Интегрират ромите с нов проект и нови 2 млн. лв.

Ако моделът е успешен, ще се ползва и в Европа, смятат ръководителите
134
Интегрират ромите с нов проект и нови 2 млн. лв.
Архив: Булфото

Редица стратегии и програми за интеграция на ромите у нас не са постигали целите си напълно. Като основна причина за това на пресконференция беше посочена липсата на механизъм за текущо наблюдение и събиране на информация, а този пропуск трябва да отстрани проект на стойност близо 2 млн. лева.

Проектът "Разработване и внедряване на система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020“ е с продължителност от 31 март 2015 до декември 2016 г.

Той се изпълнява по новата ОП „Развитие на човешките ресурси“, а бенефициент е секретариатът на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет. Националното съфинансиране по проекта е около 300 хил. лв.

"Редица изследвания дават "снимка“ на ситуацията в конкретен момент и област, но трудно може да се каже какво се е случило във времето и какъв е резултатът от положените усилия“, обясни Георги Стойчев, представител на консорциум, в който влизат "Отворено общество“, "Индъстри Уоч“, "Риск монитор“ и сдружение "Амалипе“.

Консорциумът е изпълнител на поръчка на стойност 56 хил. лв., в рамките на която за 120 дни ще бъде направен преглед и оценка на това каква информация събират в момента българските институции и ще направи предложение как тя може да бъде използвана, за да се извърши мониторинг.

Ромите са най-голямото малцинство в Европа, наброяващо 10-12 млн. души. У нас обаче липсват обективни данни какво се случва с тях и затова обществото остава с погрешна представа, че много средства се инвестират за интеграция на ромите, но няма никакви резултати, допълни Стойчев.

Моделът трябва да даде и отговор на въпроса защо досега са финансирани подобни системи, но те не работят Ако е успешен, ще бъде използван и в други европейски страни, обясни ръководителят на проекта Росица Иванова.

Сред заложените цели на България в изпълнение на Стратегия Европа 2020 са хората в бедност да намалеят с 260 хил. души до 2020 г. и 11% дял на преждевременно напусналите образователната система. Според закона държавните институции не събират данни по етнически признак и затова не е ясно например каква част от отпадналите от училище деца са ромчета.

Това обаче няма да е необходимо, защото ще се обработва налична информация за т.нар. гета.

"Броят на хората, които се самоопределят като роми е близо два пъти по-малък от броя на хората, които по експертни оценки се смятат за роми или живеят в сходни социално-икономически условия – гета, сегрегирани квартали. Ще се събират данни какво се случва с населението, което живее в подобен тип квартали, наричани "джобове на бедност“, обясни Стойчев, който даде пример с пловдивския кв. "Столипиново“, където по думите му едва около 10% от жителите се определят като роми.

Все пак по някои от инициативите за интеграция се отчита промяна, макар и не в очакваната степен. „Например броят на ромите, които са висшисти, е два пъти по-голям, отколкото е бил в началото на Десетилетието на ромското включване“, посочи Стойчев.

Не толкова добри обаче са резултатите на пазара на труда. Като причина за това той посочи факта, че страната ни беше засегната от глобалната криза, а в тези години имаше общо нарастване на безработицата и стагнация на икономиката.

По проекта ще бъде изработен специализиран софтуер, като системата пилотно ще бъде внедрена в една област и общините в нея, а впоследствие и в останалите. За работа с нея ще бъдат обучени 600 експерти.
 


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
3
 
! Отговори
бай Петко преди 5 години
Още, още им давайте за да могат по-лесно да нападат полицаи с брадви. Справка Казанлък кв. "Изток" !
60
0
 
1
 
! Отговори
Пепи преди 5 години
Наливат се милиони в ръцете на няколко човека - пълна пародия и наглост ! Колкото до интеграцията - това просто никога няма да се случи защото не можеш да интегрираш някой който не иска да се интегрира ! А и какъв процент от ромите искат интеграция, за какво им е нали така имат повече права и помощи !!! Мисия невъзможна още 100г.
59
0
 
1
 
! Отговори
Mimi преди 5 години
По неофициални данни, ромското население по наша територия наброява към 1 600 000. Ако от тези 2млн. лева, 1млн. се усвоят на принципа "Дясна ръка в ляв джоб", излиза, че за всеки марципан се падат под 50ст. за интеграция. Е как братя ще стане това?! Отпуснете 200млн.!
58
1
 
1
 
! Отговори
и как ще стане преди 5 години
Парите наготово е поредната мини катастрофа-Трябва да им се създаде поминък .........животни да оглеждат с квота за други социално слаби и болни хора-в смисъл част от продукцията да се дава примерно за приютите за бездомни .Да се самоиздържат и никакви помощи "на ръка" .. дават ги за бира и цигарпи и после пребиват бабите за пенсийките им или им отмъкват кокошките
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз емигрирах , а вие гербаджии продължавайте да стимулирате тея
56
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нови два милиона лева хвърлени на вятъра.Всички знаем,а министерски съвет най-добре от всички го знаят,че РОМИТЕ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ИНТЕГРИРАТ.Това би означавало да учат,да работят,да си плащат сметките,да се осигуряват,ДА СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА,а това те не могат и не искат да правят.Харесват си начина на живот и не желаят да го променят.Държавата им плаща,за да съществуват и това им стига.А когато не стига-кражби,убийства.Изхода е,да не им се дават пари.Научете ги да работят.
55
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХО-ХО-ХО.....И Бутилка ром даже......Преди време бях гледала репортаж как се изразходват парите за интеграция - от някаква фондация бяха похарчили около 100 000 лв - сто хиляди лева, за да ходят няколко човека на екскурзия в Париж да обменят опит, да се интегрират, да видят как живеят хората там и да поискат и тук да стане така...... бяха нощували в скъпи хотели, щедри командировъчни...... ИНТЕГРАЦИЯ !!!
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ха ха ха ха. смях!
53
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за 2 милиона, може да въоръжим доста села, при семейство с 4 човека и 1 ловджийска пушка. интеграцията ще дойде сама и без втори проект...:)
52
0
 
15
 
! Отговори
Ромале преди 5 години
Ъ..А.. Къде дават пари?
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте ми половината и такава интеграция ще им направя, че и Гьобелс ще ми завиди......
50
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има един проект за интеграция , който доказано работи . Казва се "Орландовци"
49
1
 
19
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Нови пари на вятъра! Единственият шанс е равен старт за всички, т.е. езиково обучение (задължително!) поне две години преди първи клас. И безкомпромисно спазване на законите, като се почне от съд за изнасилвачите на 12 годишни родилки и се стигне до "берачите" на жИлязУ. А в затвора - работа задължително! Само тогава има някакъв шанс, всичко друго е прибрани пари от някого...
48
0
 
22
 
! Отговори
Цветанка преди 5 години
За бедните българи,работещи,безработни и пенсионери няма и 20лв. помощ отгоре но за ромите виж има милиарди....
47
0
 
15
 
! Отговори
Ивайло преди 5 години
Гръмко кръщаване на проекти за милиони, които отново няма да доведат до нищо. Прав е човека по-долу, че трудови войски биха свършили добра работа и както бе на времето - види ли милиционер *** (сега полицай) - бой - все за нещо е виновен. Вече е жизнено необходимо и кастрация обаче..
46
0
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Пак някой от управниците е измислил как да "цуне" едни 2 милиона....За далаверата няма партиини различия. Семеейство Станишеви преди време копираха 1 лого представиха го за българско и гушнаха почти толкова! Нищо работа като си на власт.....
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоа па Шорош не можа ли да развърже малко кесията. Едвам ще стигнат за кебапче бира тия пари.
44
0
 
18
 
! Отговори
ined преди 5 години
От такива проекти резултата е само "наши хора да усвоят едни пари".
43
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПО ГОЛЯМА ГЛУПОСТ НЕ БЯХ ЧУЛ . КАКВА ИНТЕГРАЦИЯ ,КАКВИ ПАРИ. ТЕЗИ НЕ ПОДЛЕЖАТ НА ПРЕВЬЗПИТАНИЕ И ИНТЕГРАЦИЯ .
42
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това е идея на някой болен