840 лева заплата за млад учен? Не може!

Депутатите отсякоха – няма да се вдигнат заплатите на учените
Обновена: 11 фев 2016 11:22 | 11 фев 2016 11:22, Камелия Цветанова
180
840 лева заплата за млад учен? Не може!
Снимка: архив Reuters

Може ли пък заплатата на млад учен да не е 450 лева, а 840. Не може! Това реши мнозинството в парламента като отхвърли предложението на БСП да се регламентира заплащането на учените с промените в Закона за насърчаване на научните изследвания.

Още по темата

Социалистите искаха заплатата на асистент да е равна на две минимални заплати (840 лв. в момента), на главен асистент- три (1260 лв.), на доцент – четири (1680 лв.), на професор - пет (2100 лв.)

Според Румен Гечев от левицата учените в момента взимат по-малко от чистачките и това е основната причина да заминават за чужбина.

"Сега един млад учен започва със заплата от 450 лева. В Германия заплатите се определят от министерството на образованието и млад учен започва с 3400 евро, доцент - 3890 евро, професор - 4723 евро", мотивира се той.

Гечев обясни, че е причислил съотношението на брутния вътрешен продукт на двете страни и се е оказало, че разликата в заплатите е между 5 и 10 пъти.

Станислав Станилов от "Атака" допълни, че всъщност в някои фирми чистачките взимат повече пари и от професорите.

Той предупреди, че заради ниските заплати доктори и доценти вече стават хора, които "не са на необходимото мозъчно равнище и всичко върви надолу".

Науката от 25 години се финасира с 85 на сто държавни средства, 15 на сто са частни инвестиции и 5% са от европейски проекти, обясни националистът.

Валери Жаблянов от БСП предупреди, че ако продължава да се отлага въпросът с ниските заплати на учените - БАН, ще се закрие.

"Лесно е да си в опозиция", отговори им Милена Дамянова от ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: банученизаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БСП защо не ги вдигнаха тези заплати докато бяха на власт?
19
0
 
1
 
! Отговори
кака преди 8 години
До Анонименде е това
18
1
 
21
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
До Анонимен 14Съмнявам се мотивацията им да е толкова Макиавелиска, за да откажат. На една такава мярка ще й трябват години, за да даде резултат, докато нашите управляват на принципа след мен и потоп. Причината по-скоро е, че предпочитат парите да бъдат дадени за нещо по-видимо като магистрали и зали, където хем електоратът си вика - леле колко работа свършиха, хем е по-лесно да се крадне чрез собствените фирми.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До какаСтига лъга како. 360 лв да чисти един офис за 1 час на ден. Аре моля ти се не ми го говори на мен тези! Освен ако не е някоя крайно не кадърна която не може да си вземе поне 2 офиса да чисти...
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е много ясно нали трябва да има пари за нови коли на депутатите. Хрантутници нагли!
15
13
 
7
 
! Отговори
кака преди 8 години
къде чистачката взема повече от професора?да ида да чистя аз таммасово чистачките са на 420 лвслед данък 360ай стига сте лъгалиЩо не кажете доценти,асистенти,професори колко реално взематили не сте чували за допълнително споразумение към трудовия договорили мислите чистачките трева пасат
14
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Изостаналата" Северна Корея осигурява безплатни луксозни жилища на учените, а в България....Не е ли по-редно учените да се настанят във ведомствените жилища които използват депутатите, а депутатите да се преместят на свободен наем ? Все пак разликата в заплатите е голяма
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо ново: почти същите коефициенти се използваха преди. Но Стефан Софиянски ги премахна, когато стана служебен министър-председател! И оттогава не ги възстановиха! А преди него ги актуализираха със съответно постановление на Министерския съвет два пъти годишно!Но явно парите са по-необходими за други цели....
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е схемата на българските политици. Затова те получават европейските помощи, т.е унищожаване на бг индустрия и изгонването на читавите хора в западно направление. Затова са европейските помощи, дами и господа. Но спинкай си народе още сладък сън. Един ден ще се събудиш с държава, която няма да е твоята
11
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено че няма да искат да ги увеличат.Да развиваш наука означава малко или много обществото и хората да тръгнат нагоре като развитие и мислене.А точно това не искат управляващите на тях им трябва беден, *** и зависим народ, за да могат да го манипулират по добре! ***!
10
19
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
В някой фирми чистачките работят по-вече от асистентите,затова заплатите им са по-големи.Нека не си завиждаме,моля.При Т.Живков,заплащането ставаше според труда,а не според колко години си учил
9
1
 
18
 
! Отговори
567 преди 8 години
ВРЕМЕ Е ЗА ОСТАВКА
8
1
 
25
 
! Отговори
Начални, бе! преди 8 години
Така е, хората с начално образование стават началници, учените = чистачи.93251
7
1
 
43
 
! Отговори
Въпрос преди 8 години
Може ли в "европейска" България МЕСЕЧНАТА заплата на учените да е 420 евро!? Не може - много била и било "лесно" на опозицията!? Ами нали за това ви избрахме да управлявате - за да не се подигравате с хората и да намирате пари за такива хора, като учените за да остават в България?! Та ..... с какво сте по-различни от опозицията?
6
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е, самотните ромски многодетни майки са с предимство.
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...всъщност в някои фирми чистачките взимат повече пари и от професорите..."А добро утро! Когато таксиметровите и чистачките вземат повече пари от професорите, очаквайте масово затъпяване на нацията. Както и скоро да спрат да приемат смешните дипломи, титли и звания, които се връчват от българската държава.Масово на хора, завършили висше УбразУвание им е трудно да смятат %. Честито! Матрияла бил лош, разправят...
4
2
 
73
 
! Отговори
666 преди 8 години
На мутрите ,тъпанарите и чалгаджиите наука и образовани хора не им трябват ! Трябва им безмозъчен обслужващ персонал
3
1
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а дупетатските заплати като се вдигат няма никакъв проблем нали тъй? Позор
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То пък като има желаещи....
1
6
 
11
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
А за млад миньор 320 може !!!