Електронната ни идентичност ще ни струва близо 600 млн. лв.

МВР обяви обществена поръчка за новите документи
31 яну 2016 19:24,
79
Електронната ни идентичност ще ни струва близо 600 млн. лв.
Снимка: МВР

Внушителната сума от над 581 млн. лв. вади държавата, за да въведе електронната идентификация на гражданите наред с традиционните лични карти, съобщава вестник Монитор.

Въвеждането на е-самоличността е залегнала в специално написан от МС нов закон, който депутатите приеха вече на първо четене и който предвижда тя да може да се активира чрез различни носители - документи за самоличност с чип, банкови карти с чип, други смарт карти и дори мобилни устройства. Сега МВР е обявило обществена поръчка за изграждане на цялостна инфраструктура за електронна идентификация, с която според вътрешния министър Румяна Бъчварова се отваря вратата и към електронното управление.

С огромната сума, заложена в търга, ще се покриват разходите за издаване на традиционни документи, както и последващото плавно преминаване към е-самоличност. "Предвижда се да бъде въведено издаването на нов тип лична карта, която освен сегашните данни, трябва да съдържа и електронен носител с данни за електронна идентификация", се уточнява в документацията. Срокът за изпълнение пък е 11 години.

В обществената поръчка е заложено извършването на куп дейности, сред които проектиране и строителство на многофункционална сграда или няколко такива със съответната инфраструктура, съответния хардуер и софтуер, както и консултантски услуги в рамките на 1000 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
46
 
! Отговори
Жоро преди 8 години
Е това вече е върха!!! Такива наглеци и в Африка ги няма! Народе, спиш ли?!?
6
1
 
8
 
! Отговори
,,,,, преди 8 години
GOSPODATA OT PARLAMENTA DA MU Q MISLQT ......
5
1
 
32
 
! Отговори
шаши преди 8 години
Пак разправия, пак опашки. Заради някакви от парламента, дето съм сигурен, че 90% от тях не можат да си напишат името на РС .
4
3
 
41
 
! Отговори
сс преди 8 години
всички ще бъдем с чипове каде си какво си правил какво си купил каде си ходил какво си правил в интернет gps кординати всичкооо ще знаят за теб определени хора, по този начин не смятате ли че може да се изнудват хора за определени неща и че ти се нарушават човешките права и свободи?
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Сляпа бабаЗа да се завъртят 600-799 миллиона а може би и повече и една част да се "усвоят"
2
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
RFID. Като поставят сензори после навсякъде и винаги ще знаят господарите къде се намира даден човек. Не носиш ли личната карта - 300лв глоба.
1
2
 
38
 
! Отговори
ss преди 8 години
тоталния контрол над човечеството и следене предстой......