Мама, тате, баба, дядо – спонсорите на българския младеж

58 на сто от ползващите модела "живот при мама" са мъже
10 фев 2016 17:52,
107
Мама, тате, баба, дядо – спонсорите на българския младеж
Снимка: Dnes.bg

53% от порасналите деца в България (над 18 години) разчитат на финансовата подкрепа на родителите си. Другa една пета пък получават пари от баба и дядо.

Българите обикновено разчитат на тази подкрепа до 22-рата си годишнина, но всеки осми възрастен българин живее с родителите си (13%).

Проучването е проведено в 4 държави – Чехия, Полша, Словакия и България, сред 4000 души на възраст между 18 и 65 години. Изследването е реализирано от агенция за маркетингови проучвания IPSOS през юли 2015 г. посредством онлайн допитване.

Заедно с порасналите си деца най-често живеят родителите с по-високи доходи и разведените. Повече от половината от ползващите услугите на модела "живот при мама" са мъже (58%). Интересно е, че по-голямата част от хората, които живеят с родителите си, все пак имат работа.

Докато в България пълен хладилник и обслужване от мама се нрави на 12% от хората, в Полша те са почти една пета (19%), в Чехия общо домакинство с родителите споделя всеки шести (17%), а в Словакия всеки седми пораснал потомък (14%).

Повече от половината българи са сигурни, че родителите им ще се погрижат за тях, показва още проучването, поръчано от "Профи кредит".

Друга една пета могат да разчита на баба и дядо. В Словакия с родителите си живеят 42% от децата над 18 години, а в Полша – 31%.

Обикновено родителите във всички страни престават да подкрепят финансово децата си около 23-тата им година, когато завършат образованието си или си намерят работа.

Българите са най-щедри към родителите си

Цял живот на финансовата подкрепа на родителите си разчита всеки десети поляк, 8% от чехите и 4% от словаците. В България доживотната рента от родителите не е на мода. Точно обратното –  28% от българите се грижат за остарелите си родители, което е най-високият процент от всички наблюдавани страни.

В Чехия редовно дават пари на майка си или баща си едва 12% от хората, в Словакия изпращат част от заплатата си на родителите 16% от хората, а в Полша – 23%, като сумата, с която ги подпомагат е най-високата от четирите страни (174 евро). Според проучването средната сума, с която порасналите деца подкрепят родителите си в България е 152 лв. (78 евро). Най-често за родителите си се грижат хората с по-високи доходи, или необвързаните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хвани червеният каскет на работа, да те научи на акъл!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е питайте Варг
20
3
 
12
 
! Отговори
svetlio преди 8 години
До ЯзеИма едно нещо,което се нарича БВП!По просто ще ти го обясня:Все едно да сравняваш едно бедно и едно богато семейство.Едните родители дават на сина си 10 лв за кафе другите 2лв.Уж и двете семейства работят,но за единия едно,за другия други...защо!?
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо заглавието ви е подвеждащо ...от изследваните страни излиза , че в България тези хора са много по малко от останалите в проучването , а това че най голям брой българи се грижат за родителите си сте го споменали помежду другото.
18
8
 
8
 
! Отговори
Драгомир Шишев преди 8 години
Наш ко ми хубаво да се търкалям в къщи,разпраяйте че съм глупав!Работа не пофащам,баща ми и майка за кво са отглеждали такъв тлъст дангалак? Пия си кафе пиянствам със селянина Антоан,целувам се с Росен уж бокс тренирам ама ние други работи ух много е хубаво!На близо 40 съм но мога още 50 така да изкарам!Вий работете за 300 лева аз с тях трушията си не мой платя!
17
8
 
16
 
! Отговори
ddd преди 8 години
Епа я съм на 30 и съм при мама и тате...бича си айляка по цел ден..спа до 12 на обяд...дискотечки ала бала, кафенца...е не ми стигат пари за приятелка и кола, но не може всичко ся...важното е да има кфо да се яде и пие най вече...
16
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е сина ми на 28 и още е с мама която го храни и пере а той само се оплаква колко е лош живота и как ,нямало, работа за него.
15
2
 
2
 
! Отговори
Язе преди 8 години
До svetlioРазбира се, че не може. А защо на запад може?
14
8
 
7
 
! Отговори
por преди 8 години
До Suni"като не щете да ни гледат мама и тате намерете ни работа"Казваш на мама да пуска в *** и след това да те води на интервю ... и така
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами другарю назначен капиталист , като не можеш да плащаш работи си сам или с твоята чалгаджийка . Ние ще се оправим и без теб .
12
12
 
10
 
! Отговори
svetlio преди 8 години
До анонимен 12Я вземи създай бизнес и давай по 2000-3000 лв заплата да те видим!!!
11
7
 
8
 
! Отговори
Suni преди 8 години
Еи философе като не щете да ни гледат мама и тате намерете ни работа бре 20 години простотии само се сменят и кво само за *** си мислят и ко видят че са зле олеле маико а ние обикновенните кво правим а само в тази държава е така не си помагаме а си пречим заради това че оня бил по добре от другия някога тои да сее поставял как аз съм добре на мое място а
10
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При тия заплати от 500 лв. на месец по изгодно е да не работиш и да търкаш обувки , дрехи и храна за повече пари . Я да получаваш 2-3 хиляди лв. на месец да видим дали няма да работиш . Същите тия деца работят в Западна Европа , но за 2000 евро . Защо там не са мързеливи , а тук са .
9
2
 
36
 
! Отговори
Язе преди 8 години
Едни "гледат" децата си, други "гледат" родителите си... Това е България. Цел живот се "гледаме"
8
4
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
В Англия примерна социалната помощ е малко повече.
7
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е бългaраци има ли някой стигнал по далеч от тука? ами НЯМА. Дори Америка е по близо до к.инефистан. Поздрави от сидни ав$тралияПитагор е казал: Ако можеш да си орел не се напъвай да си пръв сред гаргите!Затова Орела отлита из далечни страни, връща се когато си поиска, и където и да отиде винаги си остава Орел. А врабеца си остава врабец цял живот закотвен да оцелява.Някой ден Орела умирa, но ВЕДНЪЖ сред красотите над които е летял надлъж и шир, докато врабеца умирa всеки ден в гетУтУ
6
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е *** има ли някой стигнал по далеч от тука? ами НЯМА. Дори Америка е по близо до к.инефистан. Поздрави от сидни ав$тралияПитагор е казал: Ако можеш да си орел не се напъвай да си пръв сред гаргите!Затова Орела отлита из далечни страни, връща се когато си поиска, и където и да отиде винаги си остава Орел. А врабеца си остава врабец цял живот закотвен да оцелява.Някой ден Орела умирa, но ВЕДНЪЖ сред красотите над които е летял надлъж и шир, докато врабеца умирa всеки ден в гетУтУ
5
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А с кой да живеят като , ако работят взимат 400-500 лева а един свестен апартамент струва над 120-150 хиляди. Като нямаш 2 лева в джоба много ясно, че ще стоиш с *** и баща ти..Иначе спор няма, че родителите ни правят *** като ни дават пари и се получава мързелуване това си е истина, ама и с 500 лева къде ще се изнесеш в някой обор на село и за там не стигат парите.
4
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че работата свястна в България няма, няма, че работодателите са некоректни, некоректни са, но че масово родителите дондурката децата си до 40 г., също е факт, перат ги, готвят им, чистят им и се държат с тях сякаш са на 12 г. Моя позната живее с майка си и баща си, бяхме излязли в една компания и майка й и звъна да я пита, кога ще се прибере, че се притеснявала , жена на 30 г. Това нормално ли е? Мама прави сандвичи за работа, мама глади и подрежда, тате закара колата сервиз.
3
12
 
12
 
! Отговори
Винаги няма да е так преди 8 години
Мама,татe,дядо и баба ако ги нямамладите ще дадат фира на следващия ден.С мързелуване и цял ден пред фейса до едно време.Мама и тате като хванат влака за отвъднотомладите ще се видят в чудо.