За науката, образованието, парите и... призванието

Ядреният физик д-р Христо Лафчиев откровено пред Dnes.bg
1 яну 2016 16:15, Анисия Иванова
61
За науката, образованието, парите и... призванието
Снимка: Dnes.bg

Как се прави наука в България? Как се оцелява със заплата от 450 лв.? Каква е мотивацията на младите да избират за свое работно място БАН?

Парите за образование и наука никога не стигат, а реформите са перманентни и без резултат. Един асистент в БАН в момента започва с 400 - 500 лв., обясни пред Dnes.bg ядреният физик д-р Христо Лафчиев, който беше председател на Сдружението на младите учени "Когито" в БАН.

"С тези пари не се оцелява, затова те гледат и да преподават, и да работят в някоя технологична фирма, за да прилагат знанията си. Всеки се спасява по някакъв начин, за да изхранва семейството си и, о чудо, извършва се и научна дейност, която е на ниво. Това обаче се прави за сметка на огромно свръхнапрежение на хората, които съвестно не забравят, че са учени. Докато държавата съвестно забравя да им плаща", обяснява физикът.

Тази заплата от 10-15 години не е пипана, признава той. Парадоксът е, че от 1 януари минималната заплата за страната става 420 лв. и по този начин млад човек, които отива да прави наука в БАН, ще получава колкото и една чистачка.

"През 2008 г. имаше една огромна дискусия как на учените от БАН ще им се плаща на проект, имаше идея и тази заплата да им бъде спряна. Когато запитахме хората, които лансираха това новаторство, колко пари имат отделени за проекти, отговорът беше – нула лв. Това на практика означава, че и тези учени, които имаме в страната, са в огромна тежест и трябва да се изхвърлят", обяснява Лафчиев.

Всички научни работници в БАН работят допълнително и разчитат на проекти, но от 4 - 5 години такива няма. Единственият фонд у нас, който отговаря за това, е в перманентна криза – при него има само скандал след скандал.

"През 2010 станаха огромните скандали във Фонда за научни изследвания. Там имаше малко пари и те отидоха във фирми за канализация и за плетене на чорапи, дадоха се за измерване на спектралните характеристики на звездите на зодиакалните съзвездията", разкрива ученият.

Единственият начин е да се спечели от европейски проекти, но при тях се иска съфинансиране, което няма откъде да се вземе. Може да извадиш гениален проект, но нямаш ли съфинансиране, нищо не се получава, отсича Лафчиев.

"У нас европейски проекти се печелят като по чудо, институтите в БАН взимат огромни заеми, за да покрият всички заеми по европроекти. Парите от ЕС се появявт след 2-3 години. Това означава, че за да кандидатстваш, предварително трябва да имаш доста пари", каза още той.

В момента ядреният институт в БАН работи по проекти на ЦЕРН, проекти на Дубна (Русия), изпълняват се и много двустранни проекти. Нещата се правят на мускули, търсят се пари оттам-оттук. Колегите там си направиха компютърен клъстър – взеха сървъри от ЦЕРН, сглобиха си го сами, разказва ученият.

Лафчиев обяснява, че кошницата за наука у нас е ужасно малка - тя е от 5 до 10 пъти по-ниска от парите, които се дават в Европа и около 2 пъти по-ниска от тази в Африка. Това означава, че последната дупка на кавала на държавното финансиране е науката, а навсякъде по света науката се финансира от държавата, твърди той

"Най-големият грях на учените беше, че 2010 г. се вдигнахме на протести срещу Фонда и срещу цялото му управление. Оттогава спряха парите", смята физикът.

От известно време Лафчиев работи в голяма американската фирма у нас, специализирана за автомобилна електроника за БВМ, "Рено", "Фолксваген", "Ауди", "Пежо". Разликите между средните заплати там и тези в БАН е около 5 пъти.

"Не бик казал, че квалификацията на един доктор по ядрена физика е по-ниска от тази на един програмист. Напротив в науката се изискват големи натрупвания и познания, което не става за година-две", смята Лафчиев.

Според него част от проблема се корени и в хаоса във висшето ни образование. Статистиката сочи, че повечето от половината студенти у нас завършват икономически и юридически специалности. По думите му в България не можем да насмогнем толкова да се съдим, за да дадем работа на всичките юристи, а икономиката не е толкова голяма, за да поеме всички "тези мениджъри и други ари, които бълват университетите".

"В момента един заварчик е много по-ценен от един икономист. Заплатите за инженер са много по-големи от тези за мениджъри, пиари и ейчари. Във фирмата, в която работя, се търсят не само програмисти, търсят се всякакъв тип електронни и механични инженери – тоест това са тези специалности, които досега бяха презрени като недаващи добри заплати. Много млади хора си провалиха живота, насочвайки се към икономическите специалности. И поради хаоса във висшето образование България ще ги загуби", смята ученият.

Въпреки плачевното положение в БАН идват млади хора, които искат да се занимават с наука, но нито отношението към тях е добро, нито се цели тяхното развитие.

"Мога да нарека всички министри, които досега говориха как науката ще се издържа от проекти, за пълни лицемери. В момента положението е по-лошо, отколкото беше преди 7-8 години, когато бях един от водачите на младите учени на протестите", признава той.

В чужбина нашите учени се оценяват като равни на останалите – те имат и уменията и знанията. Повечето от тях са били докторанти навън – във Франция, Германия, САЩ, и след това се връщат в България – това са много безкористни хора. Единствено мотивацията е тази, която ги връща, смята физикът. По негова преценка българският учен все още е на европейско ниво. Но докога?

Работата в БАН винаги е била призвание. Затова въпреки неудачите и мизерното финансиране учените остават там и работят, смята Лафчиев.

"За мен винаги най-интересното нещо е било да се занимавам с наука. Много често хората казват, ако парите са толкова малко, значи са останали некадърници. Това съм го чувал за учители, лекари, за учени, за библиотекари. Тези господа, които гледат само парите, са забравили едно нещо – призванието. Имаш призвание и го следваш. Един ден ще се разбере, че това нещо е нужно", убеден е физикът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
5
 
! Отговори
да преди 8 години
научната номенклатура в БАН пречи, същата дето спира финансирането и достъпа до научните библиотеки, защото не е конкуренция на международните учени. А не е конкуренция, защото е свикнала да работи по социалистически, в превод: Я началник- тъи дурак. Тя е една паразитна структура, която спира развитието. А в същото време получава доста от проетното финаниране. толкова проекти- без научни публикации? Да ти кажа...не говори добре. Никак.
56
1
 
5
 
! Отговори
имам преди 8 години
До Ти кой си, бе, 57,58имам представа. БАН е бастион на научната номенклатура. Не само че имам представа, ами съм и потърпевш- много повече от това дето го пишеш. Всеки ден им ям попарите и им гледам сеира. ВСЕКИ ден мой човек. И въпреки това смятам, че БЕЗ НАУЧНИ КРИТРИИ, които ВАЖАТ за прогресивните държави, не включвам Русия, БАН е пътник. Имам представа- вярвай ми.
55
0
 
0
 
! Отговори
Ти кой си, бе, 57,58 преди 8 години
Чел си коментарите, но не си разбрал нищо.В държавната БАН ли е НАЙ-ДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЯ НА ЕДНО ОБЩЕСТВО? Не си добре.Имаш ли представа колко са хранениците там, как се уреждат свои хора на ясла,въпреки че заплатите са смешни и как се пречи на качествените хора да напредват в кариерата?Защото колкото по-ниска е научната им степен,толкова по-лесно е да ги товарят с работа, която после се отчита от името на колектив.Но наивните вярват, че ще нещата ще се променят.Промяна е възможна, но без БАН
54
1
 
3
 
! Отговори
от 57 преди 8 години
Парите за наука и за развитие са НАЙ-ДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЯ В ЕДНО ОБЩЕСТВО. Ама това няма какда го знаете, защото повечете са *** като 55 и 56 и ПЪРВОСИГНАЛНИЯ *** най-лесно се заблуждава. Със здраве бели роби! Няма да ви чета повеч глупостите, просто искам да ви кажа, че мнооого грешите и затовА ВСЕ ЩЕ СТЕ ЗЛЕ. Истинските неща не са невидими и не са първосигнални.
53
3
 
3
 
! Отговори
до 55 и 56 преди 8 години
Човек по-добре да си мълчи и всичко да го мислят за флупак, вместо да с еизказва като вас и ДА РАЗСЕЕ ВСЯКАКВО СЪМНЕНИЕ. А сега добре ме СЛУШАЙТЕ: до 55: Титлата се дава както признание за ПРИНОС към науката. Това е смисълът й. Тези с титлите, повечето са МОШЕННИЦИ И КРАДЦИ, взели са титлите заради административните си постове. Така че мен ме грее, ако ТИТЛАТА Е ИСТИНСКА. 2. Данъкоплатците сте едни ***, защото МУТРИТЕ И ПРИВАТИЗАТОРИТЕ ВИ КРАДАТ, заедно с НАУЧНАТА НОМЕНКЛАТУРА В БАН.
52
1
 
5
 
! Отговори
Да се смаеш от нагли преди 8 години
Ха ха ха, ВИЖТЕ ГО този, който в коментар 46 се представя за акад. Кендеров - има такъв математик.С какво се хвали той? Хвали се с това, че разни хора СЕ ВОДЯТ НА РАБОТА В БАН, но всъщност ПРАВЯТ ПАРИ ДРУГАДЕ.Е, защо тогава ние като данъкоплатци да им осигуряваме заплата, та да им върви трудовият стаж за пенсия? Не могат ли да се издържат като експерти, които си изкарват парите тук и там и се осигуряват сами?Пък и въпросният коментатор забравя, че БАН не се състои само от математици.
51
0
 
7
 
! Отговори
мисли преди 8 години
До До Заплататазаплатата е следствие. Никой администратор не би работил в БАН за заплата на един докторант, въпреки че докторантът е човек, търсещ нови хоризонти и творец. Защо? Защото, когато духът на твореца е смазан от ежедневието, той става зависим. Е, дойдохме пак в кръга, дето ни вкарват. Няма страшно- всяко зло за добро.
50
0
 
7
 
! Отговори
До “Заплатата“ преди 8 години
И си прав, и не си. Как се отглежда дете, ако си с 390 лв основна заплата и те залъгват, че не е проблем да направиш свободна докторантура?Докато правех такава докторантура и трябваше да работя безропотно, ме насадиха в една многогодишна планова задача, в която бяха включени няколко техни дечица. Онези си питаха ушите, аз опъвах каиша. Те получиха на тепсия редовни докторантури, а аз писах моята дисертация, работейки. Сега пак се трепя като добиче, но знам, че тях ще ги хабилитират преди мен.
49
0
 
6
 
! Отговори
истината преди 8 години
за БАН е, че така наречената номенклатура, опитваща се да бъде някакъв научен елит в БАН иска да живее според принципите на социалистическите разбирания за научна работа и в същоо време да се маскира, че работи според западни критерии и стандарти. Взимат някой способен човек да работи по западни стандарти, но за тях - изсмукват всичките му сили, ограбват го и паразитират върху него. Когато става опасен за тях го подлъзват с ченгесарски методи с цел да му навредят. Празити, убивайки донорите си.
48
0
 
7
 
! Отговори
нямам преди 8 години
думи с които мога да опишнаглостта и безочието на банската номенклатура и хората с титли над член-*** Подържа се една класа там от ***, в чийто джоб влизат доста парички от длъжността, която заемат и връзките, които имат за сметка на хората, които се стараят да работят според западни критерии. Банската номенклатура и така наречените ялн-*** и академици са едни ***, които нямат нищо научно в работите си и като видят някой да публикува в западната преса ГО ЗАДУШАВАТ, ако не работи за тях
47
0
 
6
 
! Отговори
нямам преди 8 години
думи с които мога да опишнаглостта и безочието на банската номенклатура и хората с титли над член-*** Подържа се една класа там от ***, в чийто джоб влизат доста парички от длъжността, която заемат и връзките, които имат за сметка на хората, които се стараят да работят според западни критерии. Банската номенклатура и така наречените ялн-*** и академици са едни ***, които нямат нищо научно в работите си и като видят някой да публикува в западната преса ГО ЗАДУШАВАТ, ако не работи за тях
46
0
 
8
 
! Отговори
заплатата преди 8 години
Заплатата в БАН не е най-важното, друго е най-важното: мизерията и властта на номенклатурата там. Академици. Един такъв ме окраде, ама няма нищо, и като му спрях кранчето- понеже бе на висока длъжност- за малко не ме убиха като учен и човек. За малко. И повечето дядовци и чичковци там са от неговия ранг. Пазразити с високо, но непокриващо се с нищо самочуствие. Балони.....празни отвъре в лъскава опаковка. Един директор си докарва 2000 лева, но проекти, които му ги пишат, той само прибира....ном
45
0
 
2
 
! Отговори
До акад. Кендеров преди 8 години
Не те знам академик ли си или се шегуваш, но по 2-3 000 лв месечно получават програмистчета, дето устата им още миришат на мляко.От един академик се очаква да е дал много повече и на науката, и на страната си, ако е станал академик наистина с научни приноси, а не по някакви други причини.За дивотиите, които се случват в БАН прочетохме много. Това, че и другаде е така, не топли никого. редно е в БАН да се цени умът, отличната подготовка и талантът за научна работа.На ако и това го няма там ...
44
0
 
4
 
! Отговори
Разяснете бе преди 8 години
До Ха-ха, до Весел и до недоволнияАми напишете ясно, в цифри, каква основна заплата има обикновеният висшист в БАН, който в някои случаи прави свободна докторантура и се надява на научна длъжност?А каква е заплатата на асистента и на старши асистента?За доцентите тук се пише, че са с основна 600 лв, друг пише, че са със 700 лв. А професорската каква е?Преди време се каза, че академиците взимат 2 400 лв основна заплата, ама дали е така?Пишете, та да имаме ясна представа за какво иде реч?
43
1
 
7
 
! Отговори
Kiko преди 8 години
И да си полицай е призвание, но им се осигурява голяма заплата, ранно пенсиониране и висоги добавки. И то без да си вършат работата. Ако няма финансиране, с минималната заплата и т.н. наука не се прави.
42
0
 
10
 
! Отговори
боц преди 8 години
Да, това В България не е пазарна икономика!Това е Доганизъм, Пеевсивизъм, Бойковизъм!С една дума - на ход са безскрупулните и безродни простаци!!!
41
0
 
14
 
! Отговори
Геноцид преди 8 години
Учиш цял живот, започваш работа в БАН за 450 лева, а ромката от столипиново без нито един ден стаж заминава за Западна Европа и в дюнерджийницата печели 1500? на месец. Има ли геноцид няма ли?
40
0
 
12
 
! Отговори
да преди 8 години
Това не е пазарна икономика! Пазарна икономика има там, където има свободен пазар и развитие. Мафията няма нужда от интелигенция и от духовно богати хора, тя има нужда от роби, които ДА РАБОТЯТ ЗА НЕЯ. Парите от здраве- къде отиват? Здравето не е приоритет на управляващите, защото ние сме евтина работна ръка. Проклети да са!
39
0
 
7
 
! Отговори
do 40 преди 8 години
До АнонименТова не е капитализъм, заблудений, това е държава на мафията, а мафията НЯМА НУЖДА ОТ ИНТЕЛИГЕНЦИЯ. Тя живее като пръска чалга, безпросветие и смърт.
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"... по този начин млад човек, които отива да прави наука в БАН, ще получава колкото и една чистачка." - Ами, какво искате? Това е капитализмът, където пазар и продажби решават всичко.