В страната на розите: Розовото масло – химия!

Българската роза може да остане символ само "на хартия"
1 фев 2016 14:14,
12
В страната на розите: Розовото масло – химия!
Снимка: Reuters

90% от производството на розово масло в България е в сивия сектор, а 99% от продуктите в магазините с марката на българската роза, са чиста химия. Бъдещето пред розопроизводството също не е розово, ако държавата не не промени отношението си към него.

Това са част от констатациите на собственика на една от най-старите розоварни в страната Филип Лисичаров. Освен производител, той е и председател на бизнессдружението "Българско розово масло".

"Миналата година беше абсолютен крах за розопроизводството - такава слаба реколта, с 60 на сто под обичайното, не беше имало от 30-40 години назад", каза Лисичаров в интервю за БТА.

Производителят предупреди, че има реална опасност българската роза да остане символ само "на хартия". Той обвини държавата, че няма никакво отношение към розата.

"Слага я наред с домати, краставици, зърно и всичко останало. Това е уникален продукт оценен във Франция, Япония в САЩ, но не и в България, макар да се нарича "страната на розите", каза още Лисичаров.

Той предупреди, че една от големите опасности пред българската роза е сивият сектор. Лисичаров обясни, че истинските фирми в бранша се познават и не са повече от 3-4 на брой.

"Нашите конкуренти не са те, а тези, които отиват при нашите доставчици, предлагат им пари в брой, без да им искат документи, които явно фалшифицират масло и това се знае от всички", каза производителят.

Той уточни, че не цялото масло, което произвеждат фирмите от сивия сектор е фалшиво. В България обаче оставало едва около 0,1% от произведеното розово масло. Всичко останало се изнасяло за Франция, Германия, Швейцария, Япония, Тайван, Корея, Китай и САЩ.

А в българските магазини всичко било химия. "99 процента от това, което виждате в магазините и магазинчета, будки и павилиони е чиста химия или нещо не отговаря на характеристиките на истинския продукт", каза още Лисичаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като малък си бях изграл с едно шишенце с розово масло на баща ми, ей, цял месец после не мога да се отмириша, егати химията
9
2
 
10
 
! Отговори
Ганьо Далаверата преди 8 години
Имахте една българска роза и нея Е..бахте мамата!Пак се движите по глуха линия.С това темпо сами ще се прецакате.
8
0
 
19
 
! Отговори
светнат преди 8 години
Гласувайте за Протекторат на ЕС - единствения шанс нещо да се оправи в "***". В противен случай политическите паразите ще затрият държавицата ни.
7
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако българската "роза" остане в историята, тогава ще бъде по-добре да се заличим като нация.
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изсмях ти се, другарю платформист. Стана ясно колко си умен.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как няма да е химия като всичко се прави в братски Китай!
4
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tова е тенднцията в целия свят. Да няма нищо качествено и само определени хора и компании, които си плащат където трябва да са "най-лицензирани". Това е основата на глобализма - големи компании да унищожават всичко около тях и да трупат пари на гърба на работещите. Вече всичко е унищожено. Обясниха ни как киселото мляко в стъклени буркани е много некачествено и го замениха с гелни продукти, които нямат нищо свястно в тях. Същото е и със зеленчуците и с много други неща.
3
13
 
11
 
! Отговори
До 2 преди 8 години
Ти като един дядо веднъж се жалваше почити със сълзи на очите как Бойко само грабел как нищо не правил как обричал България на гибел ....и накрая като го питах за кого ще гласува в крайна сметка и той каза "Ами за Герб , то няма за кой друг"
2
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ххlКажи за кой да гласуваме като си толкова умен. За да ти се изсмея, не за друго.
1
6
 
42
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Малко по малко всичко ще затрият ! Не разбирам защо се гласува за хора които затриват България ! Нямам си на идея защо е изпростял толкоз тоз народ !