство е било. Срещу съжителство вдига ли се въстание?

Образователният министър: Остава и ще пребъде робство
Обновена: 27 яну 2016 16:42 | 27 яну 2016 16:07,
336
Робство е било. Срещу съжителство вдига ли се въстание?
Снимка: архив, Булфото

Ден след като стана ясно, че в учебниците може да пише съвместно съжителство вместо турско робство, просветният министър Тодор Танев застана зад определението робство. 

"Моето лично отношение е, че робство е имало", каза Танев и добави: "Чипровско въстание, Руско-турска война, Баташко клане - това са факти".

"Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание", каза още Танев.

Още по темата
27 яну 2016 13:22
203

Той обясни и че има различни видове робство. 

"Индивидуалното, каквото има в Америка, оковите на отделния човек. Има и духовно. Има политическо робство. Аз със себе си нямам съмнение в това, че правилният термин, който е добил национално значение, който продължава да служи за скрепване на българската нация, е, остава и ще пребъде робство", беше категоричен още министърът. 

Той обясни, че преди две години, преди една също, Министерството на образованието е поискало от БАН, Великотърновския и Софийския университет да дадат научен отговор дали този период от време е робство. До момента отговор нямало. Танев даде да се разбере, че все пак предстои научна колегия скоро да даде определение.

"Съжителството е в друго поле. То е в литературата и се описват някакви отношения с някакви други хора, които са били смесени етнически групи по онова време. Това са частни случаи, които също трябва да бъдат гледани. Но това няма общо с политическата функция, която ние разглеждаме само в историята. Там съжителство няма", коментира министърът възможността това да е терминът. 

Той припомни, че има и трети възможен термин - владичество. 

Министърът беше категоричен, че какъвто и термин да се въведе, няма да позволи нито едно дете да бъде наказано, ако използва "турско робство".

"Лично аз ще накажа този, който санкционира, което и да е българско дете, което определи политическата система от този период като робство", каза още Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


336
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора, не позволявайте да ви отвличат вниманието от огромните скандали, които тресат държавата с подбни тъпотии. Най-редовен номер, на който всички винаги се връзват...
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Робство ли е било съжителство ли та сикимде.....истината е че,утре нямам парички за хляб.Редовно работя.?.
15
0
 
6
 
! Отговори
master преди 8 години
До АнонименTE NIKOGA NJMA DA BADAT DEMOKRATICHNI .ISLAM I DEMOKRACIA.SA NAPALNO PROTIVOPOLOJNI.ISLAMA E NACISTKO-FASHISTJO RELIGIOZNO UCHENIE.ot imeto na boga i v negovo ime se nasajda etnicheska omraza,ubiistva i diskriminacia.
14
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма друга страна, която така да се гордее, че е била под робство, както България.България е владеела Сърбия, Албания, огромни части от Румъния - няма да чуете никоя от тези държави да твърди, че е била под българско робство. А на нас все робства са ни в главите. Робска психика и робски манталитет, съчетано с ниска култура и необразованост - това е българинът днес.
13
25
 
6
 
! Отговори
г.с.раковски преди 8 години
В нашия род роби няма до петнайсет поколения назад. Тия от още по-предишните поколения също не са били. Иначе - съжителство е, когато е между мъж и жена, но без официален брак. И за това нямаме родови спомени. Никой от дедите ми не се е женил, нито е съжителствал с туркиня. Вие просто ми кажете как може роб да остави на децата си роби къща, нива и имот? А че клане, дране и плач до Бога - имало е, и още как. Ама то и после, след турците, не е било много по-различно, нали?
12
0
 
15
 
! Отговори
скскс преди 8 години
Робство е било.*** ***
11
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сигурно е звъннал на Баце да го пита какво да каже, а Баце му е казал: "Я отложи малко нещата, че много напечено положението!".
10
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 8 - Ами една вярна дума няма в това което си написал......
9
2
 
40
 
! Отговори
Златин преди 8 години
Сериозно ли всяка година коментираме дали е имало робство или не? ВСЯКА година.И после се радваме и въздишаме като някоя тиква излезне и каже 'о,да, имало е робство'.Тия хора са за разстрел!
8
5
 
10
 
! Отговори
АААААА преди 8 години
КОГА ЩЕ НИ РАЗДАВАТЕ ФЕСОВЕТЕ,А ЗА НАЙ-УМНАТА И ГОЛЯМА ГЛАВА- *** С ПИСКЮЛ,И ДА МАХНЕТЕ ПОРТРЕТИТЕ НА ЛЕВСКИ ОТ СТЕНИТЕ НА КАБИНЕТИТЕ СИ ,ЧЕ ГИ МЪРСИТЕ С ПРИСЪСТВИЕТО СИ!
7
2
 
15
 
! Отговори
1 преди 8 години
Аууууу, откри Америка, тоест робството!
6
2
 
45
 
! Отговори
me преди 8 години
Освен това да бъдем точни, не става въпрос за окупация в съверемен смисъл, в който една държава бива подчинена и администрирана от друга. Става въпрос за завладяване с цел изличаване - името на територията е сменено, гражданите й нямат равни права с гражданите на ядрото (че е на верски принцип няма значение), има определени наказателни данъци, както и откровени звества. Тук не говорим за окупацията на Франция от Германия, а за завладяване на страна и изличаването й от картата. Какво е това?
5
2
 
55
 
! Отговори
me преди 8 години
Ама какви становища искат от МОН, в българския фолклор и литература от онова време много ясно се говори за "турско робство". Така българите тогава са го виждали и това не е написано на китайски, а на български. След като те така са го виждали, значи това е терминът. От там нататък, в уроците може да се разяснява, че става въпрос за завладяване и окупация, с елементи на зверства, но терминът не може да бъде подменян просто защото днешно време не ни харесва. Това са историческите извори!
4
3
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опипват почвата дали ще мине номера със съжителството. Видяха, че няма да мине и изкараха министъра да каже, че ще си остане робство.
3
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Похвална позиция, макар и закъсняла.
2
48
 
10
 
! Отговори
роб преди 8 години
Господа историци обяснете първо какво е роб?Какво означава да живееш под ничие робство?Ако приемате че българите са били под османско робство, би трябвало да приемете тезата ,че българите живяли преди 1878 година са били роби.Българите не са били роби но е имало робство, това твърдение е грешно, ПРОЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА!
1
13
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е нужно да си специалист в областта за да забележиш, че този господин е със сериозни психически отклонения. Интересно КОЙ го държи все още министър, при това на ОБРАЗОВАНИЕТО ? Или може би е удобен за управляващите Мутри, които искат да превърнат Българския НАРОД в стадо от нискочели безпросветници като тях самите ?